Να επεκταθεί το ακαταδίωκτο για όλους τους υγειονομικούς ζητά και ο ΙΣΑ
Να επεκταθεί η ασυλία για όλους τους υγειονομικούς που δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στην πανδημία τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας όσο και σε επίπεδο δευτεροβάθμιας περίθαλψης, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή την τροπολογία που προβλέπει το ακαταδίωκτο για τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας για την πανδημία.
Τονίζει για άλλη μια φορά ότι αποτελεί προτεραιότητα, η στήριξη του ιατρικού κόσμου της χώρας που από την πρώτη στιγμή δίνει με αυταπάρνηση τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας, η διασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών που θα επιτρέψουν στους υγειονομικούς να τελούν απερίσπαστοι και με ασφάλεια το δύσκολο έργο τους τόσο στα νοσοκομεία όσο και στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα του υγειονομικού κόσμου που έχει ικανοποιηθεί σε άλλες χώρες, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΙΣΑ. «Στην εθνική προσπάθεια αναχαίτησης της πανδημίας θα πρέπει να διασφαλιστούν οι συνθήκες για να τελεί ο υγειονομικός κόσμος απερίσπαστος και με ασφάλεια το έργο του», τονίζει και ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.
Παράλληλα ο ΙΣΑ ζητά από την πολιτεία να λάβει υπόψη της τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί που έχουν επιταχθεί καθώς και την αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αυτό συνεπάγεται, υπογραμμίζοντας ότι η μόνη λύση είναι η ενίσχυση των δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό. «Είναι αναγκαία μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αναχαίτιση της πανδημίας που θα βασίζεται στην ενίσχυση των δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό που θα τις καταστήσει ισχυρές απέναντι στην τωρινή αλλά και σε μελλοντικές απειλές», σχολιάζει ο κ. Πατούλης. Προσθέτει δε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί βασικό πυλώνα στην υγειονομική θωράκιση ενάντια στην πανδημία και είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας να ενισχυθεί.
Επέκταση του ακαταδίωκτου σε όλους τους γιατρούς που ασχολούνται με την covid-19 και τους εμβολιασμούς, ζητά η ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ
Η ψήφιση της τροπολογίας σχετικά με το ακαταδίωκτο των μελών της Εθνικής επιτροπής για την covid-19, της επιτροπής εκτάκτων συμβάντων και της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, για λόγους ισότητας και ισονομίας, πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους γιατρούς που ασχολούνται με την covid-19 και τους εμβολιασμούς.
Τα παραπάνω τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εκτιμά ότι «σε αντίθετη περίπτωση οι παρενέργειες της απόφασης θα επηρεάσουν αρνητικά και τις σχέσεις των γιατρών, δημιουργώντας γιατρούς δύο ταχυτήτων (επιστημονική ανισότητα) και δίδοντας αφορμή για σωρεία αγωγών κατά των λειτουργών υγείας, αγωγές που ήδη έχουν ξεκινήσει».