Αντιπαράθεση στη Βουλή για την κατάργηση του ΚΕΕΛΠΝΟ
Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Κατά την εισήγησή του στην επιτροπή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε κρίσιμο κεφάλαιο την κατάργηση του ΚΕΕΛΠΝΟ - και μετατροπή του σε Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Είπε μάλιστα πως κατά το παρελθόν ο εν λόγω φορέας «λειτουργούσε με όρους μαφίας» και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι «παρείχαν ασυλία σε όσους ασκούσαν παραδιοίκηση».
«Προφανώς γι' αυτή την τροπή που πήρε η διαχείριση του ΚΕΕΛΠΝΟ όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει ευθύνη το ανθρώπινο δυναμικό του, ιδιαίτερα το επιστημονικό προσωπικό του, που όλα αυτά τα χρόνια, παρά τη φαυλότητα των διοικήσεων, συνέχισε να κάνει αξιοπρεπώς τη δουλειά του και να παρέχει υπηρεσίες προστασίας στην ελληνική κοινωνία», είπε ο υπουργός, κάνοντας ειδική αναφορά στη συμβολή του ΚΕΕΛΠΝΟ στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Νωρίτερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσων Φωτήλας ανέφερε ότι ο νέος Οργανισμός Δημόσιας Υγείας θα αντικαταστήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ με λογική μικροκομματικής τακτοποίησης. «Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάφερε να εξυγιάνει τον χώρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως διατεινόταν, αλλά, αφού πέταξε λάσπη σε διάφορους πολιτικούς αντιπάλους της, μετέτρεψε τον χώρο της δημόσιας υγείας, σε χώρο εξυπηρέτησης ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων προς ημετέρους της» υποστήριξε ο κ. Φωτήλας.
Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μέσω της κατάργησης του ΚΕΕΛΠΝΟ επιχειρεί να κρύψει απευθείας αναθέσεις και προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ».
Aπό τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, αναφερόμενος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, παρατήρησε ότι η αλλαγή αφορά μόνο την ονομασία και τη μετατροπή σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. «Οι ίδιοι άνθρωποι, το ίδιο προσωπικό, στο ίδιο κτίριο, λίγο πολύ με το ίδιο οργανόγραμμα, θα κάνει ακριβώς το ίδιο. Δηλαδή, αναθέσεις κατά παρέκκλιση του δημόσιου λογισμικού. Ούτε εξυγίανση είναι ούτε αναθεώρηση» ανέφερε.
O βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει την πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας, ενώ ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας σχολίασε ότι το νομοσχέδιο «αφήνει πολλά παραθυράκια».
Το πολυνομοσχέδιο, που ρυθμίζει μια σειρά από θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)