ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Το απόλυτο χάος στην ψυχιατρική κλινική του Ευαγγελισμού - 48 ασθενείς, 28 ράντζα

Την ωμή καθημερινότητα που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», και η οποία σίγουρα βρίσκεται μακρυά από εκείνη που υπαγορεύουν οι στοιχειώδεις κανόνες της ψυχιατρικής νοσηλείας, καταγράφουν τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που δίνει στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

ΠΟΕΔΗΝ: Το απόλυτο χάος στην ψυχιατρική κλινική του Ευαγγελισμού - 48 ασθενείς, 28 ράντζα

Ειδικότερα, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλει πως η Ψυχιατρική κλινική της ναυαρχίδας της Αττικής (του νοσ. Ευαγγελισμού), διαθέτει 20 κρεβάτια, τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζονται εκούσιας νοσηλείας, ωστόσο η πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια διαμορφώνεται τελείως διαφορετικά: ο αριθμός των ασθενών είναι μονίμως υπερδιπλάσιος της δύναμης των κλινών, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύονται ακουσίως και με εντολή εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την καταγγελία η Ψυχιατρική Κλινική του Ευαγγελισμού νοσηλεύει 48 Ασθενείς, ενώ υπάρχουν 28 ράντζα. Από τους νοσηλευόμενους ψυχικά πάσχοντες ασθενείς οι 22 διακομίστηκαν με εισαγγελική εντολή».

Εκτός από τις προφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίζει το προσωπικό «κάνοντας νοσηλεία» σε ασθενείς στα ράντζα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πτώσεις και τραυματισμούς των ασθενών «δεδομένου ότι αυτοί λαμβάνουν νευροληπτικά και ψυχιατρικά φάρμακα που στις συνήθεις παρενέργειές τους έχουν ζάλη, αστάθεια και μείωση τη αρτηριακής πίεσης» όπως έχουν γνωστοποιήσει επανειλημμένα με έγγραφά τους στους επικεφαλής του νοσοκομείου.

Η παράταξη των ράντζων στους διαδρόμους έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προδιαγραφές λειτουργίας μιας ψυχιατρικής κλινικής καθώς «η εμπέδωση της έννοιας του προσωπικού χώρου αλλά και της μείωσης των εξωτερικών ερεθισμάτων που χρειάζονται οι ψυχικά ασθενείς απουσιάζουν παντελώς. Ούτε προσωπικός χώρος υπάρχει, ούτε ηρεμία. Επιπλέον λόγω της αποδιοργανωμένης συμπεριφοράς αρκετών ασθενών δημιουργούνται συμπλοκές μεταξύ τους με αφορμή της αρπαγής προσωπικών αντικειμένων του ενός από τον άλλο ή την κατάληψη του φορείου του ενός από τον άλλο» είχαν καταγράψει σε αναφορά τους οι νοσηλευτές για τις συνθήκες που επικρατούν στην Ψυχιατρική.