ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το υπ. Υγείας πέθανε, ζήτω το νέο υπουργείο: Νέος Οργανισμός & αναβαθμίσεις τμημάτων

Νέο Οργανισμό αποκτά το Υπουργείο Υγείας, το οποίο μάλιστα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Ο νέος Οργανισμός εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση αλλά ταυτόχρονα υπηρετεί το πολιτικό σχέδιο της στήριξης και αναβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Το υπ. Υγείας πέθανε, ζήτω το νέο υπουργείο: Νέος Οργανισμός & αναβαθμίσεις τμημάτων

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δημιουργείται νέα Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας, ενώ αναβαθμίζονται δύο τμήματα σε Διευθύνσεις, των Εξαρτήσεων και της Νοσηλευτικής.

Με αφορμή την αλλαγή αυτή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάλεσε χθες Πέμπτη, τους εργαζόμενους και τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, σε ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο με αντικείμενο το νέο Οργανισμό.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με τα υπηρεσιακά στελέχη και τους εργαζόμενους, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, δεσμεύθηκε ότι η επικοινωνία θα είναι συστηματική και ανέφερε ότι υπάρχει και πολιτικός χρόνος και ενέργεια για θεσμική αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας με τη συστράτευση των υγιών δυνάμεων και με καθοριστικό το ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού τόσο του Υπουργείου Υγείας όσο και των δομών του ΕΣΥ.

«Δεν ζητάμε πολιτική ταύτιση αλλά καλή συνεργασία. Δεν καλείστε να υπηρετήσετε μια πολιτική ηγεσία αλλά να συμβάλλετε με τις γνώσεις και την εμπειρία σας στην αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας που είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων της χώρας μας» ανάφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο νέος Οργανισμός εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση (διαδικασία επιλογής Προϊσταμένων με Κρίση από Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής, αξιολόγηση δομών και προσωπικού, ενιαίο σύστημα κινητικότητας/ ηλεκτρονική πλατφόρμα) αλλά ταυτόχρονα υπηρετεί το πολιτικό σχέδιο της στήριξης και αναβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε στους εργαζόμενους τις στρατηγικές προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας που συνοψίζονται σε 8 σημεία:

1. Καθολική και ισότιμη κάλυψη του πληθυσμού, εξάλειψη της «υγειονομικής φτώχειας» και άρση των ανισοτήτων στην υγεία

2. Διεύρυνση του Δημόσιου χώρου και προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη

3. Στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), την πρόληψη και τη Δημόσια Υγεία ως στρατηγική απάντηση στην κρίση του Συστήματος Υγείας, στις ακάλυπτες ανάγκες των πολιτών καθώς και στο αίτημα ολιστικής, τεκμηριωμένης και ποιοτικής φροντίδας υγείας

4. Ηθικοποίηση του Συστήματος Υγείας, διαφανής διακυβέρνηση, θεσμική εξυγίανση στις προμήθειες και το φάρμακο, σχέδιο δράσης για τη διαφθορά

5. Ανθρωποκεντρική φροντίδα με έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών

6. Συνέργεια δημόσιων πόρων (γενική φορολογία- κοινωνική ασφάλιση) για τη βιώσιμη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας- διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου για επαρκή και αξιόπιστη κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών

7. Τροποποίηση των κοινωνικών προσδιοριστών της ασθένειας (ανεργία, φτωχοποίηση, κοινωνικός αποκλεισμός, «ανθυγιεινές» συνθήκες του φυσικού- οικογενειακού- εργασιακού- κοινωνικού περιβάλλοντος, εξαρτήσεις, τροχαία δυστυχήματα, εργατικά ατυχήματα κλπ)

8. Επένδυση στην Υγεία ως κρίσιμου δείκτη δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Γιώργος Γιαννόπουλος, παρουσίασε τις αλλαγές που προβλέπονται στο νέο Οργανισμό επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό εναρμονίζεται η διοικητική δομή του Υπουργείου στις κεντρικές στρατηγικές προτεραιότητές του.

- Νέα Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας (Διαχωρισμός των Υπηρεσιών Υγείας από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας) διαφοροποιώντας έτσι τις υπηρεσίες δημόσιας περίθαλψης από τις πολιτικές Δημόσιας Υγείας.

- Αναβάθμιση του Τμήματος Εξαρτήσεων σε Διεύθυνση

- Αναβάθμιση του Τμήματος Νοσηλευτικής σε Διεύθυνση

- Σύσταση Τμήματος Διαπολιτισμικής Διαχείρισης το οποίο θα υπάγεται στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, δίνοντας έτσι έμφαση στην υγειονομική φροντίδα προσφύγων/μεταναστών και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού (πχ Ρομά).