Απάντηση ΕΚΕΠΥ στον πρόεδρο του ΙΣΑ - Έχουν εμβολιασθεί 11.000 πρόσφυγες
Απάντηση στον πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Γιώργο Πατούλη έδωσε χθες το βράδυ ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κ. Νίκος Παπαευσταθίου, αναφορικά τους εμβολιασμούς των προσφύγων αλλά και την θεσμική «εμπλοκή» του Κέντρου στα θέματα δημόσιας υγείας.
Ο διοικητής, θυμίζει στον κ. Πατούλη, ότι το ΕΚΕΠΥ έχει αναλάβει θεσμικά τον συντονισμό του υγειονομικού ζητήματος των προσφύγων, ενώ τονίζει ακόμη, ότι στα πλαίσια του προγράμματος εμβολιασμού σε χώρους φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων του υπουργείου Υγείας, έχει πραγματοποιηθεί ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού σε 11.000 παιδιά ηλικίας από 12 μηνών έως δεκαπέντε ετών.
Αναλυτικά, η απάντηση του διοικητής του ΕΚΕΠΥ έχει ως εξής:
Θέμα: «Απάντηση στο με αρ. πρωτ. 14076 /2/9/2016 έγγραφο σας»
«Κύριε Πρόεδρε,
Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας, σας ενημερώνουμε ότι ο Υπουργός Υγείας ανέθεσε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ) το γενικό συντονισμό της υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων-μεταναστών καθώς και τη λειτουργία ενός Συντονιστικού Οργάνου για τη διαχείριση υγειονομικών θεμάτων του προσφυγικού, μέλη του οποίου αποτελούν οι Υγειονομικές Περιφέρειες και όλοι οι φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας (ΕΚΑΒ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΣΔΥ, ΑΕΜΥ Α.Ε και Ε.Ε.Σ) {Υπ. Απόφαση (Α.Π 1188/16.03.2016 -ΑΔΑ 7ΜΕ5465ΦΥΟ-8ΩΣ) και Υπ. Απόφαση (Α1β/Γ.Π: 22427/23.3.2016- ΑΔΑ:6ΦΟΔ465ΦΥΟ-ΞΨΘ )}.
Η υγειονομική φροντίδα στα Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων παρέχεται από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που προέρχεται από ένα πλήθος φορέων, τόσο κρατικών (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ) όσο και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθώς και πιστοποιημένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, της Ελλάδος και του εξωτερικού.
Το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να ανταπεξέρθει στις ιδιαίτερα αυξημένες και έκτακτες ανάγκες παροχής υγειονομικής φροντίδας στους πρόσφυγες που διαμένουν στη χώρα μας, απευθύνθηκε στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος και με έγγραφό του (Αρ. Πρωτ. 951/18/5/2016) ενημέρωσε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας ότι η πιστοποίηση της νόμιμης άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος από ιατρούς του εξωτερικού θα πρέπει να γίνεται από τους οικείους Ιατρικούς Συλλόγους, αφού κατατεθούν τα ανάλογα αντίγραφα πιστοποιητικών. Ως εκ τούτου, οι ιατροί που προέρχονται από το εξωτερικό είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν τα πιστοποιητικά τους στους οικείους Ιατρικούς Συλλόγους, αφού πρώτα έρχονται σε συνεννόηση και με το ΕΚΕΠΥ.
Οι ειδικότητες των ιατρών που παρέχουν υπηρεσίες, ποικίλλουν ανάλογα με τις ανάγκες και τις κατά τόπου διαθεσιμότητες, σε εβδομαδιαία βάση. Οι πιο συνηθισμένες ειδικότητες είναι αυτές του γενικού ιατρού, παθολόγου, παιδιάτρου, γυναικολόγου, δερματολόγου και ωτορινολαρυγγολόγου.
Όλα τα παραπάνω είχαν παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στη Σάμο (2-4 Ιουνίου 2016) όπου μου είχατε κάνει τη τιμή εσείς προσωπικά να με προσκαλέσετε.
Τέλος, το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό του προγράμματος εμβολιασμού σε χώρους φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων και στο συντονισμό των οργανωμένων δραστηριοτήτων για την πρόληψη νοσημάτων, την προστασία και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού. Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας και οι εμβολιασμοί διενεργούνται από τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών και πιστοποιημένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, Διεθνής και Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός).
Έχει πραγματοποιηθεί ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού σε 11.000 παιδιά ηλικίας από 12 μηνών έως δεκαπέντε ετών».
Διαβάστε ακόμη:
Σε παράλληλες πορείες υπ. Υγείας και ΠΙΣ για τον φετεινό αντιγριπικό εμβολιασμό