ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Με αυτές τις αντιμνημονιακές παρεμβάσεις θα προχωρήσει την Υγεία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Έμφαση στο δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, το οποίο οδεύει πλέον σε μια νέα εποχή, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης μέσα από την κάλυψη όλων των ανασφάλιστων και επανασχεδιασμός της ΠΦΥ αλλά και της φαρμακευτικής πολιτικής είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις Προγραμματικές Δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού χθες το απόγευμα στη Βουλή.

Με αυτές τις αντιμνημονιακές παρεμβάσεις θα προχωρήσει την Υγεία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Είναι γεγονός ότι η εμμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και των ανασφάλιστων δεν αφήνει αμφιβολίες για το τι μονοπάτι θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην Αριστοτέλους. Άλλωστε, η τεράστια υγειονομική βόμβα των 3 εκατ. ανασφάλιστων που δημιούργησαν τα προηγούμενα χρόνια και οι μνημονιακές πολιτικές δεν αφήνει περιθώρια για χρονοτριβές και περαιτέρω συζητήσεις. Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά. Για το λόγο αυτό, η ηγεσία ετοιμάζεται να καταργήσει με υπουργική απόφαση το 5ευρω στα εξωτερικά ιατρεία και να ακυρώσει με νόμο το ένα ευρώ ανά συνταγή.

Την ίδια ώρα, η έμφαση στο δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ είναι επίσης προφανής και μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός, «Με νύχια και με δόντια» και σε συνεργασία με τους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ θα διασφαλίσουμε την επιβίωση της δημόσιας υγείας και την αξιοπρέπεια των ασθενών».

Φυσικά, όταν ο κ. Ανδρέας Ξανθός μιλάει για επιβίωση της δημόσιας υγείας και αξιοπρέπεια των ασθενών, αναφέρεται και στις προσλήψεις, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση του ΕΣΥ αποτελούν τα μεγάλα αγκάθια του συστήματος. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, η νέα ηγεσία ετοιμάζει τις προσλήψεις 300 επικουρικών γιατρών και 700 μόνιμων γιατρών για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις. Επίσης, χθες, σε συνάντηση που είχαν ο υπουργός Υγείας και ο αναπληρωτής υπουργός κ.κ. Π. Κουρουμπλής και Α. Ξανθός, ζήτησαν από τις Διοικήσεις των ΥΠΕ να προσδιορίσουν τις ελλείψεις τους σε διοικητικό προσωπικό, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών από δημόσιους υπαλλήλους που θα επαναπροσληφθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης .

Για τον ιδιωτικό τομέα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ήταν κάθετος, σημειώνοντας ότι αναμένεται η επανεξέταση όλων των συμβάσεων την ώρα που ο εν λόγω τομέας συνεχίζει να έχει ένα διακριτό και συμπληρωματικό ρόλο, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες που αδυνατεί να προσφέρει έγκαιρα και με επάρκεια το ΕΣΥ, με αυστηρούς όμως όρους και προϋποθέσεις συνεργασίας.

Η κατάργηση της ΕΣΑΝ και η δημιουργία μιας διαφανούς λίστας βάσει της οποίας θα πραγματοποιούνται τα χειρουργεία, αποτελούν καλά νέα, τα οποία ήθελαν να ακούσουν οι επαγγελματίες υγείας και οι ασθενείς. Η κατάργηση της ΕΣΑΝ, άλλωστε, της εταιρείας που καθορίζει τις αμοιβές στα νοσοκομεία και η οποία θα έδειχνε το τέλος της κρατικής χρηματοδότησης, αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες στις προεκλογικές δεσμεύσεις του τομέα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Ενδιαφέρον πάντως έχει το θέμα της ΠΦΥ με τον επανασχεδιασμό της και με βασικούς άξονες τον οικογενειακό γιατρό, τα ιατρεία της γειτονιάς, την ομάδα υγείας, τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, ενώ ταυτόχρονα θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να υπάρξει μια πραγματική στροφή στην ΠΦΥ, την πρόληψη και την αγωγή υγείας. Για τους οικογενειακούς γιατρούς, να τονίσουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για 1.000 προσλήψεις οικογενειακών γιατρών, αλλά σε κάθε περίπτωση το ΠΕΔΥ είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο, αφού λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες και υπολειτουργούν πολλά Κέντρα Υγείας.

Για το φάρμακο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει μια αναβαθμισμένη δημόσια φαρμακευτική πολιτική με ενίσχυση και αναδιοργάνωση των ΕΟΦ-ΙΦΕΤ, με στήριξη της παραγωγής ποιοτικών γενοσήμων στη χώρα μας, με ορθολογικότερη και επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, με διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασθενών στο φάρμακο και με μείωση της οικονομικής επιβάρυνσής τους.

Σίγουρα πάντως, δεν αποτελεί έκπληξη η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στο τέλος της κομματοκρατίας, των πελατειακών σχέσεων, του νέου κοινωνικού και εργασιακού ήθους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας αλλά και στα δικαιώματα των ασθενών, με την δημιουργία του Συνήγορου του Ασθενή.

Διαβάστε ακόμη:

Αν. Ξανθός: Το νέο ΕΣΥ, τα ιατρεία της γειτονιάς, ο Συνήγορος του ασθενή, η κατάργηση της ΕΣΑΝ & το νέο εργασιακό ήθος

Αλ. Τσίπρας: Οικοδόμηση ενός δημόσιου συστήματος υγείας & καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες

ΜΚΙΕ: κύριε Τσίπρα, πότε θα κλείσουν επιτέλους τα Κέντρα κράτησης μεταναστών, αυτές οι αποθήκες ψυχών;

Το στοίχημα της υγείας, θα κερδηθεί εφόσον κερδίσουμε και την διαπραγμάτευση του χρέους

Καθηγητής Γ. Κυριόπουλος: Ο υγειονομικός τομέας βρίσκεται αιώνες πίσω & χρειάζεται πολιτική διαχείριση

Το ΕΚΕΠΥ, ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ΕΟΜ και άλλες 70 υποθέσεις διαφθοράς στην Υγεία

Κύριε υπουργέ, αυτήν την Κλινική να επισκεφθείτε πρώτα και να παρέμβετε άμεσα


Καμία πίστωση χρόνου στα επείγοντα θέματα υγείας από την νέα ηγεσία του υπ. Υγείας