ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: «Μαγική εικόνα» όσα παρουσιάζει το Υπουργείο Υγείας

«Μαγική εικόνα» χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τα όσα παρουσίασε πρόσφατα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατά την επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη για την κατάσταση της δημόσιας υγείας.

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: «Μαγική εικόνα» όσα παρουσιάζει το Υπουργείο Υγείας

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η εικόνα που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου αν την προβάλλουμε στο μέλλον θα δούμε ένα σύστημα υγείας πολύ χειρότερο κι ακριβότερο. Θα το πληρώσουμε δε όλοι με χρήμα που -όπως μάθαμε τα τελευταία χρόνια- δεν πέφτει από τον ουρανό και μάλιστα από τις 21 Αυγούστου κοστίζει και 4,5%, γιατί τόσο κοστίζει αν χρειαστούμε και πάλι δανεικά».

Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι παρέστη στην εκδήλωση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη από υποχρέωση του θεσμικού του ρόλου, αυτή του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, «διότι τα συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη είναι τα μόνα που δεν έχουν συνομιλήσει με τον σύλλογο από την ώρα που ανέλαβαν τα χαρτοφυλάκια τους! Δεν έχουν δεχθεί να μας συναντήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις μαζί μας, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι μαζί μας η κουβέντα δεν μπορεί να είναι ούτε μονόλογος, ούτε επιδοκιμασίες και χειροκροτήματα».

«Η διαδικασία της εκδήλωσης φαινόταν να είναι υπουργείου, λαϊκής συνέλευσης, με κομματικά και προπαγανδιστικά στοιχεία και απείχε από την πραγματικότητα σε πολλά σημεία. Ο κ. υπουργός διαχώρισε τους λειτουργούς της υγείας σε έντιμους και ανέντιμους και είπε ότι θα προχωρήσει με τους έντιμους και συνεπώς θα περιμένουμε όποιον διαφωνεί μαζί του -από δω και πέρα μέχρι τις εκλογές- να τον χαρακτηρίζει ανέντιμο! Επίσης πολύ προσεκτικά και με πλάγιο τρόπο ανακοίνωσε συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων», υπογράμμισε.

Ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ακόμα ότι «ο κ. Ξανθός δήλωσε επανειλημμένα εραστής του δημοσίου συστήματος όμως οφείλω να τον ενημερώσω ότι δημόσιο σύστημα δεν κτίζει, διότι το δημόσιο σύστημα χτίζεται από όποιον διαθέτει δημόσιο χρήμα και δημόσιο χρήμα δεν υπάρχει! Το ΕΣΠΑ, οι δωρεές ιδρυμάτων και οργανισμών, τα ανταποδοτικά από τον ΤΑP, τα προγράμματα και τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ κλπ δεν είναι δημόσιο χρήμα! Είναι χρήμα περιορισμένης διάρκειας και για δράσεις επίσης περιορισμένης διάρκειας».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η εικόνα που παρουσιάστηκε από τους κ.κ. Ξανθό και Πολάκη δεν αντανακλά στην πραγματικότητα όπως αποδεικνύει έρευνα του Πανεπιστημίου των Αθηνών και στην οποία σημειώνεται ότι το 20% των μη εχόντων και κατεχόντων τα δύο τελευταία χρονιά «απολαμβάνει» χειρότερες υπηρεσίες υγείας απ’ ότι πριν. Παρόμοια στοιχεία αναδεικνύονται και από την πρόσφατη ετήσια δημοσκόπηση του ΙΣΘ.

«Όπως ακούσαμε στον απολογισμό κομματικού και προπαγανδιστικού χαρακτήρα ξοδεύονται πολλά χρήματα κι όμως αυτά τα χρήματα των φορολογουμένων δεν έχουν βελτιώσει την κατάσταση. Αυτό συμβαίνει γιατί ξοδεύονται σε μπαλώματα ενός κουρελιασμένου κουστουμιού όπως είναι αυτό του εθνικού συστήματος υγείας. Δεν επιδέχεται πλέον επιδιορθώσεις. Το σύστημα είναι κουρασμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών. Πρέπει να αλλάξει άρδην. Να ξαναραφτεί από πιο γερό ύφασμα για να αντέξει περισσότερο για τους πολίτες, για τους λειτουργούς υγείας που κι αυτοί καλύπτουν κενά, λάθη και παραλείψεις των κυβερνώντων και για τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας σήμερα», πρότεινε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Να κλείσει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Τέλος ο πρόεδρος του ΙΣΘ είπε ότι «πέρα από τις αντιπολιτευτικές κραυγές για το ΚΕΕΛΠΝΟ, εμείς καλούμε τον κ. Πολάκη και τον κ. Ξανθό, να υλοποιήσει την πρόταση του ΙΣΘ από το 2012 και να το κλείσουν. Όχι να αλλάξει τη στελέχωσή του, διορίζοντας τους δικούς τους, αλλά επαναλαμβάνω να κλείσουν το ΚΕΕΛΠΝΟ. Τις αρμοδιότητες που έχει και το έργο που επιτελεί μπορούν να τις αναλάβουν οι επτά ιατρικές σχολές της χώρας και μάλιστα χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Όσο για τις προμήθειες, οφείλω να παραδεχθώ ότι η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη απ' ότι παλιότερα. Ωστόσο, πάλι από το 2012 ζητάμε να αναγράφεται σε όλες τις προμήθειες η εργοστασιακή τιμή αλλά δεν εισακούγεται. Να ξέρουμε με πόσα χρήματα βγήκαν από τον τόπο παραγωγής τους ώστε να υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία. Όσο για τα φάρμακα από το 2012 λέμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το σύστημα της Σουηδίας που εξοικονομεί πόρους για άλλες ανάγκες. Το δε επιμύθιο της εκδήλωσης Ξανθού-Πολάκη ήταν όταν ο κ. γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας αναρωτήθηκε αν μετά από όσα κατόρθωσαν δεν αξίζουν τη ψήφο των παρευρισκομένων όπου πήγαμε να παρακολουθήσουμε όχι μια κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έναν απολογισμό υπουργείου».

Σύστημα υγείας πάνω σε γιατρούς που δεν υπάρχουν

Ο γενικός γραμματέας του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας, με τη σειρά του αναρωτήθηκε «γιατί δεν αξιοποιούν τις δυνατότητες των γιατρών και γιατί τους οδηγούν στη μετανάστευση. Η Ελλάδα έχει πολλούς ειδικούς συναδέλφους εν αντιθέσει με άλλες χώρες. Γιατί στήνουν ένα σύστημα πάνω σε γενικούς -οικογενειακούς- γιατρούς τη στιγμή που δεν τους διαθέτει; Προχωρούν σε εξαγγελίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στις διαχρονικές και μόνιμες ανάγκες» στηλιτεύοντας τον αναγκαστικό τρόπο συμμετοχής στις ΤΟΜΥ, με επίταξη των γιατρών των Κέντρων Υγείας στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού που ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από βέβαιον ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εκατομμυρίων Ελλήνων.

«Δηλαδή με 1.000 γιατρούς σκοπεύουν να διαχειριστούν τα προβλήματα 11.000.000 Ελλήνων κι άλλων τόσων και περισσοτέρων τους καλοκαιρινούς μήνες;» είπε ο κ. Νίτσας και πρόσθεσε ειρωνικά ότι «αυτό θα το πετύχει η ηγεσία του υπουργείου στην ΠΦΥ μόνο με κλωνοποίηση γιατρών, διαφορετικά είναι ανθρωπίνως αδύνατο».