Το σχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς στην Υγεία δια χειρός Μάκη Βορίδη - σκληραίνουν οι ποινές
Τις βασικές παραμέτρους που αφορούν στο σχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς στην υγεία παρουσίασε την Τρίτη στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρών στην παρουσίαση ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γερωργιάδης ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Βορίδη ξεκίνησε τα μέτρα, ο καθηγητής κ. Νίκος Κλαμαρής και ο επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ κ. Σταύρος Ευαγγελάτος.
Βασικός σκοπός του σχεδίου - το οποίο ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε άρτιο πάνω στο οποίο θα χαραχθούν όλες οι δράσεις- είναι η απλοποίηση των διαδικασιών σε υποθέσεις διαφθοράς, όπως και ο καθορισμός με σαφήνεια των διοικητικών και πειθαρχικών ποινών οι οποίες σκληραίνουν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το φακελάκι από πλημμέλημα μετατρέπεται σε κακούργημα. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην σημασία της συγκρότησης των Πειθαρχικών Συμβουλίων αλλά και στην πρόταση του καθηγητή Κλαμαρή, ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν είναι αλάνθαστοι.
Το σχέδιο θα σταλεί άμεσα στον Εθνικό Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Ιωάννη Τέντε. Να σημειωθεί πάντως, ότι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της νομοθετικής παρέμβασης του σχεδίου κατά της διαφθοράς θα καθυστερήσει και σε κάθε περίπωση οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν από την αρχή του έτους.
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, αυτό που απαιτείται πρωτίστως, είναι η διασύνδεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων όπως ΣΔΟΕ, ΣΕΥΥΠ και Οικονομικής Αστυνομίας και φυσικά η στήριξη από την πλευρά των πολιτών. Για τον λόγο αυτό, αναμένεται να δημιουργηθεί άμεσα, ένας ιστότοπος στον οποίο θα μπορούν να καταγγέλουν οι πολίτες, τα περιστατικά διαφθοράς που συναντούν. Υπάρχουν περιπττώσεις που το πλημμέλημα θα μετατρέπεται σε κακούργημα, ενώ οι υποθέσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση. Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι στόχος είναι να λειτουργήσουν πολύ πιο αποτελεσματικά τα Πειθαρχικά Συμβούλια και η δικαιοσύνη να απονέμεται πολύ πιο γρήγορα. Στην αξιολόγηση των υποθέσεων πάντως ο κ. Βορίδης θα αξιοποιήσει όπως τόνισε συνταξιούχους δικαστικούς και όχι εν ενεργεία.
Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί κεντρικό σύστημα καταγραφής των χειρουργικών επεμβάσεων και έλεγχου στο ΕΣΥ, ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια αλλά και ευκολότερη πρόσβαση στους ανθρώπους που θέλουν να χειρουργηθούν.
Όπως τόνισε ακόμη, τα αδικήματα της εκβίασης, της απάτης, της δωροδοκίας θα έχουν ιδιαίτερη ηθική απαξία, που θα αποτιμάται στην ποινή, προσθέτοντας ότι θα θεσμοθετηθεί το επιπλέον αξιόποινο κάθε πράξης με βασικό κριτήριο την τέλεσή της στο χώρο της υγείας.
Μάλιστα, όπως έχει ξεκαθαρίσει και στο πρόσφατο συνέδριο του ΕΟΠΥΥ, όσοι συστηματικά παραβιάζουν το νόμο και εμφανίζουν παραβατικότητα με την οποία ζημιώνουν με χιλιάδες ευρώ το σύστημα και δη το Δημόσιο, τότε πράγματι, αυτοί θα βρεθούν σε πολύ δεινή θέση.
«Οι παραβάτες για παράδειγμα των 150.000 ευρώ σε υπερσυνταγογράφηση, εφόσον αυτό αποδειχθεί τελεσίδικα και είναι μία πράξη επαναλαμβανόμενη, θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με ισόβια ποινή», επισημαίνει ο κ. Βορίδης. Εάν όμως μία επαναλαμβανόμενη παραβατικότητα επισύρει ισόβια ποινή, τα πράγματα είναι ακόμη πιο περίπλοκα όταν υπάρξει παραβατικότητα άπαξ, όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Οι ποινές αυτές, σύμφωνα με τον υπουργό, θα αφορούν, είτε δωροδοκία, είτε απάτη είτε οποιαδήποτε άλλη καταχρηστική και αξιόποινη συμπεριφορά (αν ασκηθούν δηλαδή οι ποινές στο πλαίσιο του νόμου 1600/50 περί καταχραστών του δημοσίου).
Να σημειωθεί ότι στην νομοθετική παρέμβαση για την καταπολέμηση της διαφθοράς, θα περιληφθεί και το θέμα των συναλλαγών των φαρμακευτικών εταιρειών με την ιατρική κοινότητα.
Ως μία σημαντική βάση με δεδομένα για τον τρόπο αντιμετώπισης των αδικημάτων στον χώρο της υγείας, χαρακτήρισε ο επικεφαλής της επιτροπής για το σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς, ο καθηγητής νομικής Νίκος Κλαμαρής, προσθέτοντας ότι η διαφθορά στην υγεία, έχει ιδιαίτερο χρώμα.
Από την πλευρά του ο κ. Α. Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι μεγάλο μέρος του Δημόσιου χρέους ήταν για χρόνια κρυμένο στην διαφθορά που υπήρχε στην υγεία.
Ο Γενικός Επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας κ. Σταύρος Ευαγγελάτος, αναφέρθηκε στην ελλειπή στελέχωση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, όπου είναι χαρακτηριστικό στην Αθήνα εργάζονται μόνο 12 Επιθερωτητές και μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν προσληφθεί 65.
Δείτε αναλυτικά το σχέδιο στο επισυναπτόμενο αρχείο
Διαβάστε επίσης:
Σχέδιο κατά της Διαφθοράς: Πόσο βαθιά θα βάλει το μαχαίρι ο Μάκης Βορίδης;