ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μουζάκα: Απάνθρωπες & αντιεπιστημονικές οι εξαγγελίες για κούρεμα των εξετάσεων

Αντιεπιστημονικές, απάνθρωπες, αλλά και ασύμφορες οικονομικά, είναι οι νέες εξαγγελίες του ΕΟΠΥΥ για την κατάργηση συγκεκριμένων προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα.

Μουζάκα: Απάνθρωπες & αντιεπιστημονικές οι εξαγγελίες για κούρεμα των εξετάσεων

Με ένα κείμενο κόλαφος προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η κυρία Μουζάκα, τεκμηριώνει τις απόψεις της αναφορικά με την αναγκαιότητα των διαγνωστικών και προληπτικών ξεξετάσεων ως εξής:

Αντιεπιστημονικές, επειδή πάνε να εφαρμόσουν μέτρα και σταθμά άλλων προηγμένων χωρών (ΗΠΑ & Μεγάλης Βρετανίας), στις οποίες έχει αυξηθεί το μεσοδιάστημα των ελέγχων του πληθυσμού. Αυτό φυσικά έγινε μετά από μακροχρόνια συμμετοχή των γυναικών, οι οποίες για δεκαετίες συμμετείχαν σε προληπτικά προγράμματα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και δεν αντιμετωπίζουν τη σημερινή οικονομική κατάσταση των Ελλήνων.

Απάνθρωπες: Eπειδή μάλλον στοχεύουν στην εξόντωση των ασθενέστερων οικονομικά και σωματικά αλλά και μεγαλύτερων σε ηλικία συνανθρώπων μας. Κι αυτό γιατί οι εξετάσεις που δεν θα χορηγούνται για την πρόληψη παθήσεων όπως του καρκίνου του μαστού, προστάτη, ωοθηκών και τραχήλου της μήτρας, είναι καρκίνοι που σκοτώνουν χιλιάδες συνανθρώπους μας κάθε χρόνο. Επίσης και για πολλές άλλες παθήσεις όπως π.χ καρδιοπάθειες.

Είναι αδιανόητο για έναν θεράποντα ιατρό να μη μπορεί να γράψει ένα τρίπλεξ καρδιάς σε καρδιοπαθή ή χειρουργημένο στην καρδιά ασθενή όταν εκείνος το κρίνει.

Ασύμφορες οικονομικά, αφού η πρόληψη του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη κ.ά. είναι 10 φορές τουλάχιστον φθηνότερη από ότι κοστίζει η αντίστοιχη θεραπευτική αγωγή σε περίπτωση εμφάνισης καρκίνου.

Με γνώμονα μόνον τη μείωση του κόστους, δυστυχώς το Υπουργείο Υγείας εκδίδει και εφαρμόζει οδηγίες, που συμβουλεύτηκε από άλλα συστήματα υγείας, βασιζόμενα σε αλλότρια και ξένα προς εμάς δημογραφικά και πληθυσμιακά στοιχεία αλλά και νομικά πλαίσια, αφού η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν διαθέτει Αρχείο Καταγραφής Νεοπλασιών (καρκίνων), για να γνωρίζουμε τα πλήρη επιδημιολογικά στοιχεία και τον επιπολασμό των νοσημάτων αυτών. Δηλ. χωρίς να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ή μεθοδολογία που να βασίζεται στα Ελληνικά δημογραφικά και πληθυσμιακά στοιχεία.

Συμφωνούμε απόλυτα στο να εξυγιανθεί ο χώρος της Υγείας, να ελέγχονται η συνταγογράφηση και οι παρακλινικές εξετάσεις και μάλιστα σε Ιατρικά Κέντρα που διαθέτουν «προστάτες» αλλά όχι να στερούμε από τους πολίτες το δικαίωμα τους για πρόληψη.

Επιστημονικά είναι τεκμηριωμένο ότι η νεα κοπέλα θα πρέπει να υποβάλλεται σε τεστ Παπανικολάου ένα χρόνο μετά την έναρξη της σεξουαλικής της δραστηριότητας. Δυστυχώς στην εποχή μας οι κοπέλες αρχίζουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα πολύ νωρίς, από τα 14 ή 15 τους χρόνια και μάλιστα δεν έχουν μόνον έναν σύντροφο (επιβαρυντικός παράγοντας για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας).

Σήμερα έχει μειωθεί πολύ ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις νέες γυναίκες στην Ελλάδα, χάρη στο τεστ Παπανικολάου και στις πολύχρονες προσπάθειες της Ελληνικής Κυτταρολογικής Εταιρείας.

Αν το Υπουργείο προωθήσει την άποψη ότι το τεστ Παπανικολάου θα ξεκινάει στα 21 έτη τότε σίγουρα θα αρχίζουν να χάνονται περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σε μια τέτοια εξέλιξη ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Μέχρι σήμερα κάναμε αγώνα με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας για να μπει στα Λύκεια το μάθημα προαγωγής της Υγείας για να ευαισθητοποιηθούν οι νέοι και νέες στον τομέα της πρόληψης και τώρα θα καταργήσουμε τις προληπτικές εξετάσεις;

Μέχρι σήμερα ο γιατρός είχε την πλήρη ευθύνη για τον ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι αποφάσιζε για τα πάντα και είχε και τη νομική ευθύνη. Όταν ο γιατρός υποχρεούται πλέον να ακολουθήσει τις εισαγόμενες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ, ποιος θα έχει την ευθύνη για τον καρκίνο που δεν θα διαγνωστεί έγκαιρα ή για τις συνέπειες σε έναν καρδιολογικό ασθενή; Το Βρετανικό και το Αμερικανικό σύστημα υγείας ή ο ίδιος ο Υπουργός;

Διάβασα ότι στο Υπουργείο Υγείας «υπολογίζουν στο ότι ένας καρκίνος θέλει τρία χρόνια για να εμφανιστεί». Εγώ θα τους πω ότι μπορεί να χρειαστεί και 5 χρόνια, άλλος όμως να χρειάζεται μόνον έναν χρόνο, αφού η εξέλιξη του κάθε καρκίνου είναι συνδεδεμένη με τη βιολογική του συμπεριφορά και πάντοτε είναι πιο επιθετική στις νεώτερες ηλικίες.

Την δεκαετία του 1980 στο Διαγνωστικό Κέντρο Μαστού του ΙΚΑ, σε κάθε 3 καρκίνους του μαστού, ο ένας ήταν σε ανεγχείρητο στάδιο δηλ. πολύ προχωρημένος και οι καρκίνοι Σταδίου Ο και Ι ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις.

Σταδιακά και με τις άοκνες προσπάθειες της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, -που σχετίζονται με τις ενημερωτικές Ημερίδες που διοργάνωσε όλα αυτά τα χρόνια για το κοινό, τις δωρεάν εξετάσεις μαστού ανά την Επικράτεια που πραγματοποίησε,- είχαν ως αποτέλεσμα οι ανεγχείρητοι καρκίνοι μαστού να περιοριστούν σημαντικά. Ταυτόχρονα βοηθήσαμε να αυξηθεί η έγκαιρη διάγνωση, δηλ. καρκίνοι μαστού Στάδιο Ι που σημαίνει, ιάσιμο καρκίνο κατά 90%.

Στις αρχές της δεκαετίας του 21ου αιώνα το Στάδιο Ι έφθασε στο 25 %. Πολύ σημαντική βελτίωση για την Ελλάδα. Το αντίστοιχο όμως ποσοστό για το Στάδιο Ι στις ΗΠΑ, -που θέλουμε δήθεν να αντιγράψουμε-, την ίδια περίοδο ήταν 67%. Καταλαβαίνετε τι προσπάθεια πρέπει να γίνει για να ανεβάσουμε τα ποσοστά του πρώιμου καρκίνου μαστού Σταδίου Ι στην Ελλάδα στα επίπεδα της Αμερικής; Σίγουρα η λύση δεν είναι η κατάργηση του ετήσιου ελέγχου των μαστών...

Δυστυχώς την τελευταία τριετία, με την δυσμενή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, όλο και συχνότερα διαπιστώνουμε καρκίνους του μαστού προχωρημένων Σταδίων, γεγονός που έρχεται σε απόλυτη συμφωνία με την έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και σχετίζεται με την υποβάθμιση του επιπέδου υγειονομικής γενικότερα φροντίδας των κατοίκων της Πρωτεύουσας.

Το χειρότερο όμως είναι ότι θα περάσει στον κόσμο το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται η γυναίκα να εξετάζεται μια φορά το χρόνο επειδή το προτείνει το Υπουργείο και όχι ότι το Υπουργείο το εφαρμόζει για να κάνει «δήθεν» οικονομία. Λέω το «δήθεν» επειδή η θεραπεία στη συνέχεια θα κοστίσει πολύ περισσότερο στον κρατικό προϋπολογισμό. Εκτός εάν, λέω εκτός εάν, εκτελούμε εντολές προς εξαφάνιση των Ελλήνων.

Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, ε Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν/μιου Αθηνών, Γυναικολόγος - Χειρουργός- Μαστολόγος Ογκολόγος- Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον καρκίνο και τα Κέντρα Μαστού στην Ε.Ε Ενεργό Μέλος του Συνδυασμού «Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες».

Διαβάστε ακόμη:

Δημ. Κοντός: Ενδεικτικές οι οδηγίες για τις διαγνωστικές εξετάσεις - θα γίνουν διορθώσεις