Ξανθός: Κρίσιμη η στάση των γιατρών στην ΠΦΥ - Το φθινόπωρο επιπλέον 400 μόνιμες θέσεις
Ανανεώθηκε:
Κρίσιμης και ταυτόχρονα μεγάλης σημασίας για την λειτουργία του εγχειρήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι η στάση των γιατρών και η ανταπόκρισή τους, στη νέα κατάσταση που δημιουργείται.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Την αγωνία του αυτή, εξέφρασε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο ραδιόφωνο Real FM, μία ημέρα μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής, ανακοινώνοντας παράλληλα, την προκήρυξη εντός του φθινοπώρου, 400 θέσεων μονίμων γιατρών του ΕΣΥ, θέσεις, καθαρά στοχευμένες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Να σημειωθεί, ότι οι εν λόγω 400 μόνιμες θέσεις, είναι ξεχωριστές από τις 3.000 που έχουν ήδη προκηρυχθεί (2.868 για την ακρίβεια, και οι οποίες θα στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ).
«Για εμένα το κρίσιμο είναι να ανταποκριθούν οι γιατροί, καταρχήν, γιατί πιστεύουμε ότι με τους υπόλοιπους επαγγελματίες δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δίνει ως ένα επιπλέον κίνητρο προσέλκυσης μισθολογικές απολαβές στους γιατρούς που θα προσληφθούν τον δεύτερο βαθμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δηλαδή αντιστοιχίζονται με τις απολαβές του Επιμελητή Α’ και όχι του Επιμελητή Β’ που είναι ο εισαγωγικός βαθμός.
Θα είναι, κατά την άποψή μας, αξιοπρεπέστατη η αμοιβή και η σχέση εργασίας. Βεβαίως θα είναι πλήρως και αποκλειστικής απασχόλησης αυτοί, διότι θέλουμε γιατρούς οι οποίοι να είναι αφοσιωμένοι στο σύστημα υγείας».
Χρεοκοπημένο το μοντέλο των συμβασιούχων γιατρών
Και συνέχισε ο κ. Ξανθός, λέγοντας:
«Η Αντιπολίτευση μας αντιπρότεινε το χρεοκοπημένο, κατά την άποψή μας, μοντέλο των συμβασιούχων, των συμβεβλημένων μάλλον γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό το μοντέλο δεν είναι αποτελεσματικό, δεν εξυπηρετεί τον κόσμο και είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο.
Ξέρετε ότι οι 200 επισκέψεις των συμβεβλημένων γιατρών, των 5.500 γιατρών εξαντλούνται τις πρώτες μέρες του μήνα, ο κόσμος επιβαρύνεται και ταλαιπωρείται. Εμείς τους δημιουργούμε μία ευκολία στην πρόσβαση σε ένα οικογενειακό γιατρό και σε μία δομή που θα είναι το πρώτο σημείο επαφής με το σύστημα, θα διευκολύνει την εξυπηρέτησή του και τη διαχείριση των προβλημάτων υγείας που κάποιος θα έχει όλη την ευθύνη της παρακολούθησης και της συμβουλευτικής, για τα θέματα υγείας του αρρώστου. Θα συμπληρώνει τον ηλεκτρονικό του φάκελο υγείας, θα τον συμβουλεύει για τα εμβόλια που πρέπει να κάνει, για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, θα τον παραπέμπει όποτε χρειάζεται και όχι όποτε νομίζει ο ασθενής ότι χρειάζεται, στον κατάλληλο πιο εξειδικευμένο γιατρό ή στο πιο εξειδικευμένο του νοσοκομείου....»
ΤΟΜΥ με κουλτούρα ομάδας υγείας
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο υπουργός Υγείας, μιλώντας για τις ΤΟΜΥ (τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, οι οποίες σε πρώτη φάση ανέρχονται σε 239 σε 65 σημεία της χώρας με συνολική δαπάνη πάνω από 300 εκατ. ευρώ) ανέφερε πως «αυτές οι δομές, έχουν την κουλτούρα της ομάδας υγείας. Αυτά δεν είναι μοντέλα τα οποία τα εφηύρε η Κυβέρνηση. Τα έχουμε συζητήσει με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος είναι ο επιστημονικός και τεχνικός μας σύμβουλος, έχουμε πάρει μοντέλα από την Ευρώπη, έχουμε μελετήσει ιδιαίτερα τριών νοτιοευρωπαϊκών χωρών την εμπειρία 15ετίας και παραπάνω από την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων, δηλαδή που έχουν δομές οικογενειακής φροντίδας, έτσι λέγονται και στην Ισπανία και στην Ιταλία και στην Πορτογαλία. Τα έχουμε συζητήσαμε, τα διαβουλευτήκαμε, τα διαπραγματευτήκαμε με την Commission και με τους θεσμούς, είναι μία πολύ καλά μελετημένη παρέμβαση».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε ότι «θα αυξηθούν οι θέσεις των συμβεβλημένων γιατρών. Εμείς θέλουμε όσο είναι δυνατόν, να καλύψουμε μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας περισσότερες ανάγκες. Νομίζω ότι είναι μια θεμιτή φιλοδοξία μιας πολιτείας, οποιασδήποτε πολιτείας που αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια κοινωνική ανάγκη και ότι υπάρχει μια δυσκολία στην κοινωνία λόγω της φτωχοποίησης, της μακροχρόνιας ανεργίας, των μεγάλων ανατροπών που έχουν συμβεί στην καθημερινότητα των ανθρώπων, να υπάρχουν όσο είναι δυνατόν πιο εγγυημένες παροχές χωρίς μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.
Αυτό το πράγμα μόνο το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να το εγγυηθεί. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ακόμα και η υποτιθέμενη δωρεάν πρόσβαση σε κάποιους συμβεβλημένους γιατρούς πολύ εύκολα μετακυλύει ένα μέρος κόστους στον ίδιο τον πολίτη. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά αυτό ότι συμβαίνει. Ακόμα και στα συμβεβλημένα εργαστήρια, ακόμα και για τη συνταγογράφηση πάρα πολλές φορές ζητείται επιπλέον πληρωμή παρότι είναι υποτίθεται συμβεβλημένος ο γιατρός.
Όχι στον οικογενειακό γιατρό τροχονόμο και πορτιέρη
Ο κ. Ξανθός, χαρακτήρισε πως «η τακτική αυτή, ως στρεβλωτική ενός συστήματος το οποίο δυστυχώς δεν παράγει καλής ποιότητας φροντίδας και εξυπηρέτηση του κόσμου και προσπαθούμε να διορθώσουμε». «Δεν θέλουμε ούτε να βάλουμε έναν οικογενειακό γιατρό ο οποίος θα είναι τροχονόμος απλός, δηλαδή δεν θα ασχολείται ο ίδιος επί της ουσίας αλλά απλώς θα παραπέμπει αλλά ούτε θα είναι ένας πορτιέρης του συστήματος ο οποίος θα εμποδίζει την πρόσβαση», σημείωσε και συμπλήρωσε:
«Εμείς θέλουμε λοιπόν μέσα από αυτό το σύστημα να υπηρετήσουμε το βασικό μας στόχο που είναι η καθολική κάλυψη με ισότιμο τρόπο των αναγκών υγείας του πληθυσμού ανεξάρτητα από την εργασία, την ασφάλιση, το εισόδημα. Αυτός είναι ο κεντρικός μας πολιτικός στόχος και πιστεύουμε ότι η παρέμβαση αυτή στην πρωτοβάθμια φροντίδα, μπορεί να τον υπηρετήσει καλύτερα αναβαθμίζοντας παράλληλα τις σημερινές δομές τις οποίες ενισχύουμε τα εργαστήριά τους. Μόνο με μια κεντρικοποίηση που κάναμε στην Αθήνα της διαχείρισης των εργαστηριακών εξετάσεων και δημιουργώντας ένα κεντρικό εργαστήριο στην οδό Δεληγιώργη το οποίο κάνει τις πιο εξειδικευμένες εξετάσεις που δεν μπορούν να κάνουν τα περιφερειακά εργαστήρια, καταφέραμε να αυξήσουμε 30% τον όγκο των εξετάσεων που καλύπτει το δημόσιο σύστημα δωρεάν προς τους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους πολίτες. Είναι μεγάλη αλλαγή αυτή».
Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στις δύο δομές ΠΦΥ που έχουν ξεκινήσει και που μέχρι τώρα δεν εφημέρευαν. Μια στον Εύοσμο στη Θεσσαλονίκη και μια στη δομή της Λ. Αλεξάνδρας, οι οποίες λειτουργούν σε 24ωρη βάση και αρχίζουν και φιλτράρουν τα περιστατικά τα οποία συσσωρεύονται στα δημόσια νοσοκομεία στην εφημερία και τα ΤΕΠ, όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ταλαιπωρίας των πολιτών.
Διαβάστε ακόμη:
Ξανθός: Η ΠΦΥ θα καλύψει μία πραγματική κοινωνική ανάγκη & αναπροσανατολισμός του ΕΣΥ
ΤΟΜΥ: Στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η προκήρυξη για την πρόσληψη 2.868 ατόμων - Συμβάσεις διετούς διάρκειας
Αλέξης Τσίπρας: Εμβληματική η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ
ΠΦΥ: Κραυγή καρκινοπαθών για απουσία συγκεκριμένης πολιτικής από τη μεταρρύθμιση