Πιέσεις ΔΝΤ για ιδιωτικά call center στο υπουργείο Εργασίας - γιατί όχι & στο υπουργείο Υγείας;
Ένα ακόμη δώρο για την ελληνική κοινωνία επιφυλάσσει όπως όλα δείχνουν το IMF (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) με «περιτύλιγμα» τον ιδιωτικό τομέα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία call center (πρόκειται για εισπρακτικές εταιρείες) την ενημέρωση των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ωστόσο σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ηγεσία του υπουργείου τάσσεται υπέρ της δημιουργίας του απαιτούμενου μηχανισμού εντός του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), αποκλείοντας το ενδεχόμενο –τουλάχιστον προς το παρόν– εμπλοκής ιδιωτικών εταιρειών.
Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία των εσόδων του ΚΕΑΟ, αφού διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά ότι απομένουν να γίνουν πολλά, γίνεται αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας ενός call center για την «ενημέρωση» των οφειλετών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Πάτρικ Ντε Μετς έχει πολλές φορές εκφράσει στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την άποψη ότι το ΙΚΑ και το ΚΕΑΟ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις που απορρέουν από την ανάγκη αύξησης της εισπραξιμότητας για λογαριασμό των Ταμείων.
Για τον λόγο αυτόν, επιμένει στην εκχώρηση της ενημέρωσης των οφειλετών για την έναρξη των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης σε ιδιωτικές εταιρείες που κατέχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τα συνολικά 18 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ (8,5 δισ. ευρώ), τον ΟΑΕΕ (9,1 δισ. ευρώ), τον ΟΓΑ (349 εκατ. ευρώ) και το ταμείο των αυτοαπασχολουμένων ΕΤΑΑ (952 εκατ. ευρώ), έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ οφειλές ύψους 10,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.
Εάν θέλει κάποιος να κάνει τον δικηγόρο του διαβόλου, θα έλεγε ότι μία τέτοια εξέλιξη εφόσον ευοδωθεί, θα έβαζε σε τεράστιους μπελάδες και προβλήματα τους πολίτες, καθώς το σύστημα θα μπορούσε να επεκταθεί και σε θέματα υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ και ειδικότερα, σε όσους ιδιώτες παρόχους αλλά και φυσικά πρόσωπα οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές. Με την τεράστια δε ανεργία που σαρώνει την ελληνική κοινωνία αλλά και με πολλούς εργοδότες να οφείλουν μισθούς μηνών, είναι γεγονός ότι πολλοί πολίτες δεν έχουν την δυνατότητα να καταβάλλουν εγκαίρως τις εισφορές τους στα ταμεία.
Όλοι άλλωστε γνωρίζουν την πικρή γεύση των ιδιωτικών εταιρειών οι οποίες ενοχλούν συνεχώς και αδιαλείπτως τους πολίτες αναφορικά με τα δάνειά τους και άλλες υποχρεώσεις (τραπεζικές κάρτες,κλπ) καθώς το εν λόγω σύστημα το χρησιμοποιούν ήδη εδώ και μερικά χρόνια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Διαβάστε ακόμη:
ΙΣΑ: Απλούστευση διαδικασιών σχετικά με τον συμψηφισμό οφειλών του ΕΟΠΥΥ με τα ληξιπρόθεσμα
Τιμολόγηση φαρμάκων: Το Bras de fer της ΠΕΦ με τον ΣΦΕΕ & οι νέες πιέσεις της τρόικας