Εξεταστική Επιτροπή για την υγεία: Σήμερα η συζήτηση - Ξανθός: Έχουμε το ηθικό δικαίωμα να το ζητάμε
Ανανεώθηκε:
Σήμα μηδενικής ανοχής θα επιχειρήσει να στείλει σήμερα η κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής, όπου ξεκινά η συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή η οποία θα διερευνήσει τις υποθέσεις και τα σκάνδαλα για την υγεία.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Πρόκειται για μία πολύωρη και μακρά συζήτηση τουλάχιστον 10 ωρών, όπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξη τύπου για το νομοσχέδιο της ΠΦΥ μία συζήτηση, η οποία θα συμπεριλάβει τις υποθέσεις της τελευταίας 20ετίας. Δηλαδή από το 1997 έως το 2014. Και γιατί όχι μέχρι τις ημέρες μας, αναρωτήθηκαν οι δημοσιογράφοι;
«Έχουμε το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να ζητάμε την διερεύνηση των υποθέσεων», απάντησε ο υπουργός Υγείας, διότι οι άνθρωποι που εμπλέκονται με τις υποθέσεις των σκανδάλων, έχουν πολιτικό ονοματεπώνυμο, ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, όπως, επεσήμανε.
Και συνέχισε ο κ. Ξανθός:
«Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός (σ.σ. που ζητάμε την διερεύνηση μέχρι το 2014), διότι εμείς είμαστε οι πρώτοι που ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση. Διότι εμείς είμαστε οι μόνοι που δεν είχαμε οργανική σχέση με αυτό το πάρτι το οποίο βεβαίως είχε πολλούς συμμετέχοντες αλλά είχε λίγους οργανωτές. Και διότι δεν θέλουμε να δώσουμε το σήμα ότι είμαστε εν δυνάμει ελεγχόμενοι όλοι και ότι είμαστε όλοι το ίδιο.
Και θέλω να είμαι απολύτως σαφής σε αυτό. Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι άνθρωπου που έχουν οργανική σχέση με το σύστημα υγείας, έχουν δουλέψει και έχουν αγωνιστεί για τη δημόσια περίθαλψη στη χώρα. Εκπροσωπούσαν πάντα το έντιμο κομμάτι του συστήματος υγείας που με αξιοπρέπεια πρόσφερε τις υπηρεσίες του. Είχαν πάντα μέτωπο απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς και εκμετάλλευσης του αρρώστου και προφανώς δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο τσουβάλι».
«Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι έχουμε το ηθικό και το πολιτικό δικαίωμα ακριβώς για αυτούς τους λόγους που σας είπα πριν να ζητούμε τη διερεύνηση μιας περιόδου που είναι σαφέστατη η εμπλοκή, η ανοχή, η συγκάλυψη, η ολιγωρία πολιτικών προσώπων και στελεχών των κομμάτων εξουσίας.
Η διαφθορά, η γενικευμένη ανομία και η διαφθορά όχι μόνο στο χώρο της υγείας συνολικά στη λειτουργία του κράτους σε αυτή τη χώρα έχουν πολιτικό ονοματεπώνυμο. Ποιο είναι; ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Είναι σαφές».
«Εγώ δεν λέω ότι το πάρτι τελείωσε. Ότι δεν υπάρχει καμία εστία διαφθοράς στο σύστημα υγείας», συνέχισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «δεν λέμε ότι σταμάτησαν οι ανομικές συμπεριφορές και αυτές οι παθογένειες οι διαχρονικές του συστήματος υγείας.
Όμως για πρώτη φορά έρχονται στο επίκεντρο της πολιτικής υγείας. Για πρώτη φορά για παράδειγμα υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια έκανε προχθές εκδήλωση για το φακελάκι και ανοίγει αυτή τη συζήτηση, προφανώς είναι διαφορετικό.
Για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική πρωτοβουλία σύστασης εξεταστικής επιτροπής για αυτό το χώρο που όλοι ήξεραν ότι ήταν προβληματικός και διάτρητος. Και ακριβώς για αυτό το λόγο θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να αυτοενοχοποιούμαστε και να συμπεριλαμβάνουμε και τη δική μας περίοδο στην υπό έλεγχο εξέταση.
Οι παρεμβάσεις για τις προμήθειες και το φάρμακο
Εν τω μεταξύ, έντονο είναι το νομοθετικό έργο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας το διάστημα αυτό, καθώς εκτός από το νομοσχέδιο για την οργάνωση της ΠΦΥ που παρουσιάστηκε χθες, αναρτήθηκε ήδη το νομοσχέδιο για τις προμήθειες του ΕΣΥ και ετοιμάζεται η πολιτική για το φάρμακο.
Η παρέμβαση για το φάρμακο, θα κουμπώσει πιθανότατα στα προαπαιτούμενα μέτρα για την αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος, πράγμα που σημαίνει, ότι θα ενσωματωθεί σε ένα γενικότερο νομοσχέδιο πολλών ακόμη υπουργείων (όπως Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης κλπ).
Ο κ. Ξανθός, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για κοινά αποδεκτές λύσεις στο φάρμακο, τόσο από τους Θεσμούς όσο και από την φαρμακοβιομηχανία και τους φαρμακοποιούς και γι αυτό, μετά το Πάσχα, θα ξεκινήσει συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς.
Αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τις προμήθειες, ο υπουργός Υγείας, τόνισε ότι στόχος είναι η κεντρικοποίηση των προμηθειών του ΕΣΥ, με στόχο την διαφάνεια, ενώ η ΕΠΥ ενσωματώνεται στην νέα Αρχή Προμηθειών. Σε ερώτηση του onmed εάν θα παραμείνει στην θέση της η πρόεδρος της ΕΠΥ κυρία Πετρούλα Σαρτζετάκη, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι όποιος είναι ικανός και θέλει να προσφέρει θα διατηρηθεί στην θέση του.