ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Κράτος εγγυητής & 350 εκατ. ευρώ για τους αδύναμους

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση σήμερα στην υγεία, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Μπασκόζος, μιλώντας στο 13ο συνέδριο Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου την Τρίτη, σημειώνοντας ότι οι μνημονιακές πολιτικές και η συνεχιζόμενη ύφεση, πρόσθεσαν τεράστια αύξηση των ανασφάλιστων (κατά 30%) και φτώχια.

ΣΥΡΙΖΑ: Κράτος εγγυητής & 350 εκατ. ευρώ για τους αδύναμους

Σύμφωνα με εγχώριες και διεθνείς μελέτες τα αποτελέσματα των ασκούμενων πολιτικών, όπως τόνισε ο κ. Μπασκόζος είναι:

Α) στο επίπεδο της υγείας:
Αύξηση των μεταδοτικών και μολυσματικών ασθενειών, αύξηση των ψυχιατρικών και ψυχολογικών επιπτώσεων και της θνησιμότητας εξ αιτίας των τελευταίων (αυτοκτονίες), δραματική μείωση της αυτό-εκτιμώμενης υγείας του ελληνικού πληθυσμού (Σχετιζόμενη Υγεία με την Ποιότητα της Ζωής) και τέλος πιθανή αύξηση της νοσηρότητας τα επόμενα χρόνια ανθρώπων που δεν κάνουν χρήση πρωτοβάθμιων-προληπτικών υπηρεσιών επειδή είναι ανασφάλιστοι.

Β) στο επίπεδο των υπηρεσιών υγείας:
Περιορισμό στην χρήση υπηρεσιών (αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα), μείωση διαθεσιμότητας δημόσιων υπηρεσιών λόγω υποχρηματοδότησης, απουσία ασφαλιστικής κάλυψης μεγάλου μέρους του πληθυσμού, ελλιπής παρακολούθηση χρόνιων ασθενών με αναμενόμενα καταστροφικά αποτελέσματα, τα οποία οδηγούν είτε στην μεγαλύτερη χρήση νοσοκομειακών υπηρεσιών (π.χ. διαβητικοί ασθενείς) είτε ακόμη στο αναπόφευκτο.

Ο πραγματικός της στόχος δεν είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών, αλλά η οριστική κατεδάφιση της δημόσιας περίθαλψης και η δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και για την ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς υπηρεσιών υγείας, σημείωσε το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας, ότι «η καταστροφή της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων υγείας αποτελεί τμήμα αυτής της πολιτικής».

Αναφέρθηκε ακόμη, στην πλήρη αποδιοργάνωση της ΠΦΥ και στην τεράστια δυσχέρεια των πολιτών να προσεγγίσουν δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και άρα υποχρεώνονται συνεχώς να πληρώνουν από την τσέπη τους. Στο θέμα του φαρμάκου, όπως είπε, κατέπεσε παταγωδώς η επικοινωνιακή επιχείρηση φτηνού φαρμάκου και έχουμε μία αυξημένη επιβάρυνση των πολιτών για να έχουν τα φάρμακα που χρειάζονται. Επίσης, στην αντιμετώπιση του θέματος των ανασφάλιστων ανθρώπων, παρά το ότι υπήρξαν δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις που αναγνώριζαν το πρόβλημα και έθεταν ένα πλαίσιο, δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

Και συνέχισε ο ομιλητής:

«Εμείς θεωρούμε ότι ο χώρος της υγείας είναι ένα πεδίο κάλυψης πραγματικών υγειονομικών αναγκών, επιδημιολογικά τεκμηριωμένων και βεβαίως ελεγχόμενου κόστους. Είναι ένα πεδίο αλληλεγγύης και άρσης ανισοτήτων, διασφάλισης ισοτιμίας».

«Αυτό που θέλουμε δεν είναι ένα κράτος-ρυθμιστή της αγοράς. Θέλουμε ένα κράτος εγγυητή της ισότιμης πρόσβασης όλων των ανθρώπων στο θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό της υγείας, κατέληξε ο κ. Μπασκόζος, προσθέτοντας, ότι το ποσό των 350 εκατ. ευρώ για τους αδύναμους συνανθρώπους μας είναι η ελάχιστη προϋπόθεση που δεν συναρτάται από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος».