ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μητρώο Υγείας για όσους εισέρχονται στην Ε.Ε. μέσω Ελλάδας

«Μητρώο υγείας» με το ιατρικό ιστορικό και τα πιθανά προβλήματα υγείας κάθε πρόσφυγα και μετανάστη που εισέρχεται σε ευρωπαϊκό έδαφος, θα συμπληρώνεται στα hotspots.

Μητρώο Υγείας για όσους εισέρχονται στην Ε.Ε. μέσω Ελλάδας

Πρόκειται για μέτρο που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη βοήθεια της Ε.Ε. λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Όπως δήλωσε ο Λιθουανός επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis, στην «Καθημερινή»: «H τρέχουσα κρίση μεταναστών και προσφύγων είναι πιθανώς μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η Ε.Ε. από το 1945 και η Ελλάδα είναι όντως στην πρώτη γραμμή. Η Επιτροπή παρέχει ουσιαστική οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του υψηλού αριθμού προσφύγων και μεταναστών –συνολικά 474 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020 από τα Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης, Ένταξης και Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή καταλύματος, σίτισης, περίθαλψης. Επιπλέον, διέθεσε στην Ελλάδα το τελευταίο έτος πάνω από 25 εκατ. ευρώ επείγουσα βοήθεια, ενώ αναμένουμε αίτημα από το ελληνικό υπ. Υγείας για επιπλέον έκτακτη βοήθεια για την υγειονομική κάλυψη μεταναστών σε νησιά. Παράλληλα, έχουν διοχετεύσει 5 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση έργων που στοχεύουν σε θέματα υγείας προσφύγων σε χώρες 'πρώτης γραμμής'. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ελέγχονται συστηματικά και να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες που αφορούν την υγεία τους όσο το δυνατόν νωρίτερα φτάσουν σε ελληνικό έδαφος. Στο πλαίσιο αυτό η επιτροπή, μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, συνέταξε ένα έγγραφο, ως 'προσωπικό μητρώο υγείας' που θα διατίθεται από τα hotspots, για την αξιολόγηση ιατρικών αναγκών και την ανασύσταση του ιατρικού τους ιστορικού. Το έγγραφο αυτό θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς για τη μείωση της κρατικής δαπάνης υγείας στην Ελλάδα κατά 37,7% το διάστημα 2009-2013 λόγω των μνημονίων, ο Λιθουανός επίτροπος δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχος για την επιδείνωση των ανισοτήτων στην υγεία, τόσο σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε. όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Διευκρινίζει, πάντως, ότι τα μέτρα είχαν σχεδιαστεί για τον έλεγχο των δαπανών κατά τρόπο που να μη θέτουν σε κίνδυνο τα διεθνή πρότυπα και δεν έπρεπε να θέσουν σε κίνδυνο την πρόσβαση στην περίθαλψη.

Σημειώνει επίσης ότι τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία για την περίοδο έως το 2020 θα επενδύσουν έως 367 εκατ. ευρώ –μεταξύ άλλων– σε υποδομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ηλεκτρονική υγεία, προγράμματα προαγωγής υγείας για ευάλωτες ομάδες, ιατρικό τουρισμό. Την περίοδο 2007-2013, διατέθηκαν 335 εκατ. ευρώ για υποδομές υγείας, ενώ επιπλέον 275 εκατ. ευρώ ήταν διαθέσιμα για δράσεις στην υγεία. Η οικονομική ενίσχυση δείχνει τη συνεχή δέσμευση της Ε.Ε. για την υποστήριξη του ελληνικού λαού και της υγείας του.

Ο κ. Vytenis Andriukaitisου επισκέπτεται τη χώρα μας την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης:
Οι νοσοκομειακοί γιατροί στηρίζουν τους πρόσφυγες - Ειδικές άδειες για τους γιατρούς προτείνει η ΟΕΝΓΕ