ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΚΑΒ: Καταγγελίες για την αποδυνάμωση του Κέντρου στη Χαλκιδική

Σε καταγγελίες για τους τρόπους με τους οποίους αποδυναμώθηκε συστηματικά τα τελευταία χρόνια η δύναμη του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στη Χαλκιδική, προχώρησε η διοίκηση του Κέντρου, με αφορμή τα τραγικά περιστατικά των τελευταίων ημερών, τα οποία οδήγησαν στο θάνατο δύο συνανθρώπους μας.

ΕΚΑΒ: Καταγγελίες για την αποδυνάμωση του Κέντρου στη Χαλκιδική

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΕΚΑΒ καταγγέλλει τα εξής:

«1. Ο Τομέας ΕΚΑΒ Χαλκιδικής περιλαμβάνει στο δυναμικό του συνολικά 34 Διασώστριες και Διασώστες. Αυτή τη στιγμή οκτώ (8) υπάλληλοι, έχουν απαλλαγή άρσης βάρους από Α’ βάθμια ή Β’ βάθμια Υγειονομική επιτροπή, ενώ απουσιάζει και μία (1) Διασώστρια λόγω εγκυμοσύνης. Πρώτη φορά στον Τομέα ΕΚΑΒ Χαλκιδικής υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός εργαζομένων με προβλήματα Υγείας και μάλιστα σε τέτοια έκταση. Εν προκειμένω, η παραπάνω ελλείπουσα δύναμη στελέχωνε ένα επιπλέον Ασθενοφόρο σε 24ωρη βάρδια.

2. Από το 2005 μέχρι το 2013, από τον Τομέα Χαλκιδικής, έφυγαν περισσότερα από δέκα (10) άτομα, με διαδικασία μάλιστα η οποία δεν ήταν η προβλεπόμενη σ’ ότι αφορά τις μεταθέσεις. Στην ουσία ήταν παράνομες μετακινήσεις, οι οποίες δεν έλαβαν ουδόλως υπόψη τις σημαντικές ανάγκες του Τομέα Χαλκιδικής. Τα παραπάνω, στην ουσία είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της Χαλκιδικής και τον περιορισμό της δύναμης σε δυο Ασθενοφόρα από τέσσερα που θα μπορούσαν να είναι.

3. Η σημερινή Διοίκηση του ΕΚΑΒ διαπιστώνοντας εγκαίρως αυτή την κατάσταση προχώρησε, ήδη από το 2015, στην προκήρυξη έξι (6) θέσεων για μετάθεση στον Τομέα της Χαλκιδικής, παραπέμποντάς τες άμεσα και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Δυστυχώς στην 1η συνεδρίαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, η παράνομη Κατάληψη του χώρου που συνεδρίαζε του ΥΣ, ματαίωσε την διαδικασία έγκρισης των μεταθέσεων προς τη Χαλκιδική. Στην 2η δε Συνεδρίαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου για το ίδιο θέμα, η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ για την ενίσχυση του Τομέα Χαλκιδικής, απορρίφθηκε με ψήφους 3-2 και μάλιστα η μια εκ των τριών αρνητικών ψήφων, ήταν ψήφος εκπροσώπου των εργαζομένων. Και αυτό έγινε, όταν για πρώτη φορά και με εντολή της Διοίκησης, η κατάσταση των υποψηφίων προς μετάθεση, ήταν μοριοδοτημένη με ότι προβλέπεται από την σχετική Νομοθεσία, προκειμένου να προχωρήσει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο σε αντικειμενική και δίκαιη Γνωμοδότηση. Αν είχαν προχωρήσει οι αποφάσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, σήμερα ο Τομέας της Χαλκιδικής θα είχε έξι (6) επιπλέον εργαζομένους, δηλ. σχεδόν ένα επιπλέον Ασθενοφόρο. Παρ' όλα αυτά η Διοίκηση θα επαναφέρει το ζήτημα στο Υ.Σ. άμεσα.

4. Ήδη στις 100 θέσεις μόνιμου προσωπικού που πρόκειται να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ και είναι ήδη σε εξέλιξη, έχουν προκηρυχθεί δυο (2) θέσεις Διασωστών για τον Πολύγυρο. Πιθανότατα και μέσα στο καλοκαίρι θα αναλάβουν εργασία.

5. Στο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για τις 4.000 προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ, προκηρύχθηκαν τέσσερις (4) θέσεις για την Ανατολική Χαλκιδική (Ιερισσό, Άγ. Νικόλαο). Δυστυχώς όμως προσλήφθηκε μόνο ένας (1) εργαζόμενος, γιατί δεν υπήρξαν αιτήσεις για τις υπόλοιπες θέσεις. Παρ’ όλα αυτά θα προχωρήσουμε στην επαναπροκήρυξη των θέσεων σύντομα.

6. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα γίνει ενίσχυση του Τομέα Χαλκιδικής με εσωτερικές εθελοντικές μετακινήσεις προσωπικού.

7. Πέρυσι κατά τη διάρκεια ολόκληρου του καλοκαιριού τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, εφαρμόστηκε με επιτυχία πιλοτικό πρόγραμμα Αεροδιακομιδών στη Χαλκιδική, με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία προκειμένου να εφαρμοστεί και φέτος αντίστοιχο πρόγραμμα Αεροδιακομιδών, πιθανότατα με διευρυμένη περίοδο λειτουργίας του ελικοπτέρου.

8. Τέλος, αναφορικά με το περιστατικό της Νέας Σκιώνης και σύμφωνα με αδιαμφισβήτητα στοιχεία, το Ασθενοφόρο έφτασε στον τόπο του συμβάντος μέσα σε ακριβώς 22 λεπτά, από την ώρα που έγινε η κλήση. Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε από κάποιους, παρά την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, ως αυτοπροβολή ή τουλάχιστον ως άστοχη κακοήθης καταγγελία. Από το 2005 έως το 2010, αποχώρησαν από την υπηρεσία 199 Διασώστες.

Αντίστοιχα το διάστημα από το 2011 έως το 2015 αποχώρησαν 405 άτομα, δηλ. υπερδιπλάσιος αριθμός εργαζομένων. Ήδη με τις 186 μόνιμες προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2016, τα 100 άτομα μονίμων Διασωστών που προσλαμβάνονται το αμέσως επόμενο διάστημα μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και την πρόσληψη 40 επιπλέον μονίμων Διασωστών για τα οποία θα γίνει σύντομα η κατανομή, δημιουργείται ένα δυναμικό 326 προσλαμβανόμενων εργαζομένων, ο οποίος ξεπερνά το 75% των απωλειών της περιόδου 2011-2015, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, όταν μαζικές προσλήψεις Διασωστών στο ΕΚΑΒ, είχαν να γίνουν από το 2010!

Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ, σε στενή συνεργασία με το Υπ. Υγείας, καταβάλει καθημερινά τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να υπερκεράσει τα αποτελέσματα της Υγειονομικής φτώχειας που έχει επιφέρει η στοχοποίηση του τομέα της Υγείας από τα Μνημόνια».