ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού ετοιμάζει η Παπακώστα

Τη θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού, για μια συνολική και συντονισμένη δράση για τα δικαιώματα του παιδιού, ανακοίνωσε η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, με αφορμή την ''Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού'', στις 11 Δεκεμβρίου.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού ετοιμάζει η Παπακώστα

Αναλυτικά, το μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού έχει ως εξής:

«Η 11η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ημέρα του παιδιού και αποτελεί το έναυσμα για μια σειρά δράσεων από την πολιτεία.
Ως Υφυπουργός Υγείας, έχω θέσει ανάμεσα στις προτεραιότητές μου την πρόληψη και την υγεία των παιδιών μας, ως απαραβίαστο ανθρώπινο δικαίωμα.

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που κυρώθηκε από την Ελλάδα πριν από 22 χρόνια, με το Ν2101/1992, αποτελεί το πληρέστερο διεθνές κείμενο στον τομέα του Δικαίου Ανηλίκων και εμπεριέχει την πλέον ολοκληρωμένη νομική κατοχύρωση για τα δικαιώματα του παιδιού. Στο κείμενο της Σύμβασης και ειδικότερα, το Άρθρο 24 της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ αναφέρεται στο δικαίωμα του παιδιού να απολαμβάνει το καλύτερο δυνατό επίπεδο υγείας και να επωφελείται από τις υπηρεσίες ιατρικής θεραπείας και αποκατάστασης.

Σύμφωνα με τις παραπάνω υποχρεώσεις:
• κανένα παιδί δεν πρέπει να στερείται το δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και αποκατάστασης.
• η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να μειώσει τη βρεφική και παιδική θνησιμότητα.
• η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει σε κάθε παιδί την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη.
• Οφείλει να εντείνει την προσπάθεια κατά της ασθένειας και της κακής διατροφής.
• Πρέπει να εξασφαλίσει στις μητέρες την κατάλληλη περίθαλψη πριν και μετά τον τοκετό.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Υγείας:

• ανέλαβε νομοθετική πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση της Περιγεννητικής φροντίδας και του Μητρικού Θηλασμού, με την οποία εξασφαλίζεται μια σειρά μέτρων παροχής ολοκληρωμένης, ισότιμης, αποτελεσματικής, ποιοτικής και αποδοτικής περιγεννητικής φροντίδας τόσο στη μητέρα, όσο και στο παιδί.
• παρέχει δωρεάν εμβολιασμούς στα σχολεία, καλύπτοντας όχι μόνο τα παιδιά που είναι ασφαλισμένα, αλλά και τα ανασφάλιστα, ή τα άπορα, ώστε να μην υπάρχει κανένα αφρόντιστο.
• με εγκύκλιό του προς τα μαιευτήρια της χώρας, συνιστά σε όλες τις μητέρες που γέννησαν να μεταβούν εντός δύο μηνών στον Παιδίατρό τους ή στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας ή στα Δημοτικά Ιατρεία με τα βρέφη τους για τον απαραίτητο εμβολιασμό.
• σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού υλοποιεί μια σειρά από προγράμματα και δράσεις, με στόχο την βελτιστοποίηση της προστασίας του παιδιού στην χώρα μας και πανευρωπαϊκά από την βία, τη θυματοποίηση, την εμπορία και κάθε είδους παραβίαση των δικαιωμάτων του.
• έχει αναπτύξει και λειτουργεί μονάδες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους που έχουν υποστεί κακοποίηση, παραμέληση ή ενδοοικογενειακή βία στον τομέα της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης από ΝΠΔΔ (Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα των Γενικών Νοσοκομείων και των Νοσοκομείων Παίδων, Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και Παιδοψυχιατρικά Τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων) και παράλληλα προωθεί την ανάπτυξη και άλλων μονάδων για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου.
• συζητά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την ανάληψη δράσης γύρω από τον παιδικό διαβήτη.
• δίνει καθημερινή μάχη, μέσω των αρμόδιων φορέων, κατά των εξαρτήσεων των παιδιών και των νέων από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, το διαδίκτυο, το κάπνισμα, με προγράμματα, εκστρατείες, δράσεις.

Τέλος, μελετούμε τη θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού, για μια συνολική και συντονισμένη δράση για τα δικαιώματα του παιδιού.
Πίστη μου είναι πως η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών υγείας παιδιών και εφήβων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός συστήματος υγείας, το οποίο είναι, όχι μόνο αποτελεσματικό, αλλά και οικονομικά αποδοτικό καθώς, οι υπηρεσίες πρόληψης της υγείας εγκαίρως, κατά την παιδική και εφηβική ηλικία προλαμβάνουν παθήσεις της ενήλικης ζωής».

Διαβάστε ακόμη:

Νομοσχέδιο Παπακώστα για τον Μητρικό Θηλασμό - ψηλά στην ατζέντα της κοινωνίας & της οικονομίας