Βορίδης: Σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων και των ασθενών
Ένταση, οξύτητα και μεγαλές δυσκολίες είναι τα τρία ζητήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά στο υπουργείο Υγείας ο Μάκης Βορίδης. Έτσι τουλάχιστον τα περιέγραψε μιλώντας κατά την έναρξη του ετήσιου Συνέδριου "Pharma & Health", που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο.
Ο υπουργός Υγείας μίλησε για το βαρύ φορτίο που έχει αναλάβει και τη συνολική προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να έχει ο ασθενής υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.
«Στον ασθενή, είπε ο υπουργός, θα πρέπει κανείς να δει και την ιδιότητα του φορολογουμένου και επομένως, εδώ υπάρχει μία εύλογη απαίτηση για τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα των χρημάτων των φορολογουμένων στο χώρο της υγείας. Αυτή η δεύτερη απαίτηση γίνεται ακόμα πιο έντονη και πιο κρίσιμη, και πιο απαιτητική, όταν ζούμε μέσα σε καθεστώς δημοσιονομικών περιορισμών»
Ο κ. Βορίδης σημείωσε με έμφαση ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει θα ήταν αδιανόητες 3 χρόνια πριν και η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει ακόμα πολύ χρόνο μπροστά της. «Έχει μπροστά της μία πολύ σημαντική δευτερογενή νομοθεσία που απαιτεί περίπου 49 υπουργικές αποφάσεις - όπως προβλέπει ο νόμος- για την ολοκλήρωσή της».
Ο κ. Μ. Βορίδης μίλησε και για τις παρεμβάσεις στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού του κόστους.
«Άκουσα και ακούω κριτικές για το σύστημα προμηθειών. Αλλά και το σύστημα προμηθειών είναι ήδη σε καλύτερη κατάσταση από αυτό το οποίο είχαμε πριν από πέντε χρόνια.
Έχουν γίνει πολλά βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα. Αύριο θα υπογράψω μία υπουργική απόφαση με την οποία θα γίνεται επιλογή στο σύστημα προμηθειών και θα βελτιώνει ακόμα περισσότερο το περιβάλλον», σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα στα νοσοκομεία, στο ζήτημα της διαχείρισης των προμηθειών και των υλικών τους. Ήδη, είναι σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα, σε ένα νοσοκομείο, προκειμένου να βρούμε τον τρόπο βελτίωσης».
Τέλος, ο κ. Μ. Βορίδης ανέφερε ότι «στην παρούσα φάση, ότι «αδικούμε τους εαυτούς μας. Έχουμε γίνει, νομίζω, υπερβολικά αυστηροί με τους εαυτούς μας, από ένα σημείο και μετά».