Ο ΟΟΣΑ & η επόμενη ημέρα της Υγείας στα χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα
Χείρα βοηθείας στην ελληνική κυβέρνηση και στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα τείνει ο ΟΟΣΑ και συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας Ανχέλ Γκουρία, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Η Έρευνα, η Ανάπτυξη, η Υγεία, η Παιδεία αλλά και το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, αποτελούν τα πεδία επάνω στα οποία μπορεί να βοηθήσει και να υποστηρίξει αλλά όχι να υποδείξει ο ΟΟΣΑ, όπως τονίστηκε χθες.
Και είναι γεγονός ότι δεν χρειαζόταν να δει κάποιος τη γλώσσα του σώματος αλλά και τα αισιόδοξα πρόσωπα Τσίπρα και Γκουρία στις φωτογραφίες για να αντιληφθεί ότι κάτι... κυοφορείται. Διότι ο ΟΟΣΑ επιχειρεί να πραγματοποιήσει μια αναμόρφωση του ίδιου του Οργανισμού και ο Ανχέλ Γκουρία θέλει όσο τίποτε άλλο, να συνδέσει το όνομά του με το καινούργιο αυτό προοδευτικό προφίλ του Οργανισμού.
Επομένως, στη νέα μετα-μνημόνιο εποχή, ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, φαίνεται ότι θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, κάτι σαν γέφυρα σωτηρίας ή ως ένα άλλο σχέδιο Μάρσαλ, όπως ψιθυρίζει σιγά η κυβέρνηση. Και είναι γεγονός ότι εάν πετύχει ο στόχος αυτός, τότε ο κ. Γκουρία θα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι όχι απλά πέτυχε το ακατόρθωτο, αλλά θα μπορεί να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές και σε άλλες χώρες.
Μακάρι όμως ο ρόλος αυτός να αποδειχθεί πραγματικά βοηθητικός για την Ελλάδα, διότι είναι νωπές ακόμη οι μνήμες του κόσμου αλλά και των υγειονομικών φορέων –κυρίως των φαρμακοποιών– από την... ανάλγητη Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, στην οποία περιλαμβάνονταν σκληρά μέτρα για μια σειρά από ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες όπως η είσοδος των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ.
Χθες πάντως, ο κ. Τσίπρας, στη συνάντηση με τον κ. Γκουρία για το θέμα αυτό, έστειλε το δικό του μήνυμα: «Αυτή η συνεργασία θα γίνει όχι με βάση την εργαλειοθήκη, η οποία έκανε επικοινωνιακή ζημιά και στις δυο πλευρές, αλλά θα γίνει με βάση τη λαϊκή εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό, με βάση το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε κατά την τριήμερη συζήτηση στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή».
Το στοίχημα λοιπόν της νέας κυβέρνησης αλλά και του ΟΟΣΑ είναι μεγάλο: Η έμφαση στην πραγματική υγεία, στην ανάγκη για ανάπτυξη και έρευνα, αποτελούν άξονες επάνω στους οποίους θα κινηθεί η ατμομηχανή της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα τονώσει το κομμάτι της ανάπτυξης μέσα από ένα σταθερό πλαίσιο και μια αναβαθμισμένη πολιτική φαρμάκου. Το έχει επισημάνει τουλάχιστον δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας τόσο της ΠΕΦ όσο και του ΣΦΕΕ.
Το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες της χώρας, οι φορείς θα πρέπει να πάρουν μια γεύση αλλά και να δουν εμπράκτως τι σχεδιάζεται στη μετα-μνημόνιο εποχή!
Διαβάστε ακόμη:
Το μήνυμα των φαρμακοποιών για το Eurogroup, την κοινωνία & την κυβέρνηση
Π. Κουρουμπλής προς ΣΦΕΕ: Οι δαπάνες στην Υγεία είναι επένδυση, όχι σπατάλη - στηρίξτε την Ελλάδα
Γ. Δαγρές: Οι μνημονιακές πολιτικές για το φάρμακο και τη χώρα ήταν καταστροφικές σε βαθμό προδοσίας