Η δυναμική του ΕΣΥ, τα νοσήλια και στο βάθος η περίθαλψη των τραυματιών της Γάζα
Το ότι τα ελληνικά νοσοκομεία παρά την γκρίνια εκατέρωθεν ότι αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σε βασικά αναλώσιμα εξακολουθούν να είναι αγαπητά και να τα εμπιστεύεται πλήθος κόσμου είναι γνωστό τοις πάσι.
Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με την έλευση του μνημονίου και της τρόικας, ένα τεράστιο κύμα πολιτών, κατευθύνθηκε στο ΕΣΥ, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης, (εκτιμάται ότι η νοσηλεία αυξήθηκε κατά 40% σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας) καθώς η μείωση σε μισθούς και συντάξεις έκανε ασύμφορη την επίσκεψη σε ιδιώτες γιατρούς.
Υπολογίζεται δε, ότι κάθε χρόνο, 2,2 εκατ. πολίτες, νοσηλεύονται στο ΕΣΥ, όπως αναφέρεται στο Ριζοσπάστη που κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο.
Οι πολίτες λοιπόν έχουν ψηφίσει αναφορικά με θέματα δημόσιας υγείας και οι ασθενείς παρά το γεγονός ότι κάθε φορά που επισκέπτονται ένα δημόσιο νοσηλευτήριο αντικρίζουν μία σειρά από προβλήματα εξακολουθούν να αντιστέκονται, γνωρίζοντας ότι εκεί θα βρουν την γιατρειά τους. Άλλωστε είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, ότι οι Έλληνες επιστήμονες είναι εξαιρετικοί με πολύ υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης γνώσης αλλά και ευαισθησίας.
Επιπλέον, η εντατικοποίηση της δουλειάς του προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού) έγινε ακόμη πιο ευδιάκριτη, με την υπολειτουργία των δομών και Κέντρων Υγείας του ΠΕΔΥ όπου εκτός από το γεγονός ότι απουσιάζουν κύριες ειδικότητες, ο βασικός αυτός κορμός της ΠΦΥ δεν έχει βρει τον βηματισμό του, προκειμένου να τραβήξει κόσμο από το ΕΣΥ, ώστε να ελαφρυνθεί από το βάρος.
Σκεφθείτε δε να γίνει πραγματικότητα και η πρόσκληση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος απευθυνόμενος χθες Παρασκευή στο συμβούλιο ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα στρατιωτικά, είναι έτοιμα να υποδεχθούν παιδιά και ενήλικες που έχουν τραυματιστεί στην Γάζα. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία τιμητική πρόταση, η οποία όμως για να γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει τα νοσοκομεία οπωσδήποτε να στελεχωθούν άμεσα με προσωπικό, αφού οι ελλείψεις είναι τεράστιες.
Ας δούμε στην συνέχεια, ορισμένα στοιχεία από το Esynet που δείχνουν την δυναμική των ελληνικών νοσοκομείων όπως τα αποτυπώνει σε σχετικό ρεπορτάζ ο Ριζοσπάστης για το διάστημα για το 2012 και το 2013:
- Το 2013 νοσηλεύτηκαν 2.273.751 άρρωστοι έναντι 2.284.316 το 2012 (μείωση 0,5%). Οι μέρες νοσηλείας ήταν 8.782.234 (έναντι 9.080.808) με αποτέλεσμα η Μέση Διάρκεια Νοσηλείας να μειωθεί από 3,98 σε 3,86 μέρες (μείωση 3%).
- Στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία (ΤΕΙ) - εκεί που καταβάλλονται 5 ευρώ - έγιναν 6.681.198 επισκέψεις (έναντι 6.459.358). Παρά την αύξηση των επισκέψεων τα έσοδα απ' τα 5 ευρώ - σύμφωνα με το Esynet - μειώθηκαν κατά 6,08%.
- Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) μεταφέρθηκαν 4.790.521 περιστατικά (έναντι 4.936.410).
- Κατά την ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων οι επισκέψεις αυξήθηκαν από 398.731 το 2012 σε 411.819. Το κόστος της επίσκεψης το πληρώνει εξ ολοκλήρου ο ασθενής με αποτέλεσμα τα έσοδα να αυξηθούν κατά 16,22%.
Ένα θέμα ωστόσο που αναφύεται τώρα, είναι τι μέλλει γενέσθαι με την καινούρια κατάσταση που ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναφορικά με το σύστημα αμοιβών, μέσα από την δημιουργία του Συστήματος Αμοιβών Νοσηλίων, όπου σχετικό νομοσχέδιο κατέθεσε στην Βουλή, ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης. Η «διαμόρφωση ενός καθολικού συστήματος διαχείρισης και δίκαιης κατανομής των δημοσιονομικών πόρων μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών κλινικών», αποτελεί δέσμευση του μνημονίου της 9.2.2012.
Σύμφωνα με την παραπάνω δέσμευση, η κυβέρνηση εφαρμόζει πιλοτικά ένα πρόγραμμα Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ - DRG), με «στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος κοστολόγησης στα νοσοκομεία για τη σύναψη συμβάσεων (με βάση μελλοντικές συμβάσεις - πακέτα μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ)». Για το λόγο αυτό εισάγεται το Σύστημα Αμοιβής Νοσοκομείων (ΣΑΝ), που θα διαχειρίζεται η - υπό δημιουργία - «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων - Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΣΑΝ - ΑΕ)». Η «ΕΣΑΝ ΑΕ» θα έχει πόρους απ' τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στον ΕΟΠΥΥ, στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Δηλαδή, ο ασθενής, και η κάλυψη της δαπάνης για τη νοσηλεία του, δε θα αντιμετωπίζεται με βάση τις ανάγκες της ασθένειάς του αλλά με βάση κάποια γενικευμένα διεθνή πρότυπα, που μπορεί και να προσκρούουν στην επιστημονική προσέγγιση των λειτουργών της Υγείας.
Εμείς ευχόμαστε το νέο σύστημα να μπορέσει να λειτουργήσει με τον πιο δίκαιο και λειτουργικό τρόπο προς όφελος του ασθενή και να μπορέσει να φέρει ισορροπία στο σύστημα, διότι οι πολίτες δεν θα αντέξουν άλλα βάρη. Ήδη έχουν πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα της υγείας τους στα ανάλγητα χρόνια του Μνημονίου. Οι αντοχές σωματικές, πνευματικές, ψυχικές και οικονομικές έχουν εξαντληθεί και οι πλάτες των πολιτών αλλά και των... κατακαημένων νοσοκομείων δεν αντέχουν άλλα βάρη.
Διαβάστε ακόμη:
Με γερμανική «σφραγίδα» η αποζημίωση των νοσηλίων στην χώρα μας