Μία από τις δύο πιο σύγχρονες στην Ελλάδα η Β΄ ΜΕΘ του "Παπανικολάου" που εγκαινιάστηκε σήμερα
Την ανακαινισμένη Β' Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παπανικολάου εγκαινίασαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Το έργο υλοποιήθηκε με την επίβλεψη των Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και χρηματοδοτήθηκε από πόρους του ΕΣΠΑ του Π.Ε.Π. της Κεντρικής Μακεδονίας και κόστισε 436.751,33 ευρώ.
«Η Β΄ΜΕΘ μετά την ανακαίνισή της έχει καταστεί μια από τις δύο πιο σύγχρονες Μονάδες Εντατικής Θεραπείες στην Ελλάδα, η άλλη είναι η ΜΕΘ του Ευαγγελισμού. Διαθέτει 12 κλίνες οι οποίες μπορούν να εξυπηρετήσουν περισσότερους από 400 ασθενείς ετησίως, αλλά λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού λειτουργούν μόνο οι οκτώ από αυτές», τόνισε ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ Νίκος Καπραβέλος.
Παράλληλα, ανέφερε ότι σήμερα η Β΄ ΜΕΘ έχει επτά γιατρούς (τέσσερις επικουρικούς και τρεις μόνιμους) και 24 νοσηλεύτριες και για να μπορέσει να αναπτυχθεί πλήρως χρειάζεται οκτώ μόνιμους γιατρούς και 36 νοσηλεύτριες.
Ο κ. Τζιτζικώστας από την πλευρά του ανέφερε ότι «το έργο στη Β΄ ΜΕΘ αφενός θα βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και αφετέρου θα διευκολύνει το έργο του εξαιρετικού προσωπικού του νοσοκομείου».
Τόνισε ακόμη ότι γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, ότι τα έχει ήδη θέσει στον υπουργό Υγείας και πρόσθεσε: «Το αρμόδιο υπουργείο Υγείας οφείλει να σκύψει πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το ΕΣΥ που είναι πάρα πολλά, από έλλειψη υλικών, έλλειψη προσωπικού, απλήρωτους εργαζόμενους. Είναι πράγματα τα οποία δεν βοηθούν στην αναβάθμιση μέσα από αυτά τα σημαντικά έργα που υλοποιούν οι Περιφέρειες στη χώρα. Αν δεν λυθούν άμεσα υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα τόσο στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από το ΕΣΥ όσο και στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της χώρας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος παραδέχτηκε την ύπαρξη προβλημάτων λέγοντας: «Είναι αλήθεια ότι έχουμε ελλείψεις στις ΜΕΘ σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά με τον κ. Βορίδη αυτές τις μέρες έχουμε κάνει όλο τον σχεδιασμό, έχουμε κάνει μια οικονομετρική μελέτη και ζητάμε από το Γενικό Λογιστήριο ένα αρκετά σημαντικό ποσό για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις ΜΕΘ».
Πρόσθεσε ακόμη ότι το έργο στη Β΄ ΜΕΘ του Παπανικολάου έγινε στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών υγείας. «Η Β΄ ΜΕΘ η οποία έγινε με την επίβλεψη της Περιφέρειας είναι κάτι πολύ σημαντικό και νομίζω θα βοηθήσει την Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας για την αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού. Νομίζω το νοσοκομείο έχει πια 36 κλίνες εντατικής θεραπείας, έξι καρδιοχειρουργικές και 30 εντατικής θεραπείας. Δύο -τρία κρεβάτια που μας υπολείπονται θα τα ανοίξουμε το επόμενο χρονικό διάστημα γιατί είναι εντολή του πρωθυπουργού αυτό», είπε ο κ Γρηγοράκος.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τα 25 ασθενοφόρα που είναι ακινητοποιημένα στα συνεργεία του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη λόγω βλάβης, είπε: «Είχαμε ένα πρόβλημα με τα ασθενοφόρα γιατί έχουμε καθυστερήσει στην αγορά τους επτά χρόνια. Ήδη μπορώ να σας ανακοινώσω ότι τα 21 ασθενοφόρα έχουν πάρει το δρόμο τους και θα έρθουν πολύ γρήγορα. Κατοχυρώθηκε ο διαγωνισμός των 21 επιπλέον ασθενοφόρων για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη».
Αναφερόμενος στο θέμα της ΜΕΘ του νοσοκομείου Κατερίνης είπε ότι αυτή θα λειτουργήσει στο προσεχές διάστημα και ότι έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις για τις προσλήψεις διευθυντή και τριών επιμελητών και πιθανόν και δύο επικουρικών από το ΚΕΕΛΠΝΟ ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η συγκεκριμένη ΜΕΘ.
Σχολιάζοντας τη σύλληψη οφθαλμίατρου του νοσοκομείου Κατερίνης την ώρα που έπαιρνε φακελάκι είπε ότι τέτοιοι γιατροί δεν θα πρέπει να επιστρέφουν στο ΕΣΥ.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και το νοσοκομείο Παπανικολάου λόγω περικοπής της χρηματοδότησής του κατά 50% εξέθεσε στον κ. Γρηγοράκο το μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Παπανικολάου Συμέλα Τεμερτζίδου, λέγοντας ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αποχώρησαν 200 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων ενώ έχει αυξηθεί 8-10% η προσέλευση ασθενών και 5% τα χειρουργεία. Έκανε λόγο για έλλειψη υλικών και τόνισε ότι λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων οι ασθενείς περιμένουν μήνες για να χειρουργηθούν.