Ψυχιατρική Κλινική Ευαγγελισμού: Ράντζα ακόμη και... εντός των γραφείων των γιατρών
Ανανεώθηκε:
Κόκκινο για ακόμη μία φορά χτυπά η Ψυχιατρική Κλινική του Ευαγγελισμού καθώς τα ράντζα συσσωρεύονται διαρκώς, ακόμη και στα ίδια τα γραφεία των ψυχοθεραπευτών και γιατρών.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι την Κυριακή η Ψυχιατρική Κλινική του νοσηλευτηρίου, δέχθηκε 50 ασθενείς, ενώ το γραφείο των γιατρών.... φιλοξένησε 4 ράντζα.
Αν αυτό δεν είναι μία σοβαρή κατάντια της δημόσιας υγείας, τότε τι πραγματικά είναι; αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Ηλίας Σιώρας, ένα στέλεχος το οποίο έχει δώσει γη και ύδωρ για τον Ευαγγελισμό, αλλά και για όλο το δημόσιο σύστημα υγείας.
Οι προδιαγραφές της κλινικής και ο κανονισμός λειτουργίας της ήταν και παραμένουν στα 20 κρεβάτια εκούσιας νοσηλείας. Σήμερα η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από δραματική, καθώς η πληρότητα της κλινικής ξεπερνά σταθερά το 200%, σημειώνει ο κ. Σιώρας και προσθέτει:
«Ο αριθμός των ασθενών χρόνο με το χρόνο σπάει κάθε προηγούμενο «ρεκόρ», με αποτέλεσμα να έχει φτάσει μέχρι και τους 57, από τους οποίους οι 31 ήταν με εισαγγελικές εντολές.
Η τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στην Ψυχιατρική Κλινική του «Ευαγγελισμού» αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη δικαιώματα σε συνθήκες υγείας και ασφάλειας.
Σήμερα, στο Ψυχιατρικό Τμήμα του «Ευαγγελισμού» υπηρετούν 22 νοσηλευτές, 7 ψυχίατροι, 7 ψυχολόγοι και 3 εργοθεραπευτές, οι οποίοι, πέρα από τους ψυχιατρικούς αρρώστους της κλινικής, έχουν στην ευθύνη τους τα καθημερινά περιστατικά του εξωτερικού τακτικού ιατρείου, καθώς και τη διασυνδετική (δηλαδή, προσκλήσεις από κλινικές άλλων ειδικοτήτων για ασθενείς που εμφανίζουν ψυχοπαθολογία)».
Αναφερόμενος στο μείζον θέμα της αποασυλοποίησης που έχει εξαγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας,ο πρόεδρος των εργαζομένων επισημαίνει:
«Από το 2002 ξεκίνησε έντονη συζήτηση για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας για κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων στο όνομα της δήθεν "αποασυλοποίησης", δόθηκε άφθονο χρήμα σε ΜΚΟ που υποτίθεται ότι θα προσέφεραν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, και δεν προσέφεραν επί της ουσίας τίποτα.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατηγορήθηκαν ότι δήθεν είναι υπέρ του ψυχιατρικού ασύλου, σε μια χυδαία διαστρέβλωση της θέσης μας υπέρ της κρατικής φροντίδας, με νοσοκομεία, ψυχιατρικούς ξενώνες, Κέντρα Ψυχικής Υγείας και άλλες δομές ΠΦΥ που είναι απαραίτητες, και ότι τα νοσοκομεία δεν μπορούν να κλείσουν. Αυτή τη θέση έφτασαν όλοι τώρα να την υποστηρίζουν, αποφεύγοντας να κάνουν κριτική για την τότε χυδαία επίθεση εναντίον μας.
Κύλησε πολύς καιρός. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ίδια και χειρότερη. Από τα 9 ψυχιατρικά νοσοκομεία λειτουργούν μόνο 3 (ΨΝΑ, Δρομοκαΐτειο και ΨΝΘ). Οι κλίνες έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ ελάχιστες κλίνες έχουν αναπτυχθεί στις ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων Γενικών Νοσοκομείων. Την ίδια στιγμή, θησαυρίζουν ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές».
Πάντως, μετά το 2009 η κατάσταση είναι γεγονός ότι οξύνθηκε, και σε αυτό εκτός από τη νοσηρότητα, συνέβαλε καταλυτικά και η παρατεταμένη ύφεση. Ετσι λοιπόν στο λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ στις ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων, στο ΨΝΑ και στο Δρομοκαΐτειο, αθροιστικά λειτουργούν περίπου 700 οργανικές ψυχιατρικές κλίνες, σε αυτές τις κλίνες πρέπει να νοσηλευτούν πάνω από 1.200 άτομα. Αρα, το φαινόμενο των ράντζων σε όλες τις δομές Ψυχικής Υγείας, που έτσι κι αλλιώς έχει χαρακτήρα ντροπιαστικό και απάνθρωπο, είναι ήδη μόνιμο και επιδεινώνεται.
Οπως επισημαίνει ο Ηλ. Σιώρας, «και οι ψυχιατρικοί ασθενείς θεωρούνται "κόστος", και με τις πολιτικές της βαθύτερης εμπορευματοποίησης της Υγείας και της διαρκούς μείωσης μισθολογικού και λειτουργικού κόστους στις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας, προφανώς οι μεγαλόστομες κυβερνητικές εξαγγελίες που έχουν ακουστεί κατά καιρούς περί ανάπτυξης κρατικών δομών πρωτοβάθμιας - κοινοτικής Ψυχικής Υγείας και μετανοσοκομειακής φροντίδας ή δομών επανένταξης μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να κατανοηθούν, ή αλλιώς μόνο σε διασύνδεση με ιδιώτες!».
«Η πρόσφατη κινητοποίηση στο ΨΝΑ, ανέδειξε με ανάγλυφο τρόπο το πρόβλημα, το οποίο θα επιδεινωθεί. Δηλαδή, η περαιτέρω μείωση των ψυχιατρικών κλινών και χωρίς ίχνος υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, και με ελάχιστους ξενώνες και κρατικές δομές, πολλοί ασθενείς - σημειωτέον, οι μισοί είναι ανασφάλιστοι - θα καταλήξουν ...κάτω από γέφυρες ή στο μετρό, ή θα τους βρούμε παγωμένους σε κάποια γωνιά του δρόμου. Από ένα αδίστακτο σύστημα, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, τέτοιες αδίστακτες καταστάσεις υπάρχουν και θα υπάρχουν».
Αυτό που χρειάζεται εδώ και τώρα το σύστημα, επαναλαμβάνει ο κ. Σιώρας, είναι μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων και όλοι οι ασθενείς, ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα Ριζοσπάστης
Διαβάστε ακόμη:
Ευαγγελισμός: Άμεσα κρατική επιχορήγηση - Μία de profundis εξομολόγηση για τη ναυαρχίδα του ΕΣΥ
Ξανθός: Προάγγελος της αποασυλοποίησης ο νόμος για τους αδικοπραγούντες ψυχικά ασθενείς
Γεγονός οι δύο πρώτοι εμβολισμοί στον Ευαγγελισμό, σε πείσμα του πανεπιστημιακού κατεστημένου
Ευαγγελισμός: Χωρίς γιατρούς εργασίας, τεχνικούς ασφαλείας & με κλειστά χειρουργεία
Έτος προκλήσεων & αγώνα και το 2018 για τους εργαζόμενους στον Ευαγγελισμό