ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΙΣ: Τι περιμένουν από τον Μάκη Βορίδη οι γιατροί

Άμεση συνάντηση με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζήτησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, προκειμένου να συζητήσει τα προβλήματα τα οποία αφορούν την περίθαλψη και την υγεία των ασφαλισμένων, καθώς και τη λειτουργία των ιατρών

ΠΙΣ: Τι περιμένουν από τον Μάκη Βορίδη οι γιατροί

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ Μιχάλη Βλασταράκο, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, τα οποία απαιτούν και αναζητούν άμεσες λύσεις.

Ενδεικτικά, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι:

Τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας τελούν υπό καθεστώς οριακής λειτουργίας, υποστελεχωμένα και με απλήρωτες τις εφημερίες των ιατρών, με ελλείψεις υλικών και με προϋπολογισμούς οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες για αξιοπρεπή περίθαλψη.

Το ΠΕΔΥ, παρά τις μεγάλες διακηρύξεις για μεταρρύθμιση στη ΠΦΥ βρίσκεται σε νηπιακή κατάσταση, με ελλιπή την λειτουργία των Μονάδων Υγείας και με ιατρούς απαξιωμένους και χαμηλά αμειβόμενους.
Τα ιδιωτικά ιατρεία αδυνατούν να εκπληρώσουν βασικές υποχρεώσεις λειτουργίας τους, ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε αρκετούς ιατρούς πολλά και για χρόνια και η βιωσιμότητά τους κινδυνεύει.

Τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια ασφυκτιούν, με τα απαράδεκτα clawback και rebate, με επαχθή φορολόγηση, ακόμη και για χρήματα τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί. Ο προϋπολογισμός για διαγνωστικές εξετάσεις είναι σημαντικά περιορισμένος, ενώ η ταλαιπωρία και η επιβάρυνση των ασθενών, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα είναι αξιοσημείωτη.

Η Δημόσια Υγεία και η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση αντιμετωπίζουν προβλήματα, νοσήματα που είχαν ξεχασθεί στο παρελθόν επανεμφανίζονται, τα μέτρα της Πολιτείας είναι χαμηλής εμβέλειας και η κοινωνία απογοητευμένη παρακολουθεί, με τελικό αποτέλεσμα την επιδείνωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απαιτεί από την νέα Πολιτική Ηγεσία « να τιμήσει το ιατρικό σώμα με πράξεις και όχι με λόγια, με συμπεριφορές οι οποίες να ανταποκρίνονται στους κανόνες της ευπρέπειας και της αναγνώρισης του δύσκολου έργου και της αποστολής των ιατρών.

Θα πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα η αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία και η ενίσχυση όλων των επιπέδων, Πρωτοβάθμιας- Δευτεροβάθμιας -Τριτοβάθμιας και Δημόσια Υγείας, προκειμένου να αναταχθεί η σημερινή οριακή κατάσταση του Συστήματος Υγείας και να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση».