ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

«Αποκλεισμένα» τα δημόσια νοσοκομεία από τη ρομποτική χειρουργική

Παρά το γεγονός ότι η ρομποτική χειρουργική έχει αναπτυχθεί παγκοσμίως εδώ και 15 χρόνια, τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και οι Έλληνες πολίτες στερούνται αυτής της δυνατότητας.

«Αποκλεισμένα» τα δημόσια νοσοκομεία από τη ρομποτική χειρουργική

Το ζήτημα έρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή ημερίδα που οργάνωσαν στον «Ευαγγελισμό», κλινικές του χειρουργικού τομέα και από την οποία προέκυψαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλεψη από το υπουργείο Υγείας ώστε να προμηθευτούν τα δημόσια νοσοκομεία τα απαραίτητα μηχανήματα και να στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό. Από τα 8 μηχανήματα ρομποτικής χειρουργικής που υπάρχουν στη χώρα, τα επτά είναι σε ιδιωτικά νοσοκομεία και μόνο ένα σε δημόσιο, στο Λαϊκό.

«Ενώ η ρομποτική χειρουργική έχει αναπτυχθεί παγκοσμίως εδώ και 15 το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας (ο Ευαγγελισμός) στερείται τέτοιας δυνατότητας, ενώ θα έπρεπε να είναι από τα πρώτα που χρησιμοποιούν την γνωστή μέθοδο Da Vinci. Η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στην ουρολογία, στη γενική χειρουργική και στη χειρουργική θώρακος. Έχει άριστα αποτελέσματα, μειώνει αισθητά τον χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης, έχει ελάχιστες επιπλοκές, έχει λιγότερες απώλειες αίματος κατά την διάρκεια της εγχείρησης» αναφέρει ο γιατρός του Ευαγγελισμού Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ και της γραμματείας του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας Αττικής.

Το κόστος του μηχανήματος ανέρχεται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ και το γεγονός ότι το διαθέτουν σχεδόν αποκλειστικά ιδιωτικά νοσοκομεία εγείρει το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν η πρόοδος της επιστήμης να μην έχει πρακτικό αποτέλεσμα για την υγεία όλου του πληθυσμού παρά μόνο για αυτούς που έχουν να πληρώνουν.

«Παρά την οικονομική καπιταλιστική κρίση ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας στην υγεία είτε είναι 'υγιής' είτε όχι αυξάνει τα κέρδη, κάνει επενδύσεις ξεζουμίζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς και έχει το πάνω χέρι σε όλη τη βαριά ιατρική τεχνολογία εδώ και δεκαετίες. Αντίστοιχα παραδείγματα ισχύουν για όλα τα σύγχρονα μηχανήματα ιατρικής τεχνολογίας (μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι κ.λπ.). Το ίδιο ισχύει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Συνεπώς δεν μπορούμε να μιλάμε ότι η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία θα είναι προς όφελος του λαού», υποστηρίζει ο κ. Σιώρας.

Αναφερόμενος, τέλος, στα νέα χειρουργεία του Ευαγγελισμού, ο Ηλίας Σιώρας τονίζει ότι «επειδή πολλοί επιβουλεύονται τη λειτουργία των νέων χειρουργείων του Ευαγγελισμού – που κατασκευάζονται με χρήματα του ελληνικού λαού αλλά παρουσιάζονται ως δωρεά της Εθνικής τράπεζας – και θέλουν να εγκαταστήσουν ρομποτικό μηχάνημα, ενημερώνουμε πως όλοι οι αρμόδιοι θα πρέπει να υπολογίσουν ότι: σήμερα στον Ευαγγελισμό λειτουργούν δώδεκα χειρουργικές αίθουσες γίνονται 14.000 χειρουργεία τον χρόνο και υπάρχει έλλειψη τουλάχιστον τριάντα μονίμων νοσηλευτών».

Στα νέα χειρουργεία με διπλάσιες χειρουργικές αίθουσες, όταν μάλιστα υπάρχει έντονο το αίτημα για ρομποτική χειρουργική που χρειάζεται πολύ εξειδικευμένο προσωπικό, πώς είναι δυνατόν να μην έχουν προβλεφθεί οι ανάλογες προσλήψεις, είναι το ερώτημα που θέτει, τέλος, ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ευαγγελισμού.

Διαβάστε επίσης:

«Όχι» στην αξιολόγηση από τους εργαζόμενους του Ευαγγελισμού