ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Από «κόσκινο» τα οικονομικά του υπουργείου Υγείας

Ορίστηκε επιτροπή που θα παρακολουθεί δαπάνες και αποκλίσεις στόχων.

Από «κόσκινο» τα οικονομικά του υπουργείου Υγείας

Στην τετραμελή ομάδα εργασίας μετέχουν η υποδιοικήτρια της 5ης υγειονομικής περιφέρειας, που θα έχει και συντονιστικό ρόλο, δύο στελέχη από τις διευθύνσεις οργάνωσης – λειτουργίας και οικονομικής εποπτείας και ένα μέλος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).

Από τώρα μέχρι και το τέλος του 2019, η ομάδα θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των δαπανών στους φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην υλοποίηση των δράσεων που έχουν συμφωνηθεί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι οποίες έχουν στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Είναι το περίφημο spending review, δηλαδή η παρακολούθηση υλοποίησης όλων των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με το υπουργείο Οικονομικών προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης.

Ανά τακτά διαστήματα (σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση) θα πρέπει να ενημερώνεται το υπουργείο Οικονομικών, ώστε σε περίπτωση απόκλισης να αποφασίζονται οι ανάλογες παρεμβάσεις.

Είναι φανερό ότι η τετραμελής ομάδα εργασίας θα έχει πολλή… δουλειά, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο τα νοσοκομεία ξεπερνούν τα 130 σε όλη τη χώρα, με πολύπλοκες διαδικασίες προμηθειών και πλήθος απευθείας αναθέσεων. Επιπλέον το υπουργείο Υγείας εποπτεύει δεκάδες φορείς των οποίων επίσης τα οικονομικά είναι συχνά «δαιδαλώδη».

Οι «λογαριασμοί» της Αριστοτέλους βρίσκονται στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου, αφού οι φορείς του τομέα Υγείας, ανήκουν διαχρονικά σε αυτούς που εύκολα αποκλίνουν από τους δημοσιονομικούς στόχους και ακόμη πιο εύκολα δημιουργούν ληξιπρόθεσμα χρέη.

Τα τελευταία στοιχεία, δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του τομέα Υγείας ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια, την ώρα που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι των πιστωτών της να μηδενίσει τα ληξιπρόθεσμα.

Από τις αρχές του έτους, το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από την Αριστοτέλους, στενή παρακολούθηση των οικονομικών κάθε φορέα, ενώ από το 2018 είχε συμφωνηθεί το πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθούν φέτος τα οικονομικά της Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από 600 εκατομμύρια τα ληξιπρόθεσμα χρέη του τομέα Υγείας