Pharma & Health Conferences: Αξιολόγηση στην πρόσβαση των ασθενών & ανάγκη για συμμόρφωση
Το στοιχείο της αποτελεσματικότητας πρότεινε να εισάγουμε στο σύστημα υγείας ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο της Ethos Media με τίτλο: «Αξιολόγηση της πρόσβασης των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας στη θεραπεία: ευρήματα από τη μελέτη Hope II».
Έχουμε χάσει 100 δις. δολάρια ΑΕΠ, τόνισε ο κ. Σουλιώτης, προσθέτοντας: «Είναι ένα πλαίσιο δυσμενές. Ειδικά αν δει κανείς το θέμα της ανεργίας. Οι δύο βασικές πηγές χρηματοδότησης έχουν περιοριστεί, ενώ στερεύει η δεξαμενή που πληρώνεται αυτή η νέα τεχνολογία για τις θεραπείες.
Θεωρητικά η κοινωνική πολιτική είναι ο κύριος πυλώνας για να αναιρέσει κανείς συνέπειες της κρίσης και βλέπουμε ότι οι δαπάνες αυτές μειώνονται. Η κρίση είναι σαφές, ότι συμπαρέσυρε το κοινωνικό κράτος».
Καταλήγοντας ο καθηγητής, επεσήμανε, ότι σε μια χώρα που θέλει να λέει ότι έχει πρόσβαση σε θεραπείες θα πρέπει αυτό να πιστοποιείται καθημερινά. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να εισάγουμε το στοιχείο της αποτελεσματικότητας.
Από την πλευρά του, ο κ. Πάρις Μποσκόπουλος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων μίλησε για την «Συμμόρφωση και Προγράμματα Υποστήριξης Ασθενών».
Ειδικότερα, τόνισε ότι «είναι πολλά τα αίτια που δεν ακολουθούν τις θεραπείες οι ασθενείς. Στα χρόνια νοσήματα υπάρχει φόβος για ανεπιθύμητες ενέργειες που οδηγούν σε εγκατάλειψη την θεραπεία. Χρειάζεται συστηματική παροχή εκπαίδευσης, υπάρχουν άλλωστε ειδικοί φορείς, Επίσης και άλλα μέσα όπως τηλεφωνική γραμμή, συλλογικές θεραπείες».
Το πλαίσιο λειτουργίας πρέπει να είναι σαφές, κατέληξε ο ομιλητής, σημειώνοντας, ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν μπορούν να έχουν άμεση επαφή με ασθενείς. Η φαρμακευτική εταιρία πρέπει να έχει ένα σαφές πρωτόκολλο και να τηρεί την εμπιστευτικότητα αναφορικά με τα αρχεία ασθενών.
Διαβάστε ακόμη: