ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

8 στα 10 προσφυγόπουλα ανεμβολίαστα για ηπατίτιδα Α και Β

Οκτώ στα δέκα παιδιά (το 79%) μεταναστών και προσφύγων που φθάνουν στη χώρα μας δεν παρουσιάζουν στοιχεία εμβολιαστικής κάλυψης εναντίον της ηπατίδιας Α και Β. Αυτό προκύπτει από νέα ερευνητικά στοιχεία, τα οποία προέρχονται από δύο νέες έρευνες τα αποτελέσματα των οποίων θα παρουσιαστούν στην 4η Πανελλήνια Συνάντηση «AIDS & Ηπατίτιδες: Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία», που πραγματοποιείται στην Αίγλη Ζαππείου, από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 1 Οκτωβρίου.

8 στα 10 προσφυγόπουλα ανεμβολίαστα για ηπατίτιδα Α και Β

Πρόκειται για σοβαρότατο εύρημα των λοιμωξιολόγων το οποίο συνιστά μείζον θεμα δημόσιας υγείας.

Πάντως ο ΓΓ Δημόσιας υγείας Γιάννης Μπασκόζος τόνισε πρόσφατα στο onMed ότι η πλειοψηφία των προσφύγων (σχεδόν 80%) είναι εμβολιασμένη με εμβόλια τα οποία προσφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου και άλλες ΜΚΟ. Η ίδια τακτική του εμβολιασμού, θα ακολουθηθεί και το θέμα της γρίπης, όπως τονίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΠΙΣ, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Μπασκόζος.

Στην 4η Πανελλήνια Συνάντηση «AIDS & Ηπατίτιδες: Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία» θα παρουσιαστούν επίσης νέα δεδομένα για το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, το οποίο όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα συνδέεται με συγκεκριμένους πολυμορφισμούς του υποκινητή του υποδοχέα της ιντερφερόνης οι οποίοι αποτελούν υποψήφιους στόχους για νέες θεραπείες.

Συγκεκριμένα, έρευνα στα παιδιά νεοεισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων έδειξε ότι μόνο το 34,3% είχαν προστατευτικό τίτλο αντισωμάτων για την ηπατίτιδα Α που φαίνεται να οφείλεται σε φυσική νόσο και το 42,7% δεν είχαν αντισώματα για την ηπατίτιδα Β. Ωστόσο κανένα παιδί δεν βρέθηκε να είναι χρόνιος φορέας της ηπατίτιδας Β ενώ τα ποσοστά μόλυνσης με τον ιό της ηπατίτιδας C βρέθηκαν χαμηλά (0,3%).

Μία άλλη επιστημονική ομάδα εξέτασε το έμμεσο κόστος σε βάθος 15ετίας της ηπατίτιδας C, εάν δεν εξαλειφθεί έως το 2030.

Σύμφωνα με στοιχεία που θα παρουσιάσει στο Συνέδριο, για να επιτευχθεί εξάλειψη της νόσου έως το 2030 θα πρέπει να αυξηθεί η χορήγηση θεραπείας σε 4.700 άτομα την περίοδο 2017-2019, σε 6.800 την περίοδο 2020–2023 και σε 7.000 το χρονικό διάστημα 2023-2030. Αν δεν αυξηθεί ο αριθμός των θεραπευόμενων ασθενών, το συνολικό έμμεσο κόστος της ηπατίτιδας C που συμπεριλαμβάνει την απώλεια παραγωγικότητας λόγω ασθενείας ή θανάτου από τη νόσο, θα ανέλθει στα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ το διάστημα 2015-2030.

Να θυμίσουμε, ότι το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, επεξεργάζονται Εθνικό σχέδιο δράσης κατά της ηπατίτιδας. Βασικοί πυλώνες του σχεδίου είναι η αγωγή υγείας και η ευαισθητοποίηση, η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη, ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η διάγνωση, η θεραπεία και η παροχή φροντίδας υγείας και η παρακολούθηση, η αποκατάσταση και η χρόνια φροντίδα.

Διαβάστε ακόμη:

Εθνικό σχέδιο δράσης κατά της ηπατίτιδας από το υπουργείο Υγείας & το ΚΕΕΛΠΝΟ

Ικανή και αναγκαία συνθήκη ο εμβολιασμός, για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων