Σε δημόσια διαβούλευση το πόρισμα για τους ανασφάλιστους
Με στόχο να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει την πολιτική της για τους ανασφάλιστους, η οποία αφορά τόσο στη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα όσο και στη δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές του συστήματος.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Μετά από αρκετές συνεδριάσεις της αρμόδιας Ομάδας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, το πόρισμα είναι πλέον έτοιμο και θα τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση.
Το σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας και γενικότερα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ανασφάλιστοι και άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Άλλωστε το υπερτόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας που επισκέφθηκε την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας πως όραμά μας είναι η δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών στις δημόσιες δομές υγείας αλλά και της μεγάλης συμμετοχής στη φαρμακευτική περίθαλψη. Μάλιστα, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, εκτός από το θέμα της κάλυψης θα υπάρξει και νομική κατοχύρωση των ασθενών, ζήτημα που θα εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Χάρτα. Όλα αυτά τα μέτρα δε, θα συνδυαστούν και θα υποστηριχθούν από τα Γραφεία Προστασίας των Ασθενών –που θα δημιουργηθούν σε όλα τα νοσοκομεία– καθώς και από τον Συνήγορο του Ασθενή.
Βεβαίως, το πρώτο βήμα για δωρεάν πρόσβαση έγινε με την κατάργηση (εκδόθηκε ήδη σε ΦΕΚ) του 5ευρου στα εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ.
Αναφορικά με το πόρισμα που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει πρωτίστως εισοδηματικά κριτήρια (τα οποία από 6.000 ευρώ το χρόνο που είναι σήμερα ανεβαίνουν στα 12.000) αλλά και ορθολογικά μέτρα τα οποία δεν κοστίζουν, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, όπως έξυπνες κινήσεις εντός του ΕΣΥ (για παράδειγμα μετατάξεις και μεταθέσεις γιατρών) αλλά και του ΠΕΔΥ, διότι οι ανασφάλιστοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση φυσικά και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Εν αναμονή λοιπόν του πορίσματος για το οποίο τη μεγαλύτερη αγωνία έχουν οι ίδιοι οι αποδέκτες της πολιτικής αυτής και προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά, η φιλοσοφία του πρωθυπουργού: «η υγεία να γίνει από μνημονιακό πρόβλημα θεμελιώδες δικαίωμα του κράτους, με στόχο από την υγεία, να ξεκινήσει η κοινωνική ανατροπή και σωτηρία της χώρας».
Διαβάστε ακόμη:
Στην τελική ευθεία το πόρισμα για τους ανασφάλιστους - εισοδηματικά κριτήρια & ταξινόμηση
ΠΙΣ: Η υγεία και η περίθαλψη χρειάζονται 2,7 δισ ευρώ ως όριο ασφαλείας
Το αντιμνημονιακό μήνυμα Τσίπρα προς όλη την κοινωνία μέσα από την επίσκεψη στο υπ. Υγείας