Πλαφόν συνταγογράφησης: Το ΣτΕ κατανοεί το πρόβλημα
Προθεσμία μέχρι το πρωί της Δευτέρας 11 Αυγούστου έδωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ στους διαδίκους προκειμένου να καταθέσουν συμπληρωματικό υπόμνημα αναφορικά με τα αιτήματά τους σχετικά με την άρση του πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων το οποίο εξετάσθηκε σήμερα Πέμπτη, μετά τις αιτήσεις αναστολής που κατέθεσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) για την αναστολή της Υπουργικής Απόφασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την όλη ακροαματική διαδικασία – που διήρκεσε αρκετές ώρες- φάνηκε να γίνεται κατανοητή η τροχοπέδη που επιβάλλεται στην άσκηση του ιατρικού έργου αλλά και η επικινδυνότητα που δημιουργεί η διαρκής μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην εκδίκαση της υποθέσεως παρεστάθη αυτοπροσώπως ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτριος Κοντός μετά των νομικών τους συμβούλων, ενώ εξέφρασαν τις απόψεις τους οι αιτούντες, ο πρόεδρος του ΠΙΣ και του ΙΣΑ κ.κ. Μιχάλης Βλασταράκος και Γιώργος Πατούλης.
Ο κ. Πατούλης ανέδειξε τα προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμογή αυτού του μέτρου τόσο για τους ιατρούς όσο και για τους ασθενείς. Κατά πρώτον ανέφερε ότι το πλαφόν αυτό είναι πολύ πιο επαχθές σε σχέση με το προηγούμενο, κατ' επίφαση μόνο ηπιότερο. Στερείται και πάλι επιστημονικού ερείσματος και τιμωρεί κάθε γιατρό ανεξάρτητα από τυχόν εξειδίκευση του και τις ειδικότερες παθήσεις που αντιμετωπίζει ο ασθενής. Παρακωλύει τους ιατρούς από την απρόσκοπτη άσκηση της ιατρικής καθότι βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία και δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση με την ατομική περίπτωση κάθε ιατρού. Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ εγχείρισε έγγραφες διαμαρτυρίες ιατρών και ασφαλισμένων που έχουν αποσταλεί στον ΙΣΑ και ενημέρωσε για περιπτώσεις ασφαλισμένων συνταξιούχων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις όπως ΧΑΠ οι οποίοι οφείλουν να πληρώσουν 250 ευρώ μηνιαίως.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, "ο ΙΣΑ ΔΕΝ είναι ενάντια στον έλεγχο εν γένει, είναι όμως ενάντια όταν ο έλεγχος στηρίζεται ΜΟΝΟ σε λογιστικά στοιχεία. Ο εξορθολογισμός και η εξυγίανση της υγείας θα επιτευχθεί θέτοντας πρωτίστως τους πυλώνες του ελέγχου, υλοποιώντας την συνταγογράφηση βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) και την θέσπιση πρωτοκόλλων διαγνωστικών – θεραπευτικών, έτσι ώστε να καθιστά αδύνατη την μετακύληση του βάρους στον ίδιο τον ασθενή της επιλογής του φαρμάκου του".
Διαβάστε ακόμη:
Θετικός ο ΠΙΣ για την απόφαση Βορίδη: εξορθολογισμός & βιωσιμότητα των μικρών εργαστηρίων