ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το πρώτο «αγκάθι» στις σχέσεις Βορίδη - νοσοκομειακών γιατρών

Με συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε μεγάλες πόλεις της χώρας, γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία απαίτησαν να αποσυρθεί ο νόμος για την αξιολόγηση, βασικό αίτημα της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ.

Το πρώτο «αγκάθι» στις σχέσεις Βορίδη - νοσοκομειακών γιατρών

Στην Αθήνα, οι υγειονομικοί συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια πορεύτηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις απολυμένες καθαρίστριες.

Αντιπροσωπεία της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας. Ο Μάκης Βορίδης, όπως άλλωστε είχε δηλώσει, υπερασπίστηκε το νόμο για την αξιολόγηση και την εφαρμογή του, όμως δεσμεύτηκε ότι την Τετάρτη θα έχει μία επίσημη απάντηση ως προς τα κριτήρια και τον τρόπο που θα εφαρμοστεί.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αρνήθηκε να στείλει αντιπροσωπεία της στη συνάντηση, γεγονός που καταδεικνύει το χάσμα μεταξύ ηγεσίας υπουργείου Υγείας και νοσοκομειακών γιατρών.

Πάντως, γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, μετά τη συνάντηση, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του μέτρου της αξιολόγησης, κλιμακώνοντας μάλιστα τις κινητοποιήσεις τους.

Ο Τάσος Αντωνόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ και πρόεδρος των εργαζομένων στο Λαϊκό Νοσοκομείο, δήλωσε στο newsbomb.gr ότι «η κυβέρνηση επιμένει να θέλει να κάνει μία δήθεν αξιολόγηση, προκειμένου να βρει 5.000 εργαζόμενους από τα δημόσια νοσοκομεία για να τους βγάλει στην κινητικότητα-απολύσεις».

{youtube}XCkfGe61ODA{/youtube}


Επίσης, στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, η Όλγα Σιάντου εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας, στην ομιλία της τόνισε ότι συνέπεια της αξιολόγησης θα είναι «η συνέχιση της λειτουργίας ή όχι μιας κλινικής να εξαρτάται από το αν αποφέρει έσοδα και όχι αν καλύπτει υπαρκτές λαϊκές ανάγκες».
«Απορρίπτουμε καθολικά την αξιολόγηση της επιχειρηματικής δράσης, της μείωσης των μισθών, της κινητικότητας και των απολύσεων. Δεν αξιολογούμαστε και δεν αξιολογούμε. Προχωράμε οργανωμένα. Ούτε ευρώ από την τσέπη των ασθενών για την υγεία», υπογράμμισε.
Στο πλευρό των γιατρών και των εργαζομένων στο ΕΣΥ βρέθηκε η ΑΔΕΔΥ, η οποία κήρυξε παναττική στάση εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου να δώσει το «παρών» στη συγκέντρωση.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα νοσοκομεία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και δέχονται μόνο επείγοντα περιστατικά.

{youtube}8HS9Uk1sOyE{/youtube}

Πηγή: Newsbomb.gr