Διοικητές νοσοκομείων ΕΣΥ: Στο... μικροσκόπιο για το έργο τους
Ανανεώθηκε:
Στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, αναμένεται να τεθούν στο μικροσκόπιο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, οι στόχοι των διοικήσεων των νοσοκομείων.
Την ημερομηνία αυτή, έχει θέσει η ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να μετρήσει τους ποιοτικούς αλλά και οικονομικούς στόχους (όπως προϋπολογισμός) σε κάθε νοσοκομείο και όπως είναι λογικό, μέσα από την «μέτρηση» αυτή, θα αξιολογηθεί και το έργο των νέων διοικήσεων του ΕΣΥ. Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη αξιολόγηση αναφορικά με τις νέες διοικήσεις των νοσοκομείων, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.
Να θυμίσουμε, ότι οι στόχοι είχαν τεθεί τον περασμένο Απρίλιο και πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κρίνει επαρκές το διάστημα αυτό, προκειμένου να αξιολογηθεί η δουλειά των διοικητών.
Το έντυπο -που έχουν στα χέρια τους οι διοικήσεις- συμπληρώνεται και από τον διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, και στη συνέχεια αποστέλλεται στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στελέχη του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι η διαδικασία γίνεται κυρίως για τον εντοπισμό αδυναμιών και προκειμένου το υπουργείο να έχει μία ενδεικτική αποτύπωση για την κατάσταση των μονάδων υγείας του ΕΣΥ.
Οι επιδόσεις των διοικητών θα βαθμολογηθούν από το ένα (κακές επιδόσεις) έως το πέντε (άριστες), ανάλογα με το κατά πόσον έχουν πετύχει τους στόχους και δεν αποκλείεται το φθινόπωρο, με βάση την άτυπη αυτή αξιολόγηση να γίνουν συστάσεις σε κάποιους διοικητές για το πού θα πρέπει να δώσουν περισσότερο βάρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο για μία συγκεκριμένη θεσμοθετημένη και μόνιμη διαδικασία αξιολόγησης των διοικήσεων του ΕΣΥ. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους στόχους που έθεσε το υπουργείο Υγείας, στις αρχές Απριλίου, οι διοικητές οφείλουν να απαντήσουν έως τέλος Αυγούστου για τα εξής:
- τη λίστα χειρουργείου
- τα γραφεία προάσπισης των δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών υγείας
- τη διοικητική υποστήριξη της διαδικασίας των προσλήψεων, ώστε να αναλαμβάνουν υπηρεσία οι νέοι εργαζόμενοι σε 4-5 μήνες μετά την προκήρυξη.
- το συνολικό χρόνο αναμονής κάθε περιστατικού στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών
- τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία.
Αναφορικά με τα γραφεία δικαιωμάτων των ασθενών, όπως έχει τονίσει πολλές φορές και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, πλέον, υπάρχει η δυνατότητα ανώνυμης καταγγελίας από ασθενή ή συγγενή μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ενεργοποιεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΣΕΥΥΠ, ΣΔΟΕ) αναφορικά με το φακελάκι.
Μάλιστα σε ημερίδα στο Ηράκλειο Κρήτης τον περασμένο Απρίλιο, ο υπουργός είχε τονίσει, πως «Το «φακελάκι» δεν σχετίζεται με το επίπεδο αμοιβών των γιατρών. Οι σημερινές αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ είναι όντως πολύ χαμηλές μετά τις περικοπές μισθών της πρώτης μνημονιακής περιόδου, αλλά αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογητική βάση για το «φακελάκι». Άλλωστε το φαινόμενο ήταν σε έξαρση ακόμα και όταν οι μισθοί ήταν αξιοπρεπείς». Τότε είχε υποστηρίξει, ότι χρειάζονται διαδικασίες «αυτοκάθαρσης» με ευθύνη των συλλογικών οργάνων (επιστημονικών, συνδικαλιστικών) των γιατρών, αλλά κυρίως χρειάζεται ένα σταθερό κοινωνικό μέτωπο μεταξύ υγειονομικών, συλλόγων ασθενών και κοινωνικών φορέων, για την υπεράσπιση της Υγείας ως καθολικού κοινωνικού δικαιώματος, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες στην πρόσβαση και στην ποιότητα της φροντίδας.
Τα κριτήρια στόχοι
Ας δούμε αναλυτικά τα κριτήρια - στόχους τα οποία θέτει η πολιτική ηγεσία ως βάση αξιολόγησης των διοικήσεων του ΕΣΥ:
Για κάθε νοσοκομείο καταγράφεται :
- Η κατηγορία στην οποία υπάγεται και η δύναμη οργανικών κλινών
1. Τριτοβάθμιο μεγάλο νοσοκομείο (>400)
2. Δευτεροβάθμιο μεσαίο νοσοκομείο (200-400)
3. Δευτεροβάθμιο μικρό νοσοκομείο (100-200)
4. Νοσοκομείο /ΚΥ (20-100)
5. Ειδικό νοσοκομείο
- Ποσοτικά δεδομένα (στοιχεία του 2016)
- Ποσοστό κάλυψης κλινών ανά τμήμα
1. Αριθμός εισαγωγών
2. Αριθμός εξετασθέντων στο ΤΕΠ
3. Αριθμός εξετασθέντων στα ΤΕΙ
4. Αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων (ανά ειδικότητα και κατηγορία- επείγοντα, προγραμματισμένα)
5. Αριθμός απεικονιστικών εξετάσεων
6. Αριθμός λοιπών εργαστηριακών εξετάσεων
7. Αριθμός εξετασθέντων στα απογευματινά ιατρεία
8. Αριθμός απεικονιστικών εξετάσεων στα απογευματινά ιατρεία
9. Αριθμός λοιπών εργαστηριακών εξετάσεων στα απογευματινά ιατρεία.
10. Μέση διάρκεια νοσηλείας
11. Κόστος ανά νοσηλευθέντα
12. Κόστος ανά ημέρα νοσηλείας
13. Φαρμακευτική δαπάνη ανά νοσηλευθέντα
14. Δαπάνη υγειονομικού υλικού ανά νοσηλευθέντα
15. Δαπάνη φαρμάκων/υγειονομικού υλικού ανά γιατρό.
- Πορεία εκτέλεσης προϋπολογισμού 2016.
Με πληροφορίες από το healthview
Διαβάστε ακόμη:
Προσλήψεις στις 239 ΤΟΜΥ: Σε εξέλιξη η διαδικασία - Έρχονται και επιπλέον 400 μόνιμες
Τον Ιούνιο η πρώτη σκληρή αξιολόγηση των διοικητών του ΕΣΥ - Ποια τα κριτήρια & ποιοι οι στόχοι