Σε απόγνωση οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης - Απλήρωτοι επί 7 μήνες
Στο... περίμενε βρίσκονται οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης καθώς, παρά τις υποσχέσεις, ακόμη δεν έχουν λάβει γραπτώς από τον ΕΟΠΥΥ το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής τους για τις γνωματεύεις που έχουν εκτελέσει από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα για αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη, σκευασμάτων ειδικής διατροφής και ορθοπεδικών/αναπνευστικών συσκευών.
Αποτέλεσμα είναι να παραμένουν απλήρωτοι επί επτά μήνες οι περισσότεροι φαρμακοποιοί, καθώς έχει εξοφληθεί μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 25%-30% για τα παραπεμπτικά του Ιανουαρίου 2017.
Συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι να έχουν εξαντληθεί όχι μόνο τα αποθέματα υπομονής τους, αλλά και τα χρηματικά τους αποθέματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται εντός του Αυγούστου να μην μπορούν να χορηγούν υλικά στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, η οποία θα φρενάρει τις αναγκαίες παραγγελίες.
«Έχουμε φτάσει στα όρια της απόγνωσης. Δεν ξέρουμε πόσο ακόμη θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τον ΕΟΠΥΥ. Παρά τις συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη και τις υποσχέσεις που μας έδωσε, στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτα. Η υπομονή μας εξαντλείται», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΦΣΘ, Διονύσης Ευγενίδης, επισημαίνει ότι σήμερα αναμένεται να μπει στους λογαριασμούς των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης ακόμη ένα ποσοστό από τα χρήματα για τις συνταγές του Ιανουαρίου 2017, χωρίς όμως να εξοφληθεί ο μήνας αυτός. Όσο για τους υπόλοιπους μήνες του τρέχοντος έτους, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής τους.
«Δυστυχώς παραμένουμε απλήρωτοι για υλικά που χορηγήσαμε στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την αρχή του έτους και έχουν εξαντληθεί όλα τα αποθέματα τόσο των χρημάτων που θα μπορούσαμε να διαθέσουμε για να χρηματοδοτήσουμε την κοινωνική πολιτική του ΕΟΠΥΥ, όσο και της υπομονής στις υποσχέσεις του προέδρου του Οργανισμού», τονίζει ο κ. Ευγενίδης.
Πάντως, το διοικητικό συμβούλιο του ΦΣΘ, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, αποφάσισε ότι το πρόβλημα με τον ΕΟΠΥΥ πρέπει να λυθεί κεντρικά, καθώς αφορά όλα τα φαρμακεία της χώρας και όχι με μεμονωμένες κινήσεις που δεν θα έχουν το μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό έχει προτείνει τη σύσταση νέου διοικητικού συμβουλίου στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο το συντομότερο δυνατόν για να κληθούν στη συνέχεια τα μέλη σε γενική συνέλευση ώστε να συζητηθούν και να αποφασιστούν αλλαγές τόσο στη σύμβαση των φαρμακείων με τον ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα, όσο και σε όλο το πλέγμα των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.