Μπαργιώτας: Επίδειξη αναλγησίας οι περικοπές των πολυτεκνικών επιδομάτων
Ανανεώθηκε:
Την περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων, ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ενόψει της Τρίτης Αξιολόγησης στηλιτεύει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κων. Μπαργιώτας, την οποία χαρακτηρίζει επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας.
«Η αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής - και κυρίως η διαμόρφωση ενός προνοιακού περιβάλλοντος που ευνοεί τη μητρότητα και τη στηρίζει - είναι η απάντηση – το έχουν κάνει στη Γαλλία, τονίζει ο βουλευτής και προσθέτει:
«Όμως, δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι και οι πολύτεκνοι βοηθούν στην επίτευξη του 2,2, που είναι το όριο της γεννητικότητας πάνω από το οποίο διατηρείται ο πληθυσμός μιας χώρας. Αλήθεια, ποιος φωστήρας αποφάσισε πως 2 δημόσιοι υπάλληλοι με 3 παιδιά είναι πλούσιοι και δεν χρειάζονται επίδομα; Η περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων είναι επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας. Είναι αδικαιολόγητη και πολιτικά ανόητη μάλιστα από τη στιγμή που αυξάνεται το συνολικό ποσό».
Θα μπορούσαν μικρότερες αυξήσεις στις 700 χιλιάδες που επαίρεται η κυβέρνηση οικογένειες που θα πάρουν παραπάνω να διατηρήσουν και τα πολυτεκνικά επιδόματα» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών.
Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του υπουργείου Υγείας για τεράστια αποθέματα στα νοσοκομεία, επεσήμανε ότι «το Υπουργείο έχει κακό ιστορικό στην επίκληση ατεκμηρίωτων αριθμών και θα ήθελα να προκαλέσω τον Υπουργό να καταθέσει τη λίστα με τα αποθεματικά και τα ταμειακά αδιάθετα των νοσοκομείων. Γιατί από τα ελάχιστα τηλέφωνα που έχω κάνει, στα νοσοκομεία γελάνε ακούγοντας τα περί πλούτου και αποθεμάτων που θα μεταφερθούν στο 2018. Όχι για άλλο λόγο, αλλά γιατί βαφτίζοντας νοικοκύρεμα το πετσόκομμα έχουμε φτάσει να καμαρώνουμε κιόλας για τα χάλια του συστήματος υγείας και κάνοντας αυτά για τα οποία κάποιοι στο Υπουργείο σήμερα δέρνανε τους προηγούμενους μόνο και μόνο επειδή τα είχανε προεξαγγείλει».
Συγκεντρωτικό το μοντέλο για τον HTA
Κλείνοντας ο κ. Μπαργιώτας, αναφέρθηκε στην τάση υπερσυγκεντρωτισμού που διακατέχει το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι «η επιτροπή αξιολόγησης, το περίφημο HTA, το οποίο σε γενικές γραμμές είναι θετικό και έχει ανακοινωθεί πολλές φορές, στις περισσότερες χώρες του κόσμου λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή, καθώς ο αγοραστής δεν είναι λογικό να κάνει και την αξιολόγηση ταυτόχρονα. Η απουσία εγγυήσεων ανεξαρτησίας από ένα πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα που είναι διάσημο και για τις πελατειακές σχέσεις και για τις μικροπολιτικές τακτικές είναι κραυγαλέα. Η τάση συγκέντρωσης είναι διάχυτη σε όλο το νομοσχέδιο και είναι εντονότατη στο Υπουργείο Υγείας. Καταργούμε την Επιτροπή τιμών, ο Υπουργός εκδίδει πλέον τα δελτία τιμών ο ίδιος χωρίς τη μεσολάβηση ενοχλητικών επιτροπών, η αξιολόγηση της τεχνολογίας και των φαρμάκων γίνεται από το γραφείο του Υπουργού, ο ΕΟΠΥΥ έχει εξαρτηθεί από το γραφείο του Υπουργού. Έχουμε λοιπόν ένα μοντέλο συγκεντρωτικό που είναι παλιό στην Ελλάδα και αποτυχημένο σε όλο τον κόσμο. Είναι αργό, γραφειοκρατικοποιημένο και διεφθαρμένο. Ο υπερσυγκεντρωτικός κρατισμός είναι κακοδιοίκηση και η κακοδιοίκηση γεννά διαφθορά».
Διαβάστε ακόμη:
Μπαργιώτας: Ποια πλεονάσματα; Το ΕΣΥ έχει χρέη 550 εκατ. ευρώ από τον Ιούλιο