Θ. Γιαννόπουλος: Δεν υφίσταται θέμα υγειονομικής βόμβας στην Ειδομένη
«Δεν υφίσταται θέμα υγειονομικής βόμβας στην Ειδομένη», διαβεβαίωσε, κατά την επίσκεψή του στον καταυλισμό, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ανακοινώνοντας ότι δύο κινητές μονάδες της υπηρεσίας, με τρεις γιατρούς και τρεις νοσηλευτές, θα σταθμεύουν καθημερινά στην περιοχή.
«Επιτηρούμε επιδημιολογικά το φαινόμενο και είμαστε εδώ για να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα και να περιχαρακώσουμε την απειλή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι οι λοιμώξεις που πλήττουν κυρίως τα παιδιά είναι αντιμετωπίσιμες και υπάρχει επάρκεια στα φαρμακευτικά σκευάσματα.
θέλω να τονίσω, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα κάποιας επιδημίας όπως γαστρεντεριτιδας ή κάτι άλλο. «Βασικό ζήτημα βέβαια για τη δημόσια υγεία είναι το πλύσιμο των χεριών» συμπλήρωσε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι τις επόμενες μέρες θα βελτιωθεί η κατάσταση αλλά και οι πρόσφυγες θα εξοικειωθούν με τις επικρατούσες συνθήκες, ότι δηλαδή τα σύνορα κλείνουν και θα μεταφερθούν σε στεγασμένες μονάδες.
«Μας απασχολεί ιδιαίτερα και ο εμβολιασμός των παιδιών και έχουμε ήδη προβεί σε εμβολιασμούς», κατέληξε.
Η κατάσταση από πλευράς καιρικών συνθηκών, αλλά και από πλευράς διαβίωσης δεν είναι ευχάριστη, ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, αλλά, όπως τόνισε, το ΚΕΕΛΠΝΟ επιχειρεί με δυο μονάδες στην Ειδομένη και με κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών.
Πολλά παιδιά και ενήλικες έχουν προβλήματα με το ανώτερο αναπνευστικό τους, ωστόσο η κατάσταση είναι "ελεγχόμενη" υποστήριξε και πρόσθεσε: «Καλύπτουμε με επιστημονική αρτιότητα και πληρότητα τις μονάδες μας, επιχειρούμε επιδημιολογικά στην περιοχή».
Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτίμησε ότι οι πρόσφυγες -μετανάστες θα μετακινηθούν σε στεγασμένους χώρους και θα προστατευθούν και από τις καιρικές συνθήκες που είναι δυσμενείς για τη διαβίωσή τους.
Στην Ειδομένη θα βρεθεί και ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ κ. Νίκος Παπαευσταθίου ως επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου για τους πρόσφυγες που αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο κ. Παπαευσταθίου επαναλαμβάνει στο onmed ότι το ΕΚΕΠΥ θα συντονίσει τις προσπάθειες, προσθέτοντας ότι η περιοχή αυτή όπως όλα δείχνουν, και σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα αναφορικά με τις προσφυγικές ροές, επομένως απαιτείται σωστή οργάνωση και συντονισμός.
Εν τω μεταξύ ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας κ. Γ. Μπασκόζος μιλώντας χθες σε εδκήλωση, υπογράμμισε ότι «τα πράγματα αλλάζουν, και η Ελλάδα, από χώρα απλής διόδου τώρα μετατρέπεται σε χώρα προσωρινής ή πιο μόνιμης εγκατάστασης, ωστόσο όπως σημείωσε, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των 30-40 και ίσως και 60 χιλιάδων ανθρώπων. Ως εκ τούτου αλλάζει η τακτική υπηρεσιών υγείας. Διασφαλίζουμε την παροχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα σημεία πολύ προσωρινής ή προσωρινής φιλοξενίας, την επιδημιολογική επιτήρηση, την υγιεινή στους χώρους αυτούς και βεβαίως δίνουμε το δικαίωμα με το Παράλληλο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε να έχουν και αυτοί οι πληθυσμοί πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.
Την ίδια στιγμή, συνέχισε, οφείλουμε να πείσουμε το λαό μας ότι δεν υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος από τους πληθυσμούς αυτούς. Η προπαγάνδα περί «υγειονομικής βόμβας», είναι ένας μύθος, και θα ήθελα από τη θέση μου για ακόμη μια φορά να το υπογραμμίσω, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας δεν αποτελούν υγειονομική βόμβα.
Διαβάστε επίσης:
Πρόσφυγες: Πανέτοιμοι δηλώνουν ΕΚΕΠΥ & ΚΕΕΛΠΝΟ που επισκέπτονται την Ειδομένη