Έμπολα: Αλλαγή σχεδιασμού από το υπ. Υγείας: Μόνο το περιστατικό χαμηλής υποψίας στο Φλέμινγκ
Αλλάζουν τα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά με την πολιτική αντιμετώπισης ύποπτου κρούσματος Έμπολα στην χώρα μας, με το Αμαλία Φλέμινγκ να παραχωρεί την θέση του στο νοσοκομείο Σωτηρία, ως βασικό νοσοκομείο αναφοράς καθώς διαθέτει και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Το Αμαλία Φλέμιγκ θα εξακολουθήσει να είναι νοσοκομείο αναφοράς, ωστόσο θα νοσηλεύσει περιστατικό χαμηλής υποψίας, και επομένως εάν ενσκήψει περιστατικό του ιού Έμπολα στην Ελλάδα, θα μεταφερθεί πιθανότητα στο Σωτηρία και όχι στο Φλέμιγκ.
Τον σχεδιασμό αυτό αναμένεται να ανακοινώσει εντός των επόμενων ημερών η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία ευτυχώς στην φάση αυτή, ακούει (και πρέπει οπωσδήποτε να ακούει) τους καθηγητές Λοιμωξιολογίας και Μικροβιολογίας. Στο γεγονός αυτό φυσικά έχει συντελέσει και η αποδυνάμωση του Αμαλία Φλέμινγκ, το οποίο ουσιαστικά έχει μείνει με πολύ λίγο προσωπικό όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι στο νοσηλευτήριο.
Την ίδια ώρα, θα πρέπει όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να ενημερωθούν και να πραγματοποιήσουν σχετικές ασκήσεις ετοιμότητας για την πιθανή έλευση κρούσματος Έμπολα, το οποίο θα αναλάβει στην συνέχεια το ΕΚΑΒ να το μεταφέρει στο νοσοκομείο αναφοράς.
Πάντως ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός γιατί στην φάση αυτή, έχουν μείνει εκτός- μέχρι στιγμής φυσικά- οι φαρμακοποιοί, όπως καταγγέλουν σημειώνοντας πως θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών.
Αναφορικά με την Πάτρα τώρα, η οποία εξαιτίας του λιμανιού έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Υγείας ως περιοχή «υψηλού κινδύνου», αποδεικνύεται ανέτοιμη στην περίπτωση ενός πιθανού κρούσματος Έμπολα. Αυτό προέκυψε από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, με την συμμετοχή του κεντρικού Λιμεναρχείου, του ΟΛΠΑ και της Περιφέρειας, για τον συντονισμό τους με βάση τις εντολές του υπουργείου, σε ένα πιθανό κρούσμα Έμπολα.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κεντρικό λιμενάρχη Πατρών, το σύνολο των λιμενικών είναι εκτεθειμένο στον κίνδυνο, γιατί αν και ο ίδιος έχει ζητήσει εγγράφως την αποστολή ειδικού εξοπλισμού, αλλά και την κάθοδο ειδικού για την εκπαίδευση του προσωπικού, στο πώς πρέπει στο εξής να λειτουργούν, για να αποτραπεί έκθεση τους σε πιθανό ασθενή της νόσου, δεν έχει λάβει καμία απάντηση.
Σχολιάζοντας την υπόθεση αυτή, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, τονίζει ότι καλώς έγινε η ενημέρωση, ωστόσο δεν ενημερώθηκαν οι υγειονομικές υπηρεσίες ούτε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Διαβάστε ακόμη:
SOS για τον Έμπολα εκπέμπει η Πάτρα
Ιός Έμπολα: Χωρίς γάντια, μάσκες και μπλούζες το «Σωτηρία» περιμένει το πρώτο ύποπτο κρούσμα