Μπασκόζος: Να δούμε το προσφυγικό ως ευκαιρία και όχι ως πρόβλημα με φόντο την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
Ως μία ευκαιρία και όχι ως ένα πρόβλημα θα πρέπει να δούμε πλέον το προσφυγικό, το οποίο είναι γεγονός, ότι θα δοκιμάσει τις πολιτικές υγείας της χώρας.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Αυτό τόνισε χθες, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος στην ημερίδα που οργάνωσε το υπουργείο Υγείας στην ΕΣΔΥ με τίτλο «Η εθνική στρατηγική και οι επιχειρησιακές προτεραιότητες του τομέα Υγείας: Προτάσεις εξειδίκευσης της στρατηγικής στα επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020».
Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να αναβαθμιστεί η δημόσια υγεία, η περίθαλψη η επιδημιολογική επιτήρηση και η πλήρης κάλυψη στα hot spots στους καταυλισμούς αλλά στα κέντρα φιλοξενίας.
Ο Γ.Γ το είπε ξεκάθαρα χθες, και εμείς θυμηθήκαμε μία φράση του Σιμωνίδη του Κείου: «Ανάγκα και θεοί πείθονται». Δεν υπάρχει ίσως πιο κατάλληλη ευκαιρία από αυτήν που βιώνουμε με τον ερχομό των προσφυγικών ροών, για να αναβαθμιστεί το σύστημα υγείας, Μα θα ρωτήσετε εύλογα, αυτό χρειαζόμασταν, δεν μας έφθανε η δική μας ανθρωπιστική κρίση, πρέπει να έχουμε και τους πρόσφυγες τώρα και να προσδοκούμε σε ένα οργανωμένο σύστημα υγείας; Ίσως να έπρεπε να γίνει έτσι, αφού το ΕΣΥ και συνολικά όλο το σύστημα υγείας δεν οργανώθηκε στα χρόνια που έρρεε το χρήμα, ίσως ήρθε η ώρα να συμβεί τώρα αυτό, στην πιο δύσκολη και οριακή στιγμή της χώρας και της δημόσιας υγείας.
Φυσικά το στοίχημα είναι μεγάλο, αφού οι πρόσφυγες όπως όλα δείχνουν, ήρθαν για να μείνουν (τουλάχιστον για μερικά χρόνια). Να θυμίσουμε, ότι οι αφίξεις το 2015 ήταν 856.723 και τον Μάρτιο του 2016, έφθασαν τις 151.104. Σήμερα σε όλη την χώρα οι πρόσφυγες που είναι εγκατεστημένοι ανέρχονται σε 52.352 .
Η επιδημιολογική επιτήρηση – την οποία έχει ξεκινήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ πιλοτικά για 10 ημέρες- αποτελεί το κρίσιμο σημείο για να σφυγμομετρήσει το σύστημα την υγεία των ανθρώπων αυτών και να περιχαρακώσει εν κατακλείδι την δημόσια υγεία. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε την υγειονομική βόμβα και μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στους πρόσφυγες αξιοπρεπή φροντίδα και περίθαλψη.
Τίποτα δεν θα πετύχει, χωρίς την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
Τίποτα όμως από όλα αυτά που επιθυμεί να πετύχει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει, εάν δεν οργανωθεί η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, τόνισε με νόημα χθες, ο κ. Μπασκόζος. Στα πλαίσια αυτά, αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά άμεσα, το Εθνικό Συμβούλιο Ηλεκτρονικής Υγείας, ενώ προχωρούν ταχύτατα, και η διασύνδεση όλου του ΕΣΥ με το σύστημα Business Intelligence αλλά και ο υγειονομικός χάρτης.
Αναλυτικά, η πορεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει τους παρακάτω άξονες όπως τόνισε ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας:
- Προτεραιοποίηση των αναγκών σε επίπεδο Ηλεκτρονικής Υγείας
- Εθνικό Συμβούλιο Ηλεκτρονικής Υγείας (ΕΣΔΗΥ)
- Συμμετοχή σε δύο ευρωπαικά προγράμματα για την απόδοση υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο
α. Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
β. Συνοπτικού Ιατρικού φακέλου
- Αποτύπωση και ανάλυση της υπάρχουσας υποδομής Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών
- Εντοπισμός ελλείψεων
- Ενίσχυση και εκ νέου οριοθέτηση της εξέλιξης υπαρχόντων έργων υποδομής
- Έργο νοσοκομείων του ΕΣΥ (ΗΔΙΚΑ)
- Business Intelligence του υπουργείου Υγείας
- Υγειονομικός χάρτης
- ΕΔΙΤ( Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής)
- Ενίσχυση της συνεργασίας με στρατηγικούς θεσμικούς παίκτες του χώρου
- Συγκέντρωση των αναγκών Μητρώων, Κωδικοποιήσεων και απαραίτητων Υπηρεσιών και τέλος,
- Διευθέτηση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος (ΟΠΣΥ Νοσοκομείων).
Διαβάστε ακόμη:
Αν. Ξανθός: Το τέλος των ανισοτήτων, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα & το όραμα για το νέο ΕΣΠΑ
Μπασκόζος για πρόσφυγες: Προπαγάνδα τα περί «υγεινομικής βόμβας»