ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Περιορισμένοι οι πόροι του ΕΣΠΑ για την Υγεία - Με αργά βήματα το σχέδιο «100 σημείων»

Με αιχμή του δόρατος τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασε τις προτεραιότητές της για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, σε Συνάντηση Εργασίας, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), την Τρίτη (05/04/2016).

Περιορισμένοι οι πόροι του ΕΣΠΑ για την Υγεία - Με αργά βήματα το σχέδιο «100 σημείων»

Της Διονυσίας Προκόπη

Οι πόροι για τη δημόσια υγεία είναι προφανές ότι είναι ανεπαρκείς, και θα συνεχίσουν να είναι, ακόμα και στο ενδεχόμενο να υπάρξει σταδιακή αύξηση, όπως προσδοκά η κυβέρνηση, σε συνάρτηση με την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται η συνέργεια πόρων από την κοινωνική ασφάλιση και τα ευρωπαϊκά ταμεία, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Ως προς τους πόρους της κοινωνικής ασφάλισης και την αξιοποίησή τους από το υπουργείο Υγείας, αναμένεται να υπάρχει σχετική διάταξη στο επικείμενο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr.

Αναφορικά με τα έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ ο υπουργός Υγείας τράβηξε μια διαχωριστική γραμμή σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, καθώς «το κράτος και οι εμπλεκόμενοι φορείς έκαναν μια λίστα αγορών» μέσα στην οποία εντάσσονταν έργα «ατάκτως ειρημένα και ασύνδετα μεταξύ τους», πολλές φορές υπηρετώντας «τοπικιστικού χαρακτήρα» επιλογές, και πάντως αναποτελεσματικά για το σύστημα. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν υπερσύγχρονα μηχανήματα και μονάδες, που είναι κλειστές, χωρίς να επιτυγχάνεται αισθητή βελτίωση στην καθημερινότητα των πολιτών.

Το νέο σχέδιο του υπουργείου Υγείας θα χρηματοδοτήσει κυρίως έργα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών με κοινωνική ανταποδοτικότητα, ενώ επενδύσεις σε υποδομές θα γίνουν σε περιορισμένο βαθμό, διότι πολλά έργα είναι συνεχιζόμενα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, διευκρίνισε ο κ. Ξανθός. Στους ήδη δεσμευμένους πόρους από τα προγράμματα των Περιφερειών (από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, τονίζοντας ότι το διαθέσιμο ποσό είναι πολύ περιορισμένο σε αυτή τη χρονική στιγμή για νέα έργα –περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Τα περιθώρια χρηματοδότησης, όμως, είναι περιορισμένα και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, αυτή τη στιγμή οι πόροι του έχουν σχεδόν κατά 95% απορροφηθεί, καθώς τα προγράμματα τα οποία εντάχθηκαν σε αυτό είναι «εμπροσθοβαρή», με βάση και το σχεδιασμό της κυβέρνησης. Έτσι, το σχέδιο «100 σημείων δράσης» του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να προχωρήσει με πολύ μικρά, σταδιακά βήματα.

Το γεγονός αυτό, περιέγραψε και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός. Παρουσιάζοντας το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έθεσε ως ορίζοντα το 2020 και τόνισε ότι είναι μια «σταδιακή μεταρρύθμιση, η οποία δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη και γιατί δημοσιονομικά δεν μπορούμε» (εκτός της ανάγκης εκπαίδευσης και προσαρμογής των πολιτών στο νέο σύστημα).

Συνολικά, τα πεδία τα οποία καλύπτει το σχέδιο «100 σημείων δράσης» είναι:

- η πολιτική για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
- η πολιτική για την Ψυχική Υγεία
- η πολιτική για τη Δημόσια Υγεία (Αγωγή – Προαγωγή Υγείας)
- η πολιτική για τις Εξαρτήσεις
- η πολιτική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του τομέα Υγείας
- η διασυνοριακή πολιτική του τομέα Υγείας (Διασυνοριακή – Διακρατική Συνεργασία Υγείας).

Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, οι τρεις κύριοι άξονες με βάση τους οποίους αναπτύχθηκε το σχέδιο είναι:

- η καθολική και ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και άμβλυνση των ανισοτήτων
- η αναβαθμισμένη και διαφανή διακυβέρνηση του συστήματος υγείας
- η βιώσιμη χρηματοδότηση με τη συνέργεια και της κοινωνικής ασφάλισης.

Πηγή: newsbomb

Διαβάστε ακόμη:

Αν. Ξανθός: Το τέλος των ανισοτήτων, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα & το όραμα για το νέο ΕΣΠΑ

Π. Πολάκης: Συνεργασία υπουργείου Υγείας με τις Περιφέρειες για το νέο ΕΣΠΑ