Αν. Ξανθός: Οι δανειστές δεν αμφισβητούν τον σχεδιασμό μας, αρκεί να τηρήσουμε τα δημοσιονομικά
Δεν υπάρχει αμφισβήτηση από την πλευρά των δανειστών του βασικού πολιτικού σχεδιασμού της ηγεσίας τιου υπουργείου Υγείας για τις υγειονομικές παρεμβάσεις, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Κόκκινου» την Πέμπτη, προσθέτοντας ωστόσο, ότι αυτό στο οποίο επιμένει η τρόικα, είναι να τηρηθούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας Την ίδια ώρα, η αγωνία της ελληνικής πλευράς, είναι πως θα καλυφθούν αξιόπιστα οι ανάγκες των ανθρώπων, τονίζει ο υπουργός Υγείας.
Το κλίμα στις συζητήσεις με τους δανειστές, ήταν καλό, ανέφερε ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας:
Αυτό το οποίο προκύπτει από τις συζητήσεις αυτές, είναι ότι πρώτον οι δανειστές δεν αμφισβητούν τις βασικές κατευθύνσεις και το βασικό πολιτικό σχεδιασμό τον οποίον έχουμε κάνει στο χώρο της υγείας, δηλαδή την κατά προτεραιότητα ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, την αναδιοργάνωση του με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα. Την καθολική κάλυψη των πολιτών και ιδιαίτερα των ανασφάλιστων, που ήταν μία μεγάλη τομή που κάναμε φέτος. Την ισότιμη και ας πούμε, ποιοτική και αξιοπρεπή φροντίδα των πολιτών.
Την έμφαση στη δημόσια υγεία. Την αναβαθμισμένη υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών. Τη διαφανή και αποτελεσματική διακυβέρνηση του συστήματος, ενισχύοντας φίλτρα έντιμης διαχείρισης και ορθολογικής αξιοποίησης των πόρων.
Όλες αυτές οι αλλαγές στο σύστημα προμηθειών, τη σταδιακή ανακούφιση των πολιτών από επιβαρύνσεις που έχουν υπάρξει το προηγούμενο διάστημα όλα αυτά δεν αμφισβητούνται. Αυτό στο οποίο επιμένει η τρόικα, οι θεσμοί είναι να τηρηθούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας.
Η δική μας αγωνία και το δικό μας ενδιαφέρον εστιάζεται στο πως θα καλύψουμε αξιόπιστα τις ανάγκες των ανθρώπων. Αυτή είναι η δική μας ας πούμε στόχευση και φυσικά έχουμε να λύσουμε μια δύσκολη εξίσωση.
Μια εξίσωση που έχει αρκετές μεταβλητές, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ακόμη:
Η μία από αυτές, είναι προφανώς η τήρηση των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων και από την άλλη είναι η επιβίωση του εθνικού συστήματος υγείας, αυτό είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα για την κοινωνική συνοχή της χώρας, η στήριξη των δημόσιων δομών, η αναβάθμιση της αποτελεσματικότητάς τους και της δυνατότητάς τους να καλύπτουν περισσότερες ανάγκες. Η αύξηση δηλαδή της χωρητικότητας του ΕΣΥ όπως λέμε.
Και φυσικά οι απαραίτητες αλλαγές, μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν οι διαχρονικές παθογένειες και στρεβλώσεις του συστήματος υγείας και κυρίως ο νοσοκομειοκεντρικός χαρακτήρας του και οι ανάγκες στροφής στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, τη δημόσια υγεία κλπ.
Αυτά νομίζω ότι δεν επηρεάζονται, το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί προφανώς σταδιακά με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα και τις δυνατότητες που έχουμε. Εμείς παρουσιάσαμε, δώσαμε πειστικές απαντήσεις νομίζω στις ερωτήσεις για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών.
Παρουσιάσαμε βήματα προόδου που έχουν γίνει στον έλεγχο των δαπανών, είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη καταγράφεται μια μείωση των υποβολών στον ΕΟΠΥΥ φέτος από ιδιώτες παρόχους 7%.
Ο κ. Ξανθός επεσήμανε ακόμη, ότι δεν υπάρχει συζήτηση για νέες επιβαρύνσεις που αφορούν τους πολίτες ή για επαναφορά εισπρακτικών μέτρων όπως το 5ευρω που κάποιοι έσπευσαν πριν από λίγο καιρό να εμφανίσουν ότι επανέρχεται ως ενδεχόμενο.