Ξεκίνησαν χθες στο ΕΣΥ τα Επιχειρησιακά Σχέδια Σώστρατος & Περσέας - Τι δηλώνει στο Onmed ο Ν. Παπαευσταθίου
Με στόχο την υγειονομική ετοιμότητα του ΕΣΥ σε καταστάσεις εκτάκτων περιστατικών, όπως σεισμοί, πυρκαγιές αλλά και τρομοκρατικά χτυπήματα, ξεκίνησαν χθες υπό το βλέμμα του διοικητή του ΕΚΕΠΥ κ. Νίκου Παπαευσταθίου, τα Επιχειρησιακά Σχέδια υγειονομικής ετοιμότητας «Σώστρατος» και «Περσέας».
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Η έναρξη έγινε με το σχέδιο Σώστρατος στο Παναρκαδικό νοσοκομείο στην Τρίπολη, όπου σε πραγματικό χρόνο και ρεαλιστικές συνθήκες χτύπησε σεισμός.
Τα οχήματα της Πυροσβεστικής ασφάλειας έφτασαν άμεσα στον χώρο με σκοπό την έρευνα του χώρου αλλά και τη διάσωση ενός τραυματία. Με γερανό τον κατέβασαν, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και τον τοποθέτησαν στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Στη συνέχεια τον μετέφεραν στις ειδικές τέντες που έστησε η ομάδα του Ερυθρού Σταυρού Τρίπολης για να του δοθούν οι πρώτες βοήθειες. Λίγο αργότερα νοσοκόμοι μετέφεραν ένα μωρό σε θερμοκοιτίδα, μια εργαζομένη η οποία είχε χάσει τις αισθήσεις της και έναν ακόμα ασθενή.
Το σενάριο τηρήθηκε απαρέγκλιτα και ο επικεφαλής του ΕΚΕΠΥ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου, δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από το εν λόγω σχέδιο. Φυσικά, όπως αναφέρει στο onMed, τα Επιχειρησιακά αυτά Σχέδια δεν πραγματοποιούνται για να αποδοθούν ευθύνες ή να τιμωρηθούν οι εργαζόμενοι, αλλά κυρίαρχος στόχος είναι να εντοπίσουμε τα κενά, τις αδυναμίες και τα λάθη και να γνωρίζει ο κάθε εργαζόμενος τι ακριβώς πρέπει να κάνει σε περίπτωση κάποιου έκτακτου περιστατικού, ώστε την κρίσιμη ώρα να δουλέψουν όλα ρολόι και με ασφάλεια, από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέχρι τους άλλους κρίκους της ιστορίας, όπως Πυροσβεστική, Περιφέρεια κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο, τονίζει ο επικεφαλής του ΕΚΕΠΥ, θα μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί και να σώσουν τον εαυτό τους αλλά και να βοηθήσουν τους ασθενείς.
Κάτι ακόμη που είναι σημαντικό και αξίζει να αναφέρουμε, υπογραμμίζει ο κ. Παπαευσταθίου, είναι το γεγονός ότι οι εν λόγω ασκήσεις ετοιμότητας δεν κοστίζουν ούτε μισό ευρώ, μπορούν όμως να αποδειχθούν σωτήριες για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας γενικότερα.
Να σημειωθεί ότι στην χθεσινή άσκηση παρόντες ήταν, εκτός από την διοίκηση του νοσοκομείου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης, το ΕΚΑΒ Παράρτημα Τρίπολης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Τρίπολης και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αρκαδίας, ωστόσο απουσίαζε... εκκωφαντικά ο επικεφαλής της 6ης ΥΠΕ, της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας.
Την Τετάρτη σειρά έχει το ΠΑΓΝΙ στο Ηράκλειο Κρήτης, στο οποίο θα εφαρμοστούν και τα δύο επιχειρησιακά Σχέδια, και ο Σώστρατος και ο Περσέας (που περιλαμβάνει διαχείριση κρίσεων και εκτάκτων αναγκών, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και τρομοκρατικές ενέργειες) και ακολουθούν τα νοσοκομεία της Σύρου, της Λάρισας, του Καρπενησίου της Θεσσαλονίκης και του Γενικού Κρατικού Γ. Γεννηματάς στις αρχές Δεκεμβρίου.
Να θυμίσουμε ότι οι εν λόγω ασκήσεις πραγματοποιούνται σε συνέχεια σχετικού εγγράφου-οδηγίας που απέστειλε πριν λίγο καιρό ο κ. Παπαευσταθίου στις διοικήσεις των νοσοκομείων και μετά από τα δραματικά περιστατικά του Σεπτεμβρίου στο Δαφνί, όπου τρεις ασθενείς απανθρακώθηκαν από φωτιά που έβαλε άλλος ασθενής, ενώ δεν τηρήθηκε το Σχέδιο Περσέας, το οποίο υφίσταται εδώ και χρόνια στο ΕΣΥ.
Σε κάθε περίπτωση και ακόμη κι αν δεν είχαν σημειωθεί οι τραγωδίες στο Ψυχιατρείο Δαφνί, τονίζει ο συνομιλητής μας, τα εν λόγω σχέδια θα πρέπει να εφαρμόζονται σε τακτά διαστήματα.
Οι ασκήσεις υγειονομικής ετοιμότητας θα πραγματοποιηθούν στα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας.
Διαβάστε ακόμη:
ΕΚΕΠΥ: Απαραίτητη η άμεση διενέργεια ασκήσεων ετοιμότητας στα νοσοκομεία
Τραγωδία στο Δαφνί: Οδηγία ΕΚΕΠΥ που ενεργοποιεί το σχέδιο «Περσέας» για έκτακτα περιστατικά