«Πολυτέλεια» ακόμα και οι κανόνες υγιεινής στο ΕΣΥ, λόγω οικονομικής κρίσης και ελλείψεων. Έρευνα στα 2 Νοσ. Παίδων
Οι ελλείψεις βασικών υγειονομικών υλικών, όπως οινόπνευμα και αντισηπτικά, αλλά και οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παράλληλα με την αύξηση των εισαγωγών και τον συνωστισμό ασθενών, αποτελούν την αιτία για την προβληματική τήρηση των απλών κανόνων υγιεινής.
Γιατροί και νοσηλευτές λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη υλικών στα νοσοκομεία, παραβλέπουν άθελά τους τις περισσότερες φορές, τους βασικούς, αυτονόητους και θεμελιώδεις κανόνες υγιεινής.
Σχεδόν, μόνο 2 στους 10 γατρούς και νοσηλευτές τηρούν σωστά τους κανόνες υγιεινής, ενώ μόνο το 19% των επισκεπτών ακολουθούν τους συγκεκριμένους κανόνες.
Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε στα δύο Νοσοκομεία Παίδων η γιατρός Σοφία Κούνη. Η έρευνα με θέμα "Τήρηση κανόνων υγιεινής ως προς το πλύσιμο των χεριών σε επαγγελματίες υγείας και τους επισκέπτες των νοσοκομείων σε ελληνικά νοσοκομεία" δημοσιεύεται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Pediatric Infectious Disease Journal.
Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι δύο νοσοκομεία παίδων στην Ελλάδα παρουσιάζουν χαμηλούς δείκτες υγιεινής των χεριών, υποστηρίζοντας την υπόθεση ότι οι δείκτες ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά αυξημένοι μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.
Η υγιεινή των χεριών είναι ένα σημαντικό και πάντοτε επίκαιρο ζήτημα στη χώρα μας. Η οικονομική ύφεση έχει αυξήσει τα οικονομικά βάρη των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα τις ελλείψεις σε προσωπικό, την έλλειψη υλικών, τον αυξημένο αριθμό εισαγωγών και το συνωστισμό ασθενών στις πτέρυγες, σύμφωνα με τη γιατρό Σοφία Κούνη, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σε σχετική έρευνα που πραγματοποίησαν η γιατρός και οι συνάδελφοί της, συλλέχθηκαν στοιχεία για την τήρηση των κανόνων υγιεινής ως προς το πλύσιμο των χεριών τόσο από τους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στο νοσοκομείο όσο και από τους επισκέπτες του νοσοκομείου. Τα στοιχεία αφορούσαν στα δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία παίδων των Αθηνών, τα οποία καλύπτουν τα δύο τρίτα των συνολικών εισαγωγών τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις παιδιατρικές κλινικές της χώρας.
Τα δεδομένα αφορούσαν σε 13 διαφορετικές κλινικές στα δύο νοσοκομεία – όπως η χειρουργική, η ογκολογική και η ΜΕΘ – από τον Οκτώβρη του 2012 έως και το Γενάρη του 2013. Τα δεδομένα αφορούσαν στην πρωινή, μεσημεριανή και απογευματινή βάρδια σε κάθε πτέρυγα.
Η ερευνητική ομάδα σημείωσε δεκάδες «παραβάσεις», τόσο από μέρους των γιατρών όσο και επισκεπτών.
Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο μελέτης εντοπίστηκαν συνολικά 1.271 περιστατικά στα οποία θα μπορούσαν να έχουν εφαρμοστεί οι κανόνες υγιεινής ως προς το πλύσιμο των χεριών (944 σε προσωπικό του νοσοκομείου και 327 σε επισκέπτες του νοσοκομείου ή γονείς των παιδιών που νοσηλεύονται).
Οι κανόνες υγιεινής τηρήθηκαν σωστά σε ποσοστό μόλις 19%. Και για τα δύο νοσοκομεία, το ποσοστό τήρησης των κανόνων δεν ξεπέρασε το 33%.
Τα προαναφερθέντα «περιστατικά» αφορούσαν – για το προσωπικό του νοσοκομείου – στην εφαρμογή των κανόνων υγιεινής μετά την επαφή με το παιδί (ν=269), πριν την επαφή με το παιδί (ν=267) και μετά την επαφή με το περιβάλλον του παιδιού (ν=264).
Το προσωπικό του νοσοκομείου φάνηκε να τηρεί τους κανόνες στο 37,6% των περιπτώσεων (355 από 944 περιστατικά). Ωστόσο, οι κανόνες υγιεινής εφαρμόστηκαν σωστά μόλις στο 22,6% των περιπτώσεων. Το προσωπικό του νοσοκομείου ήταν πιο πιθανό να εφαρμόσει να εφαρμόσει τους κανόνες υγιεινής έπειτα από επαφή με τα σωματικά υγρά (ποσοστό 68,5%).
Οι νοσηλευτές ήταν πιο πιθανό να τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής σε σύγκριση με τους γιατρούς (49% vs. 24%).
Το προσωπικό του νοσοκομείου φάνηκε να μην τηρεί τόσο τους κανόνες το πρωί (22,1%) όσο το μεσημέρι (45,7%) ή το απόγευμα (43,2%). Αντίστοιχα, παρατηρήθηκαν διαφορές και μεταξύ της κάθε πτέρυγας.
Το προσωπικό του νοσοκομείου ήταν πιο πιθανό να τηρήσει του κανόνες υγιεινής στις ΜΕΘ και τις μονάδες μεταμοσχεύσεων (64% και 87% αντίστοιχα). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν σε άλλες πτέρυγες (14,7% έως 25,7%).
Το νερό και το σαπούνι ήταν η συνηθέστερη μέθοδος που ακολουθήθηκε για τον καθαρισμό των χεριών. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές επέλεξαν αυτή τη μέθοδο σε ποσοστό 72,6% και 78,6% αντίστοιχα.
Το υγρό με αλκοόλη ήταν η συνηθέστερη μέθοδος καθαρισμού στις χειρουργικές πτέρυγες (70,6%) σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πτέρυγες.
Οι κανόνες υγιεινής τηρήθηκαν σωστά από το προσωπικό στο 60,7% των περιπτώσεων. Το στέγνωμα των χεριών δεν έγινε σωστά στο 34,8% των περιπτώσεων. Ο καθαρισμός δεν έγινε σωστά στο 10,9% των περιπτώσεων.
Όσον αφορά τους επισκέπτες του νοσοκομείου, το ποσοστό τήρησης των κανόνων που σημειώθηκε ήταν εξαιρετικά χαμηλό (19%). Οι ερευνητές τονίζουν ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην ελλιπή ενημέρωση του κοινού.
«Τα ποσοστά που καταγράφηκαν ήταν απογοητευτικά. Υπάρχει άμεση ανάγκη επέμβασης».