ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μείωση κατά 40% των δαπανών υγείας από τα ελληνικά νοικοκυριά τα τελευταία 4 χρόνια

Παράδοξο φαινόμενο με απλή όμως εξήγηση, οι δαπάνες υγείας των Ελλήνων. Αν και έχει μειωθεί η κατά κεφαλήν δαπάνη για την υγεία, οι Έλληνες εξακολουθούν να πληρώνουν από τη τσέπη τους τα περισσότερα χρήματα από τους περισσότερους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας των Ελλήνων μειώθηκαν κατά 40% από το 2008 έως το 2012.

Μείωση κατά 40% των δαπανών υγείας από τα ελληνικά νοικοκυριά τα τελευταία 4 χρόνια

Το 2008, κάθε Έλληνας ξόδευε 863 ευρώ ετησίως για την υγεία του και το 2012 το ποσό αυτό μειώθηκε στα 518 ευρώ το χρόνο.

Τη στιγμή λοιπόν που η κατά κεφαλήν δαπάνη μειώθηκε, δε συνέβη το ίδιο με τη συμμετοχή στα φάρμακα (αύξηση 25-30%) ή στις διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ η οδοντιατρική περίθαλψη δεν καλύπτεται για τους περισσότερους Έλληνες που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, οι Έλληνες δαπανούν και πάλι περισσότερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους,

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ , ένας Γερμανός πολίτης δαπανά περίπου 475 ευρώ για την υγεία του το χρόνο, ενώ το αντίστοιχο ποσό στη Γαλλία είναι 242 ευρώ!

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι Έλληνες έχουν καλύτερες υπηρεσίες, σημαίνει ότι έχουν χειρότερο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο δεν καλύπτει όσα καλύπτουν τα ασφαλιστικά συστήματα άλλων ευρωπαικών χωρών.

Όταν η δημόσια δαπάνη υγείας στην Ελλάδα είναι 67,1% και το υπόλοιπο 32,9% καλύπτεται από την τσέπη των Ελλήνων, το ποσοστό δημόσιας δαπάνης υγείας στην Ιταλία είναι 78%, στη Γαλλία 77,4%, στη Γερμανία 76,7% και στην Ισπανία 73%.