ΠΟΥ: Ανεπαρκείς οι επενδύσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Ανανεώθηκε:
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, υπενθυμίζεται γιατί η Πρωτοβάθμια είναι τόσο σημαντική για τα συστήματα Υγείας παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – εφόσον είναι σωστά οργανωμένη και επαρκώς στελεχωμένη – μπορεί να καλύψει την πλειονότητα των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού.
Προϋπόθεση βέβαια είναι το σύστημα πρωτοβάθμιας να λειτουργεί με γνώμονα την ολιστική προσέγγιση της υγείας και να τοποθετεί στο επίκεντρο, το άτομο, την οικογένεια και την κοινότητα.
Οι δομές πρωτοβάθμιας δεν πρέπει να αρκούνται στη διαχείριση ορισμένων παθήσεων αλλά να παρέχουν συνολικές υπηρεσίες οι οποίες θα καλύπτουν όλο το φάσμα από την πρόληψη και υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής μέχρι τη θεραπεία και την αποκατάσταση ή την παρηγορητική φροντίδα. Και όλα αυτά, στην κοντινότερη δυνατή απόσταση από το σπίτι του κάθε ασθενή!
Ταυτόχρονα, το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συμμετέχει στη χάραξη πολιτικών που συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας του πληθυσμού κάθε χώρας.
Υπό αυτό το πρίσμα, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη βελτίωση μιας σειράς από δείκτες Υγείας (βρεφική θνησιμότητα κλπ).
Ωστόσο στην… αληθινή ζωή η παγκόσμια πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας απέχει αρκετά από την παραπάνω εικόνα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο μισός πληθυσμός της Γης εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας, ενώ ελάχιστες χώρες επενδύουν επαρκώς (τουλάχιστον 40 δολάρια κατά κεφαλήν σε ετήσια βάση) για την ανάπτυξη του εν λόγω συστήματος.
Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός υπολογίζει πως για την επαρκή πρωτοβάθμια κάλυψη του πληθυσμού, χρειάζονται πάνω από 18 εκατομμύρια επιπλέον επαγγελματίες υγείας, κατά προτεραιότητα στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.