Ποιος μπλοκάρει τις επεμβάσεις εμβολισμών στο ΕΣΥ;
Το θέμα της διενέργειας εμβολισμών στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, επαναφέρουν γιατροί και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο (ΕΣΑΚ και ΔΗΠΑΚ γιατρών), σημειώνοντας ότι είναι γνωστή η δυνατότητα που έχει το νοσηλευτήριο να διενεργεί εμβολισμούς στα εγκεφαλικά ανευρύσματα, διότι έχει όλες τις ειδικότητες πλην νευροακτινολόγου, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και τον αναγκαίο εξοπλισμό.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν, «παρά τις κατά καιρούς υπουργικές αποφάσεις, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Όλα αυτά τα χρόνια πολλά εκατομμύρια ευρώ έχουν «μεταγγιστεί» στον επιχειρηματικό τομέα υγείας αφού εκεί γίνεται το μεγαλύτερο μέρος των εμβολισμών, στραγγίζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τσέπες των αρρώστων.
Να σημειώσουμε ότι εάν ο εμβολισμός γίνει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση, ειδικά στις αιμορραγίες, σώζει ζωές.
Πριν μερικούς μήνες η Διοίκηση του νοσοκομείου, αναφέρουν οι γιατροί του Ευαγγελισμού, «πήρε απόφαση να προχωρήσει το μείζον αυτό θέμα όπως εδώ και πολλά χρόνια απαιτούμε. Παρά όμως την πρόσφατη θετική της απόφαση, το θέμα δεν έχει προχωρήσει καθόλου εδώ και 5 μήνες και η οικονομική αιμορραγία προς τους μονοπωλιακούς ομίλους της υγείας συνεχίζεται.
Αναρωτιόμαστε: ποιοι είναι αυτοί που εμποδίζουν ακόμη τη διενέργεια εμβολισμών στα δημόσια νοσοκομεία που έχουν τη δυνατότητα όπως ο Ευαγγελισμός; Είναι επιχειρηματικά συμφέροντα; Είναι απουσία πολιτικής βούλησης; Πιστεύουμε ότι είναι και τα δύο μαζί που έχουν ένα στόχο: να υπηρετήσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία στερώντας από υπηρεσίες υψηλής εξειδίκευσης τους ασθενείς σε πραγματικά κρίσιμες για τη ζωή τους στιγμές αλλά και οδηγώντας ολόκληρες οικογένειες σε οικονομικό αφανισμό.
Απαιτούμε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα καθώς εκτός των παραπάνω, με την πρακτική αυτή αναιρείται επί της ουσίας ο τριτοβάθμιος και τεταρτοβάθμιος χαρακτήρας που μπορεί και πρέπει να έχει ο Ευαγγελισμός».
Για την ιστορία να πούμε ότι προκειμένου να είναι δυνατή η επεμβατική αυτή θεραπεία του εμβολισμού, πρέπει το Νοσοκομείο να διαθέτει σύγχρονο αγγειογράφο και ΜΕΘ, καθώς και τις ιατρικές ειδικότητες νευροχειρουργού, αναισθησιολόγου, επεμβατικού ακτινολόγου και επεμβατικού νευροακτινολόγου (εξειδίκευση διετής που πρέπει να πάρει νευροχειρουργός ή ακτινολόγος, αφού αποκτήσει την ανάλογη εμπειρία σε κέντρο όπου γίνονται εμβολισμοί).
Στη χώρα μας γίνονται περίπου 1.200 εμβολισμοί το χρόνο.
Στην Αττική τέτοια δυνατότητα έχουν μόνο τρία Νοσοκομεία Δημόσια (Ερυθρός, 401 και 251 Αεροπορίας) και επτά (!!!) ιδιωτικά. Στη βόρεια Ελλάδα, ένα ιδιωτικό στη Θεσσαλονίκη και στη νότια μόνο το Πανεπιστημιακό της Πάτρας.
Διαβάστε ακόμη:
Ποιος δε θέλει τους εμβολισμούς στο ΕΣΥ; 30 εκατ. ευρώ το ετήσιο κόστος στον ιδιωτικό τομέα