Σ/Ν για την ΠΦΥ: Βροχή τροπολογιών για rebate, ληξιπρόθεσμα και επικουρικούς γιατρούς
Ανανεώθηκε:
Τροπολογία με την οποία έρχονται αλλαγές στο rebate για το φάρμακο αλλά και στον συμψηφισμό για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το οποίο ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής το αργότερο μέχρι την Πέμπτη.
Ειδικότερα, με την παράγραφο 1 της τροπολογίας, ρυθμίζεται το θέμα του συμψηφισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας, στην περίπτωση κατά την οποία υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές (rebate ή clawback).
Η διάταξη προβλέπει καταβολή του rebate για το πρώτο τρίμηνο στις 31 Μαίου, για το β' τρίμηνο μέχρι 31 Αυγούστου, για το 3ο τρίμηνο μέχρι 30 Νοεμβρίου και για το 4ο τρίμηνο, μέχρι 28 Φεβρουαρίου του επομένου έτους. Να σημειωθεί, ότι για τα ταμεία που δεν διαθέτουν ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο υπολογισμός γίνεται βάσει των στοιχείων πωλήσεων από τον ΕΟΦ, αφαιρουμένων των παράλληλων εξαγωγών.
Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας επισημαίνεται πως υπήρξαν τυπογραφικά λάθη στη δημοσίευση του συγκεκριμένου τύπου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τα λάθη αφορούσαν την ανάπτυξη του τύπου και στην αριθμητική επεξήγηση των συντελεστών του.
Στην ίδια τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών μεταξύ ΕΟΠΥΥ και παρόχων του, ενώ παρατείνεται το πρόγραμμα επιχορήγησης για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Τέλος, σε άλλη τροπολογία, δίνεται παράταση 15 μηνών στη θητεία επικουρικών γιατρών και λοιπού επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί σε φορές υπηρεσιών υγείας, εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου ή της ΥΠΕ. Με τη σχετική τροπολογία, οι επικουρικοί γιατροί των οποίων η θητεία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2017, παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Τέλος, θέματα που αφορούν στη λειτουργία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., του Ε.Κ.Α.Β. αλλά και ζητήματα δαπανών Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. του Υπουργείου Υγείας επιχειρεί να ρυθμίσει η τέταρτη τροπολογία.
Σε ό, τι αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ, η διάταξη προβλέπει ο Πρόεδρος του Κέντρου να είναι υποχρεωτικά πλήρους απασχόλησης, ενώ ο Αντιπρόεδρος είτε πλήρους είτε μερικής. Οι αποδοχές και οι πάσης φύσεως αποζημιώσεις τους θα ορίζονται με ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών και δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν τις αποδοχές του Διοικητή και Υποδιοικητή μιας Υγειονομικής Περιφέρειας και δεν θα ξεπερνούν τις 77.000 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια που κατατέθηκε στη Βουλή