ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στο ΣτΕ ο ΙΣΑ για τις διαγνωστικές εξετάσεις

Ασάφειες στην Υπουργική Αποφάση για τα μέτρα ελέγχου συνταγογράφησης, εκτέλεσης και rebate αναφορικά με τις εργαστηριακές εξετάσεις καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος θα προσφύγει για το λόγο αυτό στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο ΣτΕ ο ΙΣΑ για τις διαγνωστικές εξετάσεις

«Ο ΙΣΑ ενεργώντας πάντα με αίσθημα ευθύνης και προστασίας έναντι των ιατρών δηλώνει ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στηριζόμενος στις Συνταγματικές διατάξεις περί προστασίας της υγείας και του αναφαίρετου δικαιώματος άσκησης της εργασίας» τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του, ζητώντας την ακύρωση της επίμαχης Υπουργικής Απόφασης.

Όπως σημειώνει «στις 18.08.2014 εξεδόθη η υπ' αριθμ. Υ9/οικ.70521/2014 (ΦΕΚ Β'2243/18.18.2014) Υπουργική Απόφαση, δυνάμει της οποίας καθορίστηκαν τα μέτρα ελέγχου συνταγογράφησης και εκτέλεσης των εργαστηριακών εξετάσεων. Ο ΙΣΑ απέστειλε από την πρώτη στιγμή την υπ΄αριθμ. πρωτ. 46191/20.08.2014 επιστολή του, τονίζοντας την αναγκαιότητα διορθώσεων που οφείλουν να πραγματοποιηθούν σχετικά με τα προβλεφθέντα στην ανωτέρω Υπουργική Απόφαση. Την ανωτέρω επιστολή ακολούθησαν η υπ΄ αριθμ. 46380/29.08.2014 και η υπ΄αριθμ. 46672/09.09.2014. Μεταξύ άλλων επισημάναμε ότι πρέπει άμεσα να διευκρινισθεί η τελευταία παράγραφος του άρθρου 2 της υπ΄αριθμ. Υ9/οικ.70521/2014 Υ.Α. αναφορικά με την δυνατότητα συνταγογράφησης και εκτέλεσης διαγνωστικών εξετάσεων μετά την υπέρβαση του ατομικού ορίου ανά πάροχο.

Στις 17.09.2014 ο ΕΟΠΥΥ σε απάντηση ερωτημάτων της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαστηριακών ιατρών, Βιοπαθολόγων, Κυτταρολόγων και Παθολογοανατόμων, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι δεν αποζημιώνονται τα παραπεμπτικά τα οποία φέρουν εμφανώς την δήλωση "ΔΕΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΠΑΡΟΧΟ"».

«Στην ως άνω Υ.Α. –συνεχίζει ο ΙΣΑ- δεν γίνεται καμία ειδική μνεία για τις υποχρεώσεις και δυνατότητες του εργαστηριακού και κλινικοεργαστηριακού γιατρού απέναντι στον ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ από την στιγμή που υπερβεί το όριο του πλαφόν και παύσει η αποζημίωση των εκτελουμένων εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ. Για τους λόγους αυτούς ζητούμε την άμεση ανακοίνωση του ατομικού ορίου ανά πάροχο, καθώς και των οδηγιών που οφείλουν να ακολουθηθούν μετά τη υπέρβαση αυτού.

Περαιτέρω αναφορικά με το Παράρτημα Γ της ανωτέρω Υ.Α., ήτοι το αριθμητικό όριο συνταγογράφησης ανά ειδικότητα, τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί έως σήμερα και δεν φέρουν την ένδειξη «ΔΕΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΠΑΡΟΧΟ», οφείλουν να αποζημιωθούν προς τους παρόχους κανονικά. Από την στιγμή που θα εφαρμοστεί η ως άνω διατύπωση στα παραπεμπτικά ο κάθε ιατρός θα έχει τις εξής δύο δυνατότητες: α) θα παραπέμπει τον ασθενή στις Δημόσιες δομές Υγείας, ώστε να πραγματοποιεί δωρεάν τις εξετάσεις του ή β) εφόσον ο ασθενής ενημερωθεί από τον γιατρό για την μη δυνατότητα εκτέλεσης των εξετάσεων και συναινέσει ως προς την αμοιβή του γιατρού, ο τελευταίος θα δύναται να αποζημιωθεί ιδιωτικά. Στην τελευταία αυτή περίπτωση προτείνεται ο γιατρός να φυλάσσει το συγκεκριμένο παραπεμπτικό προς διαφύλαξή του».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διευκρινίζει, τέλος, προς τα μέλη του ότι «ενόψει και των διάφορων αντιφατικών ανακοινώσεων από επαγγελματικές ενώσεις, οι οποίες μόνο σύγχυση έχουν επιφέρει, ότι η τελευταία ως άνω περίπτωση ΔΕΝ συσχετίζεται με το ατομικό όριο ανά πάροχο, αλλά με το αριθμητικό όριο συνταγογράφησης ανά ειδικότητα».

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΠΥΥ: Το τεστ Παπ θα καλύπτεται για όλες τις γυναίκες μία φορά το χρόνο