ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ανησυχητικό το γεγονός, ότι η Ελλάδα διαθέτει μικρά ποσοστά ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα

Η εφαρμογή της βιοτεχνολογίας στην επιχειρηματικότητα ήταν το θέμα της δεύτερης ενότητας του συνεδρίου Athens Biotechnology Conference «Βιοτεχνολογία: Πολιτικές και στρατηγικές για ένα Βιώσιμο Σύστημα Υγείας» που διεξάγεται στο αμφιθέατρο Maroussi Plaza από το Health Daily.

Ανησυχητικό το γεγονός, ότι η Ελλάδα διαθέτει μικρά ποσοστά ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα

Η μεταφορά της βιοτεχνολογίας βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Νάσου Αλεβιζόπουλου, BioBusiness Executive, Consultant & Entrepreneur. Ο σκοπός της καινοτομίας, εξήγησε, σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα δεν είναι απαραίτητα να γίνουν όλες οι διαδικασίες από την αρχή μέχρι να φθάσει ένα σκεύασμα στην αγορά, αντίθετα η χώρα μας θα μπορούσε να αναλάβει μερικά βήματα της διαδικασίας, που μπορούν να είναι εξίσου κερδοφόρα.

«Όταν μεταφράζουμε μια καινοτομία, θα πρέπει να δούμε αρχικά το ενδιαφέρον που έχει για την αγορά, αλλά και το που θέλουμε να πουλήσουμε» σημείωσε. Η Ελλάδα έχει ακόμη χαμηλά ποσοστά στον τομέα των αιτήσεων πατεντών βιοτεχνολογίας, με χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία να σημειώνουν μεγάλη πρόοδο. Επίσης, και το πιο ανησυχητικό, είναι πως η χώρα μας έχει από τα μικρότερα ποσοστά ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα, αλλά και της επανεπένδυσης στην καινοτομία και την ανάπτυξη.

Το νομικό πλαίσιο στον τομέα της βιοτεχνολογίας ανέλυσε η κυρία Ιωάννα Μιχαλοπούλου, Medical, Pharma and Life Sciences Lawyer, LawGroup. Όπως ανέφερε, η νομική πολυπλοκότητα έγκειται στο γεγονός πως υπάρχει πλήθος νόμων για τα προϊόντα προηγμένης θεραπείας. Ανέλυσε τα βασικά σημεία της νομοθεσίας για τα βιο- μοειδή φάρμακα, αλλά και τις διαφορές στη νομοθεσία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Στις δράσεις του Ινστιτούτου στον τομέα της βιοτεχνολογίας ειδικά στον τομέα των οστικών μοσχευμάτων και της αναγεννητικής ιατρικής αναφέρθηκε η κυρία Έφη Τσιλιμπάρη, Διευθύντρια Ινστιτούτου Βιοεπιστημών και Εφαρμογών και τ. Αντιπρόεδρος του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ στην ομιλία της με θέμα «Η κρίση ως κινητήρια δύναμη για μεταφορά τεχνογνωσίας προς την επιχειρηματικότητα στο χώρο της Υγείας», εστιάζοντας ιδιαίτερα στο πως θα μπορούσαν να ωφεληθούν οι ασθενείς, αλλά και να μειωθεί η επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων.

«Μετατρέποντας τα εμπόδια σε ευκαιρίες: εμπειρίες από το χώρο της πανεπιστημιακής επιχειρηματικότητας» ήταν το θέμα που ανέλυσε ο κ. Σπύρος Κίντζιος, Κοσμήτορας, Σχολή Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Έχουμε λαμπρά μυαλά στην Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα πανεπιστήμια και η έρευνα που διεξάγεται σε αυτά θα μπορούσε να βοηθήσει στην προαγωγή της επιχειρηματικότητας, καθώς η τεχνογνωσία που παρέχει είναι δυνατό να μεταφερθεί στην παραγωγή. Τέλος, με δεδομένο πως στην Ελλάδα η χρηματοδότηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, τα πανεπιστήμια θα μπορούσαν να αποτελέσουν εργαλεία για την άντλησή της.

Διαβάστε ακόμη:

Βιοτεχνολογία: Πολιτικές και στρατηγικές για ένα Βιώσιμο Σύστημα Υγείας