Αγωνία προμηθευτών για τα ληξιπρόθεσμα, για την τύχη των πληρωμών και για το έλλειμμα καταγραφής στοιχείων
Το μείζον θέμα των πληρωμών του κλάδου οι οποίες καθυστερούν δραματικά, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να βρίσκονται στα όριά τους, η έλλειψη στοιχείων για το τι ακριβώς δαπανά η χώρα αλλά και η επόμενη ημέρα των προμηθειών του ΕΣΥ, απασχολεί εντονότατα τον κλάδο των Ιατροβιοτεχνολογικών Προιόντων, τον ΣΕΙΒ.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Ο κλάδος μαστίζεται από έλλειψη ρευστότητας καθώς αυτή την στιγμή, υπάρχουν χρέη της τάξης του 1,5 δις ευρώ τα οποία οφείλουν κατά κύριο λόγο τα νοσοκομεία, ο ΕΟΠΥΥ αλλά και το ΙΚΑ.
Οι οφειλές είναι πολλές και η δυσφορία μεγαλώνει τονίζει στο onMed ο ταμίας του ΣΕΙΒ κ. Κώστας Μαριάκης (όπως πολλές φορές επίσης έχει τονίσει και ο πρόεδρος κ. (Παύλος Αρναούτης) προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις έχουν στεγνώσει στην κυριολεξία και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες κάνουν τιτάνιο αγώνα για να κρατήσουν τους εργαζόμενους.
Ένα θετικό μήνυμα που έρχεται από την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα από τον αντιπρόεδρο κ. Γεωργακόπουλο, σύμφωνα με τον κ. Μαριάκη, αφορά στην αποπληρωμή των ετών 2012 και 2014 στο προσεχές διάστημα, όχι όμως του 2013. Επίσης ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει και τα ληξιπρόθεσμα 20 εκατ. ευρώ που οφείλει το ΙΚΑ στον ΣΕΙΒ.
Η αγωνία η μεγάλη όμως του κλάδου, αφορά στο τι ποσό θα λάβουν τελικά οι επιχειρήσεις του ΣΕΙΒ από το ποσό της δόσης που έλαβε η Ελλάδα από τους δανειστές. Να θυμίσουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών, είχε ανακοινώσει αμέσως μετά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, πως το Δημόσιο θα λάβει ποσό της τάξης περίπου των 4 δις ευρώ σταδιακά έως τον ερχόμενο Οκτώβριο και πως κάθε μήνα, η υγεία θα λαμβάνει περί τα 700 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο οι επιχειρήσεις δεν έλαβαν καθόλου χρήματα, ενώ ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας εντός του Ιουλίου, αναμένεται να λάβει 300 εκατ. ευρώ αμέσως μόλις ξεκινήσει η πληρωμή. Δεν γνωρίζουμε τι χρήματα θα λάβουμε αναφέρει ο ταμίας του ΣΕΙΒ και αυτό μας προβληματίζει.
Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε, ότι όπως προέκυψε από συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας την περασμένη εβδομάδα με τους νέους διοικητές, τους ζήτησε ως πρώτη προτεραιότητα να αποπληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων. Μάλιστα θα πρέπει μέχρι τον Αύγουστο να έχουν πληρώσει στους προμηθευτές 605 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τέλος του 2016, θα πρέπει να έχουν δοθεί 1.121.000.000 ευρώ.
Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις του κλάδου, είναι το γεγονός, σύμφωνα με τον κ. Μαριάκη, όσο και να φαίνεται περίεργο, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αναφορικά με το πόσα διαγνωστικά τεστ και γενικότερα πόσα αναλώσιμα χρησιμοποιούνται στην ελληνική αγορά. Ένα σύστημα μηχανογράφησης θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά, ενώ η καταγραφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά επίσης και στον εξορθολογισμό των δαπανών, σημειώνει ο συνομιλητής μας.
Διαβάστε ακόμη: