ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Βορίδης-ΠΙΣ: Τι θα βγάλει η σημερινή συνάντηση - όλα τα κρίσιμα θέματα της ατζέντας

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης θα έχουν σήμερα στις 9.30 το πρωί οι γιατροί και συγκεκριμένα το προεδρείο του ΠΙΣ με τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, προκειμένου οι πρώτοι να του εκθέσουν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα του κλάδου και να του επισημάνουν για μία ακόμη φορά τη δραματική πορεία που έχει πάρει η υγεία και η περίθαλψη, ταλανίζοντας ασθενείς και γιατρούς. 

Βορίδης-ΠΙΣ: Τι θα βγάλει η σημερινή συνάντηση - όλα τα κρίσιμα θέματα της ατζέντας

Η περίφημη νομοθετική ρύθμιση για τις Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες –η οποία έχει καταντήσει το γεφύρι της Άρτας σχετικά με την έκβαση της κατάθεσής της στην Βουλή– οι συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, το πολυνομοσχέδιο-σκούπα το οποίο περιλαμβάνει βασικά θέματα του ιατρικού κόσμου όπως στελέχωση του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ, η αλλαγή της νομοθεσίας του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων και οι επισχέσεις των διαγνωστικών και των εργαστηρίων αποτελούν τα κορυφαία θέματα της σημερινής ατζέντας.

Για το νομοσχέδιο των Ιατρικών Εταιρειών –το οποίο τελικά δεν πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή– ο ΠΙΣ έχει εκφράσει από την αρχή την έντονη αντίδρασή του, σημειώνοντας ότι αυτό περιέχει παρωχημένες αντιλήψεις και σκοπιμότητες, ενώ ζητά να ξεκινήσει άμεσα ο σχετικός διάλογος με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Πολιτείας (Κ.Ε.Σ.Υ., Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικές Σχολές, θεσμικοί εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου), αλλά και την ιατρική κοινότητα.

Αναφορικά με την νομοθεσία του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, αναφέρει στο onMed ότι η νομοθεσία πρέπει να γίνει πιο φρέσκια και να εκσυγχρονιστεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς είναι γεγονός ότι πολλά θέματα που άπτονται της ιατρικής νομοθεσίας είναι απηρχαιωμένα. Αυτό είναι εύκολο να το αντιληφθεί κάποιος εάν σκεφθεί ότι η νομοθεσία για τους Ιατρικούς Συλλόγους ισχύει από το 1957 με το τότε Βασιλικό Διάταγμα και του ΠΙΣ από το 1977.

Η στελέχωση του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ αλλά και η προκήρυξη των οικογενειακών γιατρών είναι ζητήματα που απασχολούν έντονα επίσης του γιατρούς και τα οποία εμπεριέχονται στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Υγείας.

Αλλά και η ανάγκη για επιβολή πλαφόν ανά πάροχο –μέτρο το οποίο βοηθά περισσότερο τα μικρά εργαστήρια– και η επίσχεση κατά του ΕΟΠΥΥ που ξεκινούν τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια από την 1η Δεκεμβρίου –με βασικό αίτημα την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων και την κατάργηση των αιματηρών clawback και rebate– αποτελούν σοβαρότατα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΙΣ: Παρωχημένες οι απόψεις για τις Ιατρικές Εταιρείες - να ξεκινήσει τώρα διάλογος

Γιατροί Λάρισας: Όχι λευκή επιταγή στον ΕΟΠΥΥ για τις συμβάσεις

ΠΙΣ: Σε αδιέξοδο τα εργαστήρια, λόγω clawback, ληξιπροθέσμων & μη επιβολής πλαφόν ανά πάροχο