Καταρρέουν τα νοσοκομεία Πρέβεζας και Λευκάδας από τις εναλλάξ εφημερίες
Σάλος έχει δημιουργηθεί με τις εναλλάξ εφημερίες στα Νοσοκομεία Πρέβεζας και Λευκάδας, διαδικασία που επιβαρύνει τόσο τις εν λόγω μονάδες του ΕΣΥ, όσο και τους ασθενείς.
Ειδικότερα, μετά από απόφαση της 6ης ΥΠΕ το ανθρώπινο δυναμικό του Νοσοκομείου της Πρέβεζας και της Λευκάδας δεν επαρκεί για να καλύψει το πρόγραμμα των εφημεριών του κάθε νοσοκομείου και για το λόγο αυτό προτείνεται από την υπηρεσία η εκ περιτροπής εφημερία του Χειρουργικού τομέα των δύο Νοσοκομείων για ένα έτος.
Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αν το Νοσοκομείο της πόλης της Πρέβεζας δεν εφημερεύει τότε ο ασθενής θα πρέπει να διακομισθεί σε άλλο Νοσοκομείο, σε άλλο νομό, αναφέρει το mypreveza.gr.
Η πρόταση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου και σύμφωνα με αυτή, ο Χειρουργικός Τομέας του Νοσοκομείου της Πρέβεζας θα εφημερεύει τις μονές ημέρες εκάστου μηνός και της Λευκάδας τις ζυγές. Αυτό φαίνεται να είναι μόνο η αρχή αφού η σταδιακή υποβάθμιση του συστήματος υγείας σε όλη την Ελλάδα πολύ πιθανόν στο πολύ κοντινό μέλλον να οδηγήσει και σε αντίστοιχη κατάσταση στο γενικότερο πρόγραμμα εφημεριών του Νοσοκομείου της Πρέβεζας.
Ο Κυβερνητικός Βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας μετά και την παταγώδη αποτυχία της συνάντησης των φορέων της Πρέβεζας με τον Υπουργό Υγείας, φαίνεται να αδιαφορεί για τις εξελίξεις, αφού μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από πλευράς του σχετικά με τις τελευταίες άσχημες εξελίξεις για το Νοσοκομείο του Νομού μας. Οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι, τονίζει, δείχνουν αδύναμοι να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν τα στοιχειώδη για την Πρέβεζα.
Την ίδια ώρα που ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου της Πρέβεζας, αναλαμβάνει και πάλι δράση κάνοντας πρόσκληση για ανοικτή συνάντηση ενημέρωσης –συζήτησης και συναπόφασης σε φορείς, συλλόγους σωματεία, συλλογικότητες και πολίτες της Πρέβεζας, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου και ώρα 6 μμ στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Νοσοκομείου Πρέβεζας, αναφέροντας πως πέρα από το τεχνικά ανέφικτο και ανεφάρμοστο της πρότασης ,η πρόταση κατά την άποψή τους φανερώνει δυο στοιχεία:
1. Ότι δεν υπάρχει πρόθεση ουσιαστικής ενίσχυσης σε προσωπικό του ΓΝ Πρέβεζας
2. Ότι υπάρχει πολιτική βούληση , με επίκληση της “ορθολογικότερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού”, για αρχικά εφημεριακά μόνιμη συλλειτουργία και λειτουργική συγχώνευση κλινικών και τομέων των δυο νοσοκομείων και σε κάποιο βάθος χρόνου της συγχώνευσης των δυο νοσηλευτικών μονάδων .
Θεωρούν ότι η πρόταση που λαμβάνεται στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ασφαλούς και πλήρους παροχής υπηρεσιών υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης των κατοίκων της περιοχής , οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση του ΓΝ Πρέβεζας.
Επιπλέον η συνεχιζόμενη υποστελέχωση του ΓΝ Πρέβεζας οδηγεί σε αδυναμία εφημεριακής κάλυψης με αναισθησιολόγο γιατρό του νοσοκομείου για πολλές μέρες το μήνα. Λόγω της κομβικής σημασίας της ειδικότητας αυτής στη λειτουργία και στην ασφαλή παροχή υπηρεσιών, το νοσοκομείο οδηγείται ουσιαστικά σε λειτουργική κατάρρευση και αναδύονται κίνδυνοι ακόμη και για τη ζωή των πολιτών .