Ξανθός: Άνοιγμα των κλειστών ΜΕΘ το 2019 – Τέλος στα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ
Το άνοιγμα των κλειστών κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και η κάλυψη του κενού στην μετανοσοκομειακή φροντίδα, θα είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας για το 2019, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας χτες βράδυ σε εκδήλωση με θέμα «Δημόσιος απολογισμός του κυβερνητικού έργου στην Υγεία –βήματα αναβάθμισης του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα– πολιτικές προτεραιότητες στη μεταμνημονιακή περίοδο».
Κάνοντας τον απολογισμό, ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι οι δημόσιες δαπάνες υγείας αυξήθηκαν στο 5,2% του ΑΕΠ, έναντι 4,6%, που είχαν πέσει με την κρίση, ενώ πριν από το 2009 ήταν 6,8%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 7%-7,2%. «Το δημόσιο σύστημα, παρά τα όσα λέγονται περί κατάρρευσης, είναι όρθιο, λειτουργικό και αξιόπιστο, παρά τα προβλήματα που έχει. Οι δημόσιες δαπάνες υγείας σταμάτησαν να περικόπτονται από το 2015. Μέχρι το 2015, επί μια πενταετία, είχαμε συνεχή πτωτική τάση, που αθροιστικά έφτασε το 40% και στη φαρμακευτική δαπάνη έφτασε το 62%. Αυτό σταμάτησε το 2015 και μετά είχαμε μικρή αλλά κρίσιμη ένεση ανθρώπινων και υλικών πόρων με τη βοήθεια του ανθρώπινου δυναμικού του συστήματος υγείας» επισήμανε ο κ. Ξανθός.
Ανέφερε ακόμη ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία το 2016 ήταν 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ και το ποσό αυτό τώρα έχει πέσει σε κάτω από 300 εκατομμύρια και με τη ροή των πληρωμών σε λίγο καιρό τα νοσοκομεία δεν θα παράγουν πια ληξιπρόθεσμα χρέη και θα μπορούν να αποζημιώσουν τους προμηθευτές εντός τριμήνου.
«Το γνωστό καθεστώς της συσσώρευσης χρεών είτε στους προμηθευτές είτε στους ιδιώτες παρόχους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ έχει τελειώσει. Έχουμε μια κανονικότητα στις πληρωμές, έχουμε διασφαλίσει την μέγιστη δυνατή κανονικότητα και στις πληρωμές των εργαζόμενων στο σύστημα. Δεν το έχουμε πετύχει παντού, διότι υπάρχουν προβλήματα με ελέγχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο με εγκρίσεις ενταλμάτων. Θα κάνουμε προσπάθεια να τα κλείσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα, γιατί προφανώς δεν ανεχόμαστε μέσα σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας περίθαλψης, που παράγει ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για την κοινωνία, να υπάρχουν ζώνες απλήρωτης εργασίας» πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.
Όσον αφορά το θέμα της φαρμακευτικής πολιτικής, επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός αξιόπιστης αξιολόγησης νέων φαρμάκων. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει για πρώτη φορά ένας μηχανισμός διαπραγμάτευσης της τιμής του φαρμάκου, καθώς και ένα σύστημα κεντρικοποιημένων προμηθειών, το οποίο σιγά- σιγά έχει αρχίσει να οργανώνεται. «Πιστεύουμε ότι θα έχει πολύ σημαντικές οικονομίες κλίμακος στα επόμενα χρόνια για φάρμακα νοσοκομειακά, για υγειονομικό υλικό, για αντιδραστήρια, για ορθοπεδικό υλικό και τα λοιπά» συνέχισε ο κ. Ξανθός.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι έχουμε ένα πολύ καλό σύστημα υγείας το οποίο όμως είναι πολύ νοσοκομειοκεντρικό και ότι σε αυτό συσσωρεύτηκε ο κόσμος μετά τη διαλυτική παρέμβαση που έγινε στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας , η οποία, όπως είπε, έδιωξε μαζικά 2.500 ειδικευόμενους γιατρούς από το σύστημα υγείας. Παράλληλα επισήμανε ότι με τη ρύθμιση που έγινε δύο εκατομμύρια ανασφάλιστοι πολίτες απέκτησαν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Πρόσθεσε ακόμη ότι ενισχύονται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών με 520 προσλήψεις μόνιμων ειδικευόμενων γιατρών του ΕΣΥ και ότι γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης κρίσιμων τμημάτων των νοσοκομείων όπως είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) . «Έχουμε προκηρύξει όλες τις κενές οργανικές θέσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών σε όλη τη χώρα. Και πραγματικά θα βάλουμε ένα στόχο μέσα στο 2019 να ανοίξουμε όλα τα κλειστά κρεβάτια εντατικής, τα οποία βεβαίως έχουν υποδιπλασιαστεί από αυτά τα οποία παραλάβαμε, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν δυσκολίες κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, που κάποιες περιόδους υπάρχει λίστα που νομίζω ότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη» τόνισε ο κ Ξανθός
Παράλληλα τόνισε ότι στις προτεραιότητες της επόμενης φάσης θα είναι να καλυφθεί το τεράστιο κενό που υπάρχει στην μετανοσοκομειακή φροντίδα .
Δαπάνες Υγείας
Όσον αφορά τις δαπάνες υγείας ανέφερε ότι ενισχύθηκε λίγο υπέρ του δημοσίου η αναλογία δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών υγείας.
«Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα που αφορά τη θεσμική αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας. Να έχουμε νέους οργανισμούς στις Υγειονομικές Περιφέρειες, στα νοσοκομεία, στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Έχουμε έτοιμο σχετικό νομοσχέδιο, πιστεύω ότι μέσα στο φθινόπωρο θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Θα κάνουμε οριακή αναδιάταξη στις ΥΠΕ, θα κάνουμε κάποιες αποσυνδέσεις σε νοσοκομεία που έγιναν την προηγούμενη περίοδο χωρίς λόγο, χωρίς κόπο και χωρίς αποτέλεσμα. Θα προχωρήσουμε σε αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση, στα ιατρικά συνέδρια, στον ρόλο των επιστημονικών εταιρειών κάθε ειδικότητας Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε εξυγιαντικές τομές σε ένα τοπίο που είχε γκρίζες ζώνες» τόνισε ο υπουργός.
Πολάκης: Θεσμική τομή στην ελληνική κοινωνία
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, από την πλευρά του τόνισε ότι με την υγειονομική κάλυψη τον ανασφάλιστων έγινε μια θεσμική τομή στην ελληνική κοινωνία. Επισήμανε ότι έγινε η πρώτη μεγάλη προσπάθεια για να ισορροπήσει το σύστημα και ότι το 2016 το δημόσιο σύστημα υγείας λόγω της διαχείρισης είχε θετικό πλεόνασμα 35 εκατομμυρίων και το 2017 περίπου 370 εκατομμυρίων ευρώ.
Αναφερόμενος στο θέμα των κλινών εντατικής θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία είπε ότι τον Ιανουάριο του 2015 ήταν 438 και ότι σήμερα ο αριθμός τους έχει φτάσει στα 565. Επισήμανε δε ότι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού είναι ο λόγος που δεν ανοίγουν οι 80-90 ΜΕΘ, τη στιγμή που οι θέσεις ιατρικού προσωπικού έχει υπερκαλυφθεί με την τελευταία προκήρυξη.
Όσον αφορά το ΕΚΑΒ, είπε ότι είναι η πρώτη φορά που ξεχρεώνει τα χρέη του και ότι από τα 745 ασθενοφόρα του έχουν αντικατασταθεί 254. Πρόσθεσε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας ενισχύθηκε με 954 προσλήψεις διοικητικού προσωπικού και ότι προκηρύχθηκαν συνολικά 19.800 θέσεις στο σύστημα υγείας, εκ των οποίων οι 16.500 προσληφθέντες έχουν αναλάβει υπηρεσία και μένουν οι 700 θέσεις των γιατρών. "Στα υπόλοιπα των ΤΟΜΥ και το πρόγραμμα Philos, καθώς και οι άλλοι, έχουν αναλάβει υπηρεσία και παραμένουν 3.000, που είναι σε διαδικασία να αναλάβουν" είπε ο κ. Πολάκης.
Όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ είπε ότι αυξήθηκαν τα έσοδα του, γιατί καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές, καθώς η ανεργία έχει μειωθεί κατά 7 μονάδες και ότι ο Οργανισμός το 2016 είχε καταβάλει 400 εκατομμύρια ευρώ και το 2017 περίπου 600 εκατομμύρια για την αποπληρωμή των χρεών του. Επισήμανε ακόμη ότι έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΕΟΠΥΥ και ότι μέσω αυτής υποβάλλουν τα δικαιολογητικά οι πάροχοι και πληρώνονται ενός 60 ημερών. Επισήμανε ότι σε ειδικές κατηγορίες ασθενών και με ειδικές προϋποθέσεις, όπως π.χ., αυτοί που έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας, που κάνουν χρήση φαρμάκων υψηλού κόστους, η παραγγελία των σκευασμάτων θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας με τη γνωμάτευση γιατρών και στη συνέχεια θα τους αποστέλλονται στο σπίτι.
Επισήμανε ότι άνοιξαν μεγάλα μέτωπα στη διαφθορά, κάνοντας λόγο για το σκάνδαλο Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο όπως είπε λειτουργούσε «σαν μαγαζί διάχυσης μαύρου χρήματος, διαφημιστικής δαπάνης που δεν έπρεπε να πληρωθεί και εξαγοράς των ΜΜΕ».
Ανέφερε ότι έφυγαν οι εργολάβοι από 70 νοσοκομεία, αλλά εξακολουθούν να μένουν σε πολλά μεγάλα νοσοκομεία και στη Θεσσαλονίκη, με δικαστικές αποφάσεις.
Τόνισε τέλος ότι θα πρέπει εκτός από τις δαπάνες για το σύστημα υγείας να αυξηθούν και οι δαπάνες του προσωπικού του συστήματος.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση πεπραγμένων του υπουργείου Υγείας:
Τον απολογισμό της περιόδου 2015 – 2018 στους τομείς της ψυχικής υγείας, του φαρμάκου και της αξιολόγησης των διοικήσεων έκανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος. Το έργο που έχει γίνει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τη δημιουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας παρουσίασε αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Σταμάτης Βαρδαρός. Τέλος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Γιάννης Μπασκόζος παρουσίασε τις δράσεις και τις προτεραιότητες στις πολιτικές δημόσιας υγείας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις και ερωτήματα εργαζομένων σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία που παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς επίσης και εκπροσώπων συλλόγων ασθενών. Εκπρόσωποι εξαρτημένων ατόμων ανέφεραν ότι δεν μπορούν να πάρουν επιδόματα και ότι για να μπορέσουν να πάρουν ένα επίδομα μολύνονται συνειδητά με τον ιό του ΑIDS. Επίσης εκπρόσωπος του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης εξέθεσε τα προβλήματα υγείας που θα δημιουργήσει στους κατοίκους της περιοχής η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)