Ανδρέας Ξανθός: Η αριστερή ιδεολογία που θέλει να τιθασεύσει το Τρίτο Μνημόνιο χάριν της υγείας
Η ανάγκη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε ακόμη πιο ευρεία κλίμακα, η ενίσχυση του ΕΣΥ τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε πόρους, η δημιουργία ενός καθολικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ αλλά και του ΕΟΠΥΥ, αλλά και η ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, με όρους αριστερούς όμως και όχι με νεοφιλελεύθερους, αποτελούν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο νέος υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός το προσεχές διάστημα.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Ο νέος υπουργός Υγείας είναι γνωστός στους κύκλους τους ΕΣΥ για την βαθειά του γνώση αναφορικά με το σύστημα, για τις ελλείψεις αλλά και τα δυνατά του σημεία. Θέλει με κάθε τρόπο να διατηρήσει το ΕΣΥ δημόσιο – ως γιατρός μικροβιολόγος και συνδικαλιστής επί πολλά χρόνια και ο ίδιος άλλωστε – και θα φροντίσει να το πράξει αυτό, με κάθε τρόπο ακόμη και μεσούντος του Τρίτου Μνημονίου, το οποίο αποδεικνύεται σκληρότερο από τα άλλα δύο.
Μάλιστα την πεποίθηση ότι ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου είναι εφικτές σοβαρές αλλαγές του δημόσιου συστήματος υγείας, είχε την ευκαιρία να εκφράσει ο κ. Ξανθός μιλώντας σε εκδήλωση για τα θέματα υγείας που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες παρουσία υγειονομικών στελεχών στο Ρέθυμνο.
«Οι βασικές στοχεύσεις μας παραμένουν ίδιες» τόνισε, «δηλαδή από τη μία είναι η ανακούφιση των πολιτών στα θέματα της υγείας. Το δεύτερο είναι η διασφάλιση της επιβίωσης των δημόσιων νοσοκομείων, το οποίο είναι πολύ δύσκολο και αποδείχθηκε ότι μέσα στο 7μηνο δεν καταφέραμε να ανακόψουμε μία πορεία αποδιοργάνωσης του συστήματος υγείας και λειτουργικής κατάρρευσης του, η οποία υπήρχε εδώ και χρόνια. Και ο τρίτος στόχος είναι η ανασυγκρότησή του με συγκεκριμένες σοβαρές μεταρρυθμιστικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα».
Ο κ. Ξανθός στην ίδια πάντα εκδήλωση, είχε την παρρησία και την ειλικρίνεια να παραδεχθεί, ότι στους επτά μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έγιναν οι τομές που είχαν σχεδιαστεί, λόγω του ανελαστικού προϋπολογισμού και του δυσλειτουργικού συστήματος προσλήψεων. Αναφέρθηκε, ωστόσο, στις βασικές προτεραιότητες που συνεχίζουν να υπάρχουν, λέγοντας: «Εμείς θεωρούμε ότι μέσα στα πλαίσια της νέας συμφωνίας υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί η έμφαση στη δημόσια περίθαλψη και θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να είναι ένα κοινωνικό αντιστάθμισμα απέναντι στις επιβαρύνσεις που θα υποστούν οι πολίτες, το να ενισχυθούν δηλαδή κρίσιμοι τομείς του κοινωνικού κράτους».
Το θέμα των συνεταιρισμών αποτελεί προσφιλές πεδίο για τον νέο υπουργό Υγείας, το οποίο υποστηρίζει συχνά πυκνά. Τον περασμένο Μάιο, είχε την ευκαιρία να το διατρανώσει για ακόμη μία φορά. Ειδικότερα, κατά την διάρκεια του 12ου Παγκρήτιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου στο Ρέθυμνο, ο κ. Ξανθός, είχε τονίσει, ότι σε μια εποχή που πολλές έννοιες χάνουν την αξία τους, η ύπαρξη υγειών συνεταιρισμών των φαρμακοποιών, όχι μόνο συμβάλλει στην υποστήριξη του φαρμακείου της γειτονιάς, αλλά αποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δρόμοι για την ανάπτυξη. Ακόμη, είχε υπογραμμίσει ότι βασικό και καίριο σκαλοπάτι της ΠΦΥ αποτελεί ο φαρμακοποιός.
Ο κ. Ξανθός είχε επισημάνει ακόμη, ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιστρέψουμε σε ένα παρελθόν στο χώρο της Υγείας όπου κυριαρχούσαν οι πελατειακές σχέσεις και η στενή εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων με εκμετάλλευση της δημόσιας υγείας.
Σε σχέση με τα φαρμακεία, ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο Υγείας θα άρει όλες τις αδικίες σε βάρος τους εξαιτίας των μνημονιακών νόμων με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι θα αντιμετωπιστούν άμεσα το θέμα του ωραρίου, των αδειών φαρμακείου και των ΦΥΚ.
Ναι ο Ανδρέας Ξανθός, είναι άνθρωπος εξαιρετικά ειλικρινής, εργατικός, χαμηλών τόνων, απλός και πάνω από όλα οραματιστής, χαρακτηριστικά, τα οποία είχε την ευκαιρία να τα διαπιστώσει κάποιος από την θέση του ακόμη στην Αντιπολίτευση. Μα θα αναρωτηθείτε εύλογα, δεν έχει κάτι αρνητικό επάνω το το στέλεχος αυτό του ΣΥΡΙΖΑ;
Μα φυσικά, είναι ίσως λίγο.. παραπάνω αριστερός από ότι θα έπρεπε για τα σημερινά δεδομένα. Εννοώντας με αυτόν τον τρόπο, ότι θα έρθει κάποια στιγμή, που θα πρέπει να αναμετρηθεί με τον ρεαλισμό και την σκληρή πραγματικότητα για παράδειγμα με τον ιατρικό τουρισμό, τις Ιδιωτικές Κλινικές και την ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός τους ή τα τα λεγόμενα ΣΔΙΤ.
Οι συμπράξεις δηλαδή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που ίσως και να είναι αναγκαίες στην εποχή μας προκειμένου το ΕΣΥ και γενικότερα το δημόσιο σύστημα υγείας, να μπορέσει να διαδραματίσει έναν πιο αποτελεσματικό ρόλο μέσα από την χρηματοδότηση ή το management ιδιωτικών μονάδων.
Αλλά και το τρίτο Μνημόνιο που αποτελεί μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και που βρίθει από σφιχτούς προϋπολογισμούς και χρονοδιαγράμματα, ίσως αναγκάσει τον νέο υπουργό Υγείας, να απαρνηθεί για λίγο την αριστερή του ιδεολογία για να ασχοληθεί με πρακτικά ζητήματα που θα σφραγίσουν την επόμενη ημέρα της υγείας των πολιτών.
Διαβάστε ακόμη:
Ο Ανδρέας Ξανθός νέος υπουργός Υγείας
Κουρουμπλής: Παρά τις δυσκολίες μπορούν να γίνουν πράγματα στο χώρο της Υγείας